Vendéglőlesen: Long Drak – Dunaszerdahely

Fotók: Fekete Nándor

Hogy az étterem neve valójában egy „hosszú sárkányra” utal vagy sem, azt nem tudni, ám annyi biztos, hogy Dunaszerdahely egyetlen kínai étterme már tizenkét éve állja a sarat, és a mai napig változatlan minőségben kínálja ételeit…

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/07. számában.

AZ ÉTTEREM ÉS AZ ÉTLAP

Ami bizonyos, hogy az étterem még mindig a posta utcájában található! A nagy kínai sárkány mintás kapu már messziről jelzi, hogy a Távol-Kelet ízvilágát kóstolhatjuk, miután elhaladunk alatta, és betérünk az étterembe. Őszintén szólva nem sokat változott a belvilág az elmúlt években, ám még mindig egyszerűen és nagyszerűen érzékelhető a t Távol-Kelet kisugárzása.

A Long Drak abban különleges, hogy nem kínai „honfitársaink” működtetik, hanem egy igazi csallóközi családi vállalkozás, amelyet a főszakács (férj) és a felszolgáló (feleség) vezet nap mint nap fáradságos munkával. Hétköznap délelőtt tizenegy órától tartanak nyitva egészen este nyolcig, ezalatt az étterem ételkiszállítást is biztosít. A hétvégén nem üzemel, így aki itt szeretne jókat falatozni, az mindenképp a hétköznapokon tegye!

Mivel városunkban mindenki ismer mindenkit, így a vendéglőles csapata már régóta nem inkognitóban érkezik, inkább tájékoztató jelleggel hasonlítjuk össze az öt éve itt jártunkkor tapasztalt észrevételeket a jelenlegiekkel. Így mielőtt nekifogtunk volna a kóstolgatásnak, váltottunk egypár szót a séffel, Csabával, és nejével az étterem mindennapjairól, az ételekről, az üzletpolitikájukról. Mindenképpen elismerést érdemlő a tevékenységük, hiszen Csaba, mielőtt éttermet nyitott volna kedvesével, egy teljesen más szférában dolgozott, így mindent az alapoktól kellett kezdenie!

Régen és most:

 

Vendéglőlesen (Retro): Long Drak – Dunaszerdahely

Vendéglőlesen: LorianS (Szentmihályfa)

Na, de térjünk a lényegre! Mivel este hat óra előtt érkeztünk, mindössze két asztalnál ültek vendégek. Az italválasztás után, amit rögvest meg is kaptunk, jött az ételválaszték, ami nagyon terjedelmes. Némely hagyományos ételt is magába foglalja, például a hasábburgonyát, ami egyáltalán nem jellemző a kínai éttermekre, ám a csallóközi vendég elég fura, így a séfnek eleget kellett tennie a többség kérésének, és a rántott sajttal együtt besorolnia a kínálatba. Ami nem baj, hiszen a kereslet-kínálatnak majdnem minden esetben eleget kell tenni annak érdekében, hogy a vendég és a vendéglátó megtalálja a közös célját.

Háromfajta garnélából készített leves

ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

Mivel csak a fotósommal kettesben érkeztem, egyfajta levest kértünk, és ez nem az a édes-savanyú-csípős volt, amelyet minden egyes alkalommal fogyasztok itt, hanem ezúttal a séf ajánlására most a háromfajta garnélából (1,96 €) készített levesre esett a választásom.

Fehér színű, főzelék állagú levest kaptam, amely rizst, tojást és valószínűleg háromfajta garnélát tartalmazott. Az ízvilág számomra kissé „semleges” volt, ám semmiképpen nem mondhatnám rossznak a felszolgált ételt. Inkább kissé idegen volt, mivel mindenképp az édes-savanyú-csípős leveshez hasonlítottam, ami teljesen más ízvilággal rendelkezik.

Bundában sült garnélarák

Előételként a bundában sült garnélarákot (1,89 €) választottuk, amelyet káposztasalátával tálaltak. Finom, ropogós bundába rejtve, jellegzetes ízvilággal rendelkező falatkákról van szó, amelyeket ki imádja, ki megveti. Nekünk bejött!

FŐÉTELEK

A ház különlegessége marhahúsból készítve (6,91 €)

Zöldségek bőséges kíséretben érkeztek az ízletes és puha marhahúsfalatkák, amelyek a szójaszósz jellegzetes barna színével, ízkavalkádjával és tipikus aromájával kísérték az ételt. A szósz ízvilága egy alapértelmezett kavalkád, amely közel az összes ázsiai ételben jelen van, ettől s persze az egyéb összetevőktől is oly különlegesek számunkra a távol-keleti falatok. Ami biztos, hogy ha ezt az adagot megeszed körettel együtt, akkor lehet, hogy a helyszínen jó lenne megpihenned, hiszen a felkínált adag hatalmas! Mi köretként a Chop suey (3,25 €) sült rizstésztát választottuk, amely akár magában kitesz egy főételt!

Szecsuáni kacsa (7,37 €)

Ez az étel a kedvencem! Bármikor, ha betérek a Long Drakba, ezt a fogást választom! A puha, omlós kacsamell olyan ropogós bőrrel és kéreggel párosul, amely az ízlelőbimbóimat a mennyekbe repíti. Az ínycsiklandozó mártás, ami a zöldségágyon található, kissé pikáns, ám a szójaszósz ízvilága itt is bőven jelen van. Köretként a tojásos rizs (2,92 €) esett áldozatul, amely kimondottan dukál ehhez az ételhez.

ÉDESEM

Rántott mézes banán (1,59 €) lett az édeském a végére, ám már olyannyira megtömtük a bendőnket, hogy alig bírtunk elbánni egy szál banánnal.. 🙂  Aki még nem kóstolta volna a banánt ilyen formában, az mindenképp tegye meg, hiszen a hő hatására a banán szinte vaj állagúvá változik, és a ropogós bunda mézzel mázolva elmondhatatlan ízvilágot nyújt a csípős-fűszeres főételek után.

Rántott mézes banán

SZUMMA SZUMMÁRUM

Mit mondhatnék? Biztosan van jobb! Biztosan van olyan kínai étterem, ahol minden tiszta friss zöldségből és egyéb friss alapanyagokból készül, ám biztosan nem ilyen árfekvésben! Minden egyes étterem különböző, és más ízvilággal rendelkezik. A Long Drak ilyen! Már több mint tizenkét éve! Amennyiben jelenlegi formájában is fenn tud maradni városunk piacán, akkor helye is van ott, és kívánom, hogy még jó pár évtizedig tartsák is meg.

A vacsora 29,20 €-ba került, amelyből az italok 4,80 €-t tettek ki.

Hangsúlyozzuk, hogy a fent leírtak kizárólag csapatunk tagjainak véleményét tükrözik.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább