Gólok a hátam mögött 19.

A 7. helyen zártuk a bajnokságot 2017-ben

Három forduló maradt a 2016/2017-es idényből, egy odahaza, kettő pedig idegenben. Sorrendben a 31. forduló párosítása a Zólyombrézó csapatát „hozta” a Csallóközbe. Ezután Poprádra utaztunk, hogy megmérkőzzünk az Eperjessel, majd Rózsahegy várta a sárga-kék csapatot.

A bajnokságot ugyan a hetedik helyen zártuk, viszont végig matematikai esélyünk volt kijutni a nemzetközi porondra. Ez csak a 33. körben szállt el végérvényesen, mikor 16 forduló után vereséget szenvedünk. És hogy mit hozott még az idény vége a labdarúgás szempontjából? A Felvidéki Labdarúgó Válogatott hetedik lett a CONIFA által rendezett Európa bajnokságon, a magyar nemzeti tizenegy pedig elvérzett Andorrában…

7139 néző – teltház az utolsó hazai mérkőzéseken, a Zólyombrézó ellen!

 

A kezdő sípszó előtt sárga-kék fóliákból kirakott DAC-felirat fogadta a csapatokat, a meccs után pedig ugyanezen színektől füstölgött a B-közép. Megszokott volt már Dunaszerdahelyen, hogy egy-egy rangadóra elővételben elkelnek a belépők, de olyan még nem fordult elő, hogy egy középszintű csapat ellen is az utolsó helyig megtelnek a lelátók. Két nappal az összecsapás előtt pillanatok alatt elfogytak a jegyek a vendégszektorba is, melyet a DAC-szurkolók számára nyitottak meg.

Lelkes Ernő felvételei a DAC–Zólyombrézó mérkőzésről

Maga a meccs nem éppen úgy alakult, ahogy azt elterveztük. Kétszer is vezetést szereztünk – Šafranko és Vida révén – de mindkétszer kiegyenlítettek a vendégek.

Csomagot hozott a posta Sepsiszentgyörgyből. A Székely Légió sálja így a ketrecben, kifeszítve „látta” a 2:2-es eredményt.

 

Cserébe egy DAC-szurkolói sál „utazott”. A Sepsi OSK csapata, már a sárga-kék ereklyével (is) – története során először – a legmagasabb osztályba jutott. Izgalomból persze maradt még odahaza is, ugyanúgy, mint rég’ nem látott barátok kézfogásaiból. Vezérszurkolóként bizony sokszor került az ember a figyelem középpontjába, és olyankor is illett mosolyogni, amikor az eredmény, vagy más tényező ezt nem indokolta volna. Legyen az egy közös fotó, vagy dicséret, esetleg kritika…

2016/2017: 7. DAC (30 10-12-8 37:34) 42 ponttal.

 

A nagy stadionépítési bumm Eperjest is utolérte. Poprádra hetvenöt szurkolónk utazott el, de csak 1:1-es döntetlenre tellett tőlünk (gólunkat Šafranko szerezte) az eperjesiek „vendégeként”.  Még így is többen voltunk, mint a zöld-fehérek hívei, akiknek többszáz kilométerrel kevesebbet kellett volna utazniuk. Az utolsó felvonásban, Rózsahegyen, megszakadt a veretlenségi sorozatunk, gólt sem sikerült lőttünk. 2:0-ás hazai siker került a jegyzőkönyvekbe, valamint a vendégszektorban 150 jegy talált gazdára. Ezzel a mérkőzéssel véget értek a küzdelmek a Fortuna Liga 2016/2017-es idényében a DAC számára. A táblázatban előttünk végzett csapatok között alig voltak pontbéli különbségek. A nyolcadik helyezett Nagymihály ugyanakkor 13 pontra maradt le tőlünk.

László Csaba helyett Marco Rossi lett a DAC edzője.

 

Ismét felállították a Habos Napok sörsátrát Dunaszerdahelyen, engem pedig előénekesnek invitáltak. A rendezvény ezúttal egy meccsre – az Andorra–Magyarország világbajnoki selejtezőre – lett „kihegyezve”. Egy nem várt esemény mégis különleges töltetet adott június kilencedikének. Lévén egy nappal előtte hivatalossá vált, hogy a DAC nem hosszabbított szerződést László Csaba edzővel, ugyanakkor az új tréner kiléte kérdéses maradt. A tömeg a Csehszlovák kupát harminc éve elhódító DAC-játékosokkal is találkozhatott. Mičinec, Kapko, Krištof, Fieber, és Kašpar mellett egészen a meccs kezdésig ott rezonált a dilemma: vajon ki lesz az új edzőnk? Magát a találkozót inkább csak megemlíteném. Andorra a 23. percben lőtt góllal legyőzte Magyarországot. Pokoli nehéz volt mikrofonnal a kezemben bármit hozzátenni a történethez. Másnap kiegyenesedett a kérdőjel is: Marco Rossi két évre aláírt a DAC kispadjára.

1987. június 21., Kopřivnicén: Sparta Praha–DAC 0:0, büntetőkkel 2:3

 

A Csehszlovák kupa döntőjének harmincadik évfordulójára emlékezve, a félig kész dunaszerdahelyi Aréna árnyékában állva, körvonalazódni látszott minden szurkoló álma. A DAC neve megint ott lesz a klubot, és annak híveit megillető helyeken!

(Folyt. köv.)

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább