A lázadó lányok nagyot álmodnak

Mi lenne, ha egy afganisztáni lány úgy döntene, nem megy feleségül 16 évesen, mert rapper szeretne lenni? Mi lenne, ha egy vak lány legnagyobb álma az lenne, hogy balerina legyen? Lehet egy teljesen halláskárosult lányból motorversenyző? Egy lányból, aki olyan országban, él, ahol be vannak tiltva a zongorák, karmester? Egy másikból pedig orvos vagy államfő egy olyan korban, amikor a lányok nem részesülhettek oktatásban?

Francesca Cavallo és Elena Favilli által szerkesztett történetek több ezer éven és 100 inspiráló nő portréján keresztül bizonyítják azt, hogy a legmerészebb meséket sokszor az élet írja.

Ezek a mesék nem tündérekről, boszorkányokról és elvarázsolt hercegnőkről szólnak, hanem hús-vér nőkről, akik az élet legkülönbözőbb területein valami igazán nagyszerűt vittek véghez.

Ezeket a lázadó lányokat nem kellett megmenteni, ők önnön erejükből merítve értek el nagy dolgokat. 

 

Mertek nagyot álmodni, és túllépve önmagukon és a konvenciókon megvalósították álmaikat. Arra tanítanak, hogy merjünk különbözni, tiszteljük a másságot és az elérhetetlennek hitt cél igenis karnyújtásnyira van előttünk.  Az élet számos akadályt gördít az utunkba, de ha elég elszántan küzdesz az álmaidért, bármit elérhetsz.

Fadumo Dayib, Szomália első női elnökjelöltje


Ashley Fiolek, halláskárosult motorversenyző


Kate Sheppard, szüfrazsett


Ezek a lányok tisztában voltak azzal, mennyi akadály áll az útjukba. Olyan példaképek ők, akik elsősorban önmagukból merítettek erőt, a lelkiismeretüket és a szívüket követve mentek szembe a konvenciókkal, nap mint nap. „Ha győzni akarsz, lehet, hogy egy csatát többször is meg kell vívnod“ – úgy gondolom, közülük mindannyian egyet értenének Margaret Thatcher fenti kijelentésével.



Malala, a lányok tanuláshoz való jogáért küzdő aktivista, minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-díjasa


Eufrosina Cruz, az első őslakos nő a mexikói parlamentben


Az ábécé sorrendben bemutatott szereplők között akad aktivista, politikus, művész, vagány rocksztár, sportoló, tudós, fáraó, vakmerő kalóznő – színes kavalkád az élet megannyi területéről.



Sosem szeretnék olyan férfit, aki parancsolgat nekem. De olyat sem, aki hagyja, hogy parancsolgassak neki.” (Jacquotte Delahaye, kalóz)


A mesék narratíváját alkalmazó leírásokat a nők portréit megrajzoló illusztrációk és tőlük származó idézetek egészítik ki.



„Elegem van a csendből”– Sonita Alizadeh, afganisztáni lány, aki nem akart férjhez menni, inkább rapper akart lenni.


„Senki se mondja meg nekem, hogy mire vagyok képes és mire nem” – Amna Al Haddad (Egyesült Arab Emírségek), súlyemelő.


„Az ég szerelmére, talán azért dobtak le szövetségesek ejtőernyővel Franciaországba, hogy szalonnás rántottát készítsek a katonáknak?” Nancy Wake, kém.


A könyv kiadásához rekordösszegű adományokból több mint egymillió dollár gyűlt össze. És a szerkesztők szerint miért van szükség erre a kötetre?

„Azt szeretnénk, ha ezek a bátor úttörők példaként szolgálnának. Ha portréik elolvasása megerősítené lányainkban azt a meggyőződést, hogy a szépség bármilyen formában, színben, életkorban megnyilvánulhat. Ha minden olvasó tudná, hogy az a legnagyobb siker, ha szenvedéllyel, kíváncsisággal, nagylelkűséggel teli életet élünk. Ha mindennap eszünkbe jutna, hogy jogunk van boldognak lenni és merész felfedezéseket tenni.“

Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak – 100 különleges nő története. Móra Könyvkiadó, 2017

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább