Kutya, macska? Örök kalamajka

Ez a cikk nem az állatszeretetről szól, talán köze sem lesz az állatokhoz. Inkább ahhoz, hogy milyen is feltétel nélkül szeretni. Lehet-e egyáltalán? Képesek vagyunk-e ilyesmire? S ki tanít meg bennünket erre? Ha Te inkább macskás vagy, akkor lesz némi fogalmad a témáról. Ha nem, akkor talán pont azért.

Létezik olyan cselekedetünk az életünkben, amit nem érdekből teszünk?

 

A határozottabbak biztosan csípőből rávágják: persze! Hiszen nem vagyunk olyan önzőek, hogy minden tettünknek valami hátsó indítéka legyen. Nem, biztos nem. De az sem kell, hogy ezek az okok hátulról jöjjenek.

Teljesen normális például, ha eszünk, hiszen az életben maradási ösztönünk igencsak erős. Ennünk kell. Ahogy aludnunk is.

De mi a helyzet az érdekkapcsolatainkkal? Nem, nem. Jól írtam: érdekkapcsolatainkkal.

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a kapcsolataink többségét azért tartjuk fent, mert kapni akarunk belőle, várunk valamit tőle? Az egyenlet nagyon egyszerű. Vagy Te és az ismeretlen, na jó, nevezzük a barátodnak. Kettőtök összeadásának eredménye adott, mert az lesz, amit akarsz, amit elvársz. Itt az ismeretlen, a „batárod” többféleképpen is behelyettesíthető. Lehet Mari, Zsuzsi, Peti, Tibi, x, y, ahogy szeretnéd. De a végeredményt már előre tudod, mert az az, amit akarsz, amit elvársz.

Nem tisztünk – egyikünknek sem – , hogy bíráljuk, hogy elítéljük a másikat. De nem szabad elbújnunk sem, és minden közeledés mögött rejtett szándékot keresnünk.

A kérdés inkább az, hogy létezik-e még olyan barátság, ami érdek nélküli. Ami van, egyszerűen és tőlünk függetlenül létezik, pusztán azért, hogy legyen. Ami mondjuk külön akarás nélkül is túlél. De jó lenne, de jó lenne.

Kérlek, írjatok nekünk olyan dolgokat az életetekben, amiket érdek nélkül tesztek! Nem olyanok, amikből nyereségetek, előnyötök származik, hanem amiket „csak úgy” csináltok.

Az önzetlen szeretés tanulásának is megvan a módja. Íme pár tipp, ami már a gyakorlatban is bevált.

Tarts macskát! Garantált, hogy nem fogod magad jól érezni, mert sosem tudhatod, hogy a bizalmas közeledésed befogadásra talál-e.

Légy szülő! A gyerekek kegyetlenek. Főleg amikor nagyobbak. Igyekezd őket addig szeretni, amíg még kicsik és hagyják, mert később minden lehetséges eszközzel a lelki életedre törnek majd.

Nevelj kaktuszt! Csúnya is, szúr is. Nem is mondom tovább. De legalább nem iszik sokat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább