Helló, Hollandia!

Idén nyáron végre eljutottam Hollandiába, amivel egy régi vágyam teljesült. Hogy miért választottam egy olyan országot nyári utazásom célpontjául, ahol nincs homokos tengerpart, meg árnyat adó pálmafák?

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/08. számában.

ABC-sorrendbe gyűjtöttem az élményeimet, a felsorolásból minden kiderül!

A mint Amszterdam: A pompás főváros, ahol a múzeumok, nevezetességek mellett hatalmas tömeg is fog várni. Ha nem akarsz hosszasan sorakozni, válts belépőjegyet elővételben!

B mint Bicikli: Soha, sehol nem láttam még ennyi biciklist és bicikliutat… Vigyázni kell, nehogy séta közben a bicikliútra tévedj, mert a bringások harsány csengetéssel fogják majd jelezni, hogy útban vagy.

C mint Cukorka: A könyvesbolttól kezdve a háztartási boltig bárhol találsz cukorkás polcot – a hollandok ugyanis elképesztően édesszájúak.

D mint „Dutch“: A nyelv, amelynek hallatán te is azt gondolod majd, hogy mindenki valamilyen csúnya torokbetegségben szenved, és amiatt krákognak ilyen csúnyán…

E mint Eindhoven: A déli országrész jelentős városa, amely egyre több szereplőt vonz a gazdasági és informatikusai szférából – emiatt az új Szilícium-völgynek is becézik.

F mint „Frites“: A hollandok kedvenc csemegéje a sült krumpli, amelyet óriási papírtölcsérben, 10-15 féle szósszal kínálnak.

G mint Gouda: Egy tündéri kisváros és egy közismert sajttípus neve – ha az országban jársz, mindenképp kóstolj helyi sajtot, amelyhez a tejet a közeli farmokról szállítják.

H mint „Hausboot“ – Lakóhajókból nincs hiány, így a barátaidat akár hajóval is meglátogathatod.

I mint Időjárás: Nem túlzok: tízpercenként változnak az évszakok, ezért jobb, ha az atlétatrikó és a télikabát is a bőröndbe kerül.

J mint Jó sok kalória: Na itt aztán felejtsd el a diétádat!

K mint Konstans szipogás: Évszaktól függetlenül mindenhol szipogó emberekkel fogsz találkozni – az utcán, a múzeumban, a könyvtárban, a buszon… Most komolyan, srácok, olyan nehéz lenne zsebkendőt használni?

L mint Liberális: Hollandiát Európa legliberálisabb országaként tartják számon – a prostitúció, a marihuánafogyasztás és az azonos neműek házassága is elfogadott.

M mint Macskakő: A tízcentis magassarkú nem jó választás – lányok, inkább húzzatok torna- vagy sportcipőt, ha kimozdultok!

N mint Narancsságra: Eredetileg ez volt a nemzeti lobogó legfelső sávja, amelyet idővel pirosra cseréltek, mert az szembetűnőbb távolról is.

O mint Optimizmus: A váratlan helyzeteket is optimistán kezelik, pótmegoldásokat keresnek, ha valami nem sikerült. Segítőkészek és kedvesek, simán szóba elegyednek bárkivel.

P mint Parkok: Tóval, dísznövényekkel, szökőkúttal, ahová beugorhatunk egy kellemes sétára, piknikre.

R mint Red Light District: Amszterdam kihagyhatatlan attrakciója – a fotózást azonban nem díjazzák.

S mint Spórolás: A pénztelenek és a tehetősek is ésszerűen költenek, ügyelnek arra, hogy a pénzükért a lehető legtöbbet kapják.

T mint Tömegközlekedés: Az otthoni árakhoz képest drága, de cserébe pontos, tiszta és kényelmes.

U mint Utrecht: Egyetemistákkal teli kisváros, élénk kulturális élettel.

V mint Virágok mindenütt: Nemesített tulipánhagymák vagy dísznövények – egy apró piacon is minden könnyen beszerezhető a kertészkedéshez. Elhanyagolt, gazos udvart nem is látni.

Z mint Zöld: A hollandok lelkes környezetvédők, folyamatosan dolgoznak ki új innovációkat a fenntarthatóság jegyében.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább