Hájos: A szakhatóságok átfogó elbírálására volna szükség Ollétejed ügyében

Október 9-én tartotta soron következő ülését a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal által felállított munkacsoport, amely az ollétejedi káros anyagkibocsátás hátterét vizsgálja.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Ezen a szakhatóságok, a város és további szervek képviselői mellett részt vett a város részéről megbízott két személy, Ollé Lunák Mónika és Sebők Pál is.

Az ülés során kiértékelték azon méréseket, amelyet a Civil Védelem nyitrai vegyi laboratóriuma folytatott le, amely szerves vegyületek mérésére összpontosított, tekintettel arra, hogy a gumifeldolgozás során szénhidrogén vegyületek szabadulnak fel. Hájos Zoltán polgármestertől megtudtuk, még júniusban személyesen kérte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézetet, hogy helyezzen ki egy mérőeszközt, amely folyamatosan mérné a port és a szervetlen (pl. ként, nitrogén-dioxidot, szén-dioxidot, stb.) vegyületeket a levegőben, amely két hónap késéssel, augusztusban ki is került.

„Az ollétejedi ipari kataszterben folytatott nyitrai laboratórium által lefolytatott mérések alapján, amelyek minden cégre kiterjedtek, az derült ki, hogy a Dron Industries a légszennyezés forrása, amely egészségre ártalmas anyagokat bocsájt ki. Korábban ugyanis felmerült az is, hogy nem biztos, hogy ők a szennyezés forrásai.  A veszélyes anyagok koncentrációja a levegőben viszont nem ért el bizonyos határértéket, ugyanakkor veszélyeztetik az emberek egészségét. Szükségállapotot nem kellett kihirdetnünk, de azt látjuk, hogy az eredmények ellenére az érintett vállalat vezetője a felelősséget elhárította, s azzal védekezett, ők mindent megtesznek, amit az engedélyeztetéshez szükséges” – mondta el Dunaszerdahely vezetője.

A cikk folytatása elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább