Állítsd elő otthon mosó- és tisztálkodószereid!

Fotók: Pixabay

Legutóbb arra kértem az I Love ECO Facebook-csoport tagjait, árulják el, milyen összetevőkből állítják elő környezetbarát, házi mosó-, tisztító és tisztálkodószereiket. Kaptunk néhány ötletet, és közérthető leírást, hogyan is rohanjunk neki a cselekménynek. A receptek közt akad néhány hasonló, ki-ki saját igénye, ízlése szerint válogasson. Íme.

Az összeállítás megjelent a Klikk Out 2018/06. számában.

Folyékony mosószer

Hozzávalók:

1 darab 150 grammos mosószappan

150 g szódabikarbóna

200 g mosószóda

4 + 4 liter víz

Kis lángon melegítsd fel (ne forrald!) az első 4 liter vizet, majd reszeld le a mosószappant (akár egy almareszelővel). A reszeléket add a melegedő vízhez, majd jöhet egy habverő.

Ha a szappanreszelék elegyedett a vízzel, azaz nem látsz úszkáló darabkákat, öntsd hozzá a mosószódát és a szódabikarbónát, továbbra se forrald. Ezután gélessé válik, majd ismét homogenizálni kell. Ezután jöhet újabb négy liter víz, végül homogenizálás egy botmixerrel.

(Tipp: mivel keveseknek van otthon ilyen méretű edényük, a vízzel való felöntés előtt tanácsos ketté önteni az addig összekevert elegyet, majd 2-2 liter vizet hozzájuk adni.) Végül áttölthető flakonokba, edényekbe.

Mosógél

Hozzávalók:

100-150 g mosószappan

100 g mosószóda

40-50 g bórax

illóolaj

A szappant itt is le kell reszelni, majd 3 liter forrásban lévő vízzel felönteni. Ezután újraforraljuk, majd hozzákeverjük a szódát és a bóraxot. Végül egy fedeles vödörbe töltjük, ahol kocsonyásodni fog.

Néhány csepp illóolaj még jöhet hozzá, majd használatkor 150-200 ml mennyiségben adhatjuk színes és fehér ruhákhoz egyaránt. Utóbbi esetben még egy kanál szódabikarbónát is pakolhatunk hozzá.

Folyékony szappan

Tusfürdő helyett használj szappant. Ezekből a végén mindig marad egy kevéske, amit már ebben a formában nem tudsz felhasználni, viszont ha lereszeled, majd 1:1,5 arányban felöntöd forró vízzel, és szétkevered a megolvadt szappant, abból a kihűlése után egy zselés állagú anyag születik, amit újra használhatsz mosakodásra.

Shea vajas testápoló

Hozzávalók:

1/2 csésze shea vaj

1/2 csésze kókuszolaj

1 kiskanál fahéj

illóolaj tetszés szerint (legjobb, ha 100%os tisztaságú, ami nem irritálhatja a bőrt)

A vajat és az olajat vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a fahéjat.

Ezután hűtőbe rakjuk, majd miután kihűlt, botmixerrel habosra keverjük, és hozzákeverjük az illóolajat.

Ezt követően tégelyekbe rakjuk, egy régi, üres krémesdoboz is megteszi.

Szájbalzsam

Hozzávalók:

50 g kókuszolaj

25 g kakaóvaj

25 g méhviasz

Pár csepp E-vitamin

Minden hozzávalót vízgőz fölött összeolvasztunk, és a végén hozzáadjuk az E-vitamint. Ha szeretnénk, hogy legyen színe a balzsamnak, természetes színezékkel színezhetjük.

Mielőtt kihűlne, kis tégelyekbe öntjük. Pár perc után használható.

Kókuszos testápoló

Hozzávalók:

100 g kókuszolaj

30 g kakaóvaj

1 kanál kakaópor

A hozzávalókat vízgőz fölött olvasszuk, majd mehet bele a kakaópor. Ezt követően berakjuk a hűtőbe, majd miután megszilárdult, habosra keverjük.

Akár egy kis méretű befőttes üveg is megfelel tartónak.

Arclemosó

Egyszerű tiszta olaj, például szőlőmag- vagy olívaolaj is megteszi.

Ha jobban szeretnél aludni

Önts egy kis flakonba meleg vizet, illetve némi levendulás illóolajat, és fújd a párnádra. Egyéb hasonló keverékekkel érdemes befújni kanapét, fotelt, üléshuzatot az autóban stb.

Bútorápoláshoz

Hozzávalók:

1/2 csésze olívaolaj

1/2 csésze citromlé

Keverd össze, töltsd sprayflakonba és irány takarítani!

WC-tisztító

Hozzávalók:

2 csésze szódabikarbóna

2/3 csésze citromsav

Összesen kb. 60 cseppnyi esszenciális olaj (saját ízlés alapján citrom, narancs, levendula, eukaliptusz. rozmaring)

Egy üvegtálban óvatosan összekeverjük a szódabikarbónát és a citromsavat. Lassan spriccelhetünk rá vizet, de csak annyira, hogy nedvessé váljon, ellenkező esetben pezsegni kezd. Az épphogy nedves elegyet kézzel is tudjuk formálni, de még előtte hozzáadjuk a kiválasztott illóolajat. Ezután jöhet a formálás, majd a kis golyócskákat vagy hasábokat egy papírra helyezzük, és több órán, esetleg egy éjszakán át állni hagyjuk. A kiszárított tablettákat ezután egy zárható üvegdobozban tároljuk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább