Swing: „Ez a kiváló zene felkap és visz magával”

Talán nem gondolnánk, hogy hazai körökben is fellelhetőek művészek, akik képviselik még ezt a több, mint nyolcvan éves zenei stílust, ám két fiatal hang, Boros Volner Erika és nővére, Volner Nagy Melinda rendre megtáncoltatják közönségüket a Buena Cafféban havonta megrendezésre kerülő swing estjeiken, ahol az élő zenét tánctanítás kíséri.

Az interjú megjelent a Klikk Out 2018/09. számában.

Az alábbi interjúban arról olvashattok, hogy kerültek kapcsolatba a műfajjal, és mennyire él ez a fajta zene régiónkban:

Azon kevés emberek közé tartoztok, akik régiónkban életben tartják a swing műfajt. Miért teszitek, mit jelent nektek ez az irányzat?

Melinda: Táncoltál már valaha swinget? Ha igen, akkor szinte evidens, ahogy ez a kiváló zene felkap és visz magával, akár nagyon messzire is.

 

Szerintem a világ legvidámabb tánca a lindy hop, a charleston mellett a swing táncok bölcsője. Az 1920-as évek őrült táncdivatja, amely egy szempillantás alatt futott be világkarriert, és teremtette meg az eztán következő évek tánc- és zenei divatjait, pl. a rockyt, a jive-ot, a bluest. Hát egyáltalán nem csoda, hogy mindez ma is képes az embert lázba hozni.

Erika: Én az éneklés és a jó zene szerelmese vagyok. A swinges jellegű dalok pedig nagyon vagányan előadhatók, jó esetben igényes zenei és ritmikai alátámasztással, ami lehetőséget ad a sajátos önkifejezésre, ez pedig nagyon inspiráló és kihívás is egyben. Jól kell énekelni, és lazán. Mintha csak elmesélnéd a történeted.

Ezt is olvasd el:

Legyen természetes, hogy felállsz és táncolsz!

Miben különbözik a swing más stílusoktól?

M.: Funkcionális, kifejezetten tánczene.

E.: Kirántja a székéből azt, aki táncolni szeret, derűs, maga a szöveg mondása is része a „hangszerelésnek”.

Erika, te főleg versek megzenésítésével és jazzdalok előadásával foglalkozol, de mellette swingdalokat is énekelsz. Mondhatjuk, hogy áttértél erre a műfajra, vagy kapcsolatban állsz még az előző tevékenységeiddel is?

E.: Nem mondanám, hogy áttértem erre a műfajra, inkább azt, hogy új színt tettem fel a zenei palettámra. Muzikális családból származom, nálunk mindig volt zene, ének és tánc. Alapiskolás koromtól kezdve énekeltem különböző kórusokban, nagyszerű emberek segítettek afelé, hogy egyre jobban megismerjem és befogadjam az igényes zenét. Felnőttként pedig olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy egy nagyon jó barátnőmmel, Varga Denisával, megalapítottuk az Ardea nevű együttesünket. Versek voltak a szövegeink, és sok mindent magában hordozó, különböző stílusokat ötvöző zenét alkottunk elsősorban Činčura János gitárművészünk segítségével. Meghatározó korszak volt az életem több területét illetően is. Sosem tettem le igazán, bár évek óta nem aktív az együttes. A jazz ezután került az utamba. Igazából meg kellett érnem rá, ma már igazán szeretem. Megtaláltam benne a magam hangját. A swing a legújabb színfolt.

Harsány, izgalmas és pimaszul lezser, miközben elegáns. Tetszik, ahogy a táncosokat szinte azonnal parkettre viszi. Ettől te is jól érzed magad éneklés közben, ami még inkább inspiráló számodra és a táncosok számára is. Vidám, ártatlan, könnyed és mégis igényes, egyfajta nagyvárosi sznob, de szívmelengető világbéke érzettel.

 

Melinda, te már több ízben szerveztél swing táncesteket, és tanítasz különféle táncokat. Hogyan zajlik ez a régiónkban?

M.: 3 éve tanítok itthon, Dunaszerdahelyen is swing táncokat, az általam megszervezett Dunaszerdahely Táncklub keretei közt. A swing egy gyűjtőnév, sokféle táncot, ritmust sűrít magába. Vannak közte páros és egyénileg táncolható táncok is, s talán a legismertebb, de bizonyosan a legfejlettebb és leggazdagabb köztük mindezen táncok eredője, a lindy hop. Ez egy ugyanolyan élő, sőt a mai napig organikusan fejlődő tánc, mint pl. a magyar néptánc.

A cél, hogy minél többen megismerjék, a saját képességeik szerint használatba is tudják venni, vagyis improvizatív módon tudják alkalmazni, s rajta keresztül megszeressék a táncot, a mozgásos hobbik közt a legtökéletesebb formát. És ezt most nem részrehajlásból mondom. Ez pszichológiailag bizonyított tény.

 

A közeljövőben készültök valamivel? Ha igen, hol és mikor?

M.: Szeptember 28-án lesz újra élő zenés swingkoncertünk a Buena Coffeéban, a szeptemberi Tánckafénk kezdőprogramjaként. Erikával és Bóbis Lászlóval (Budapest, kétszeres szteppvilágbajnok, swing-táncmester) énekelünk egy olyan válogatást, amelyben igyekszünk a lehető legtöbb színt megvillantani a swing-palettáról. Jól táncolható, de színes összeállítással készülünk. Egy kiváló budapesti zongorista kísér minket, Darvas Kristóf, kézi ütőhangszereken pedig a fiam, Nagy Ádám. Lesz rövid táncbemutató és tánctanítás is, meglepetésekkel is készülünk. Várunk mindenkit szeretettel.

E.: Telt házas estét szeretnénk, legyen öröm a táncosnak, a zene kedvelőinek, zenésznek, énekesnek egyaránt. Úgy tűnik, hogy van igény élő zenével fűszerezett estékre. Szeretnénk megadni ezt az örömöt és lehetőséget a táncra mindazoknak, akiknek éppen ez hiányzik az életéből!

Az eddigi epizódok:

A történelem egyik legvidámabb zenéje

Nigériai boogie: Mi történt Lagos-ban?

Techno, az underground tánczene / / Tóth Dénes: A technóban nincs semmi kényszeredettség

GRIME // Soldierr és Lazy Junior: “A grime újra divatba hozta a minőségi rímeket!”

A lelket utaztató zenevonat // Interjú a dunaszerdahelyi GrooveTrainnel

Blues, a kék ördög zenéje // The Butchers: Ez az igazán nekünk való dallamvilág!

Ezthallgasdmegë: A mennyei dub // “Finom rezgéssel tápláljuk szétzilált és összezavart fogyasztói lelkünket”

Szabadság, spontaneitás és hihetetlen mértékű kreativitás (Interjú) // A százéves jazz

Drum and bass, hazai kézből

A heavy metal hajnala // Koppány és Csonga Erni válaszol

Íme a hiphop // Dreeko és Zirig Árpi, illetve párkányiak válaszolnak (Ankét)

Trance, a bűvös tánczene! // Császár Előd és Pico válaszol

Színtiszta house

Italo disco, az örökzöld tánczene!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább