Légy trendi! Változtass étkezési szokásaidon!

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A megfelelő étrend ugyanis szervezetünk belső védelmét biztosítja. Idézzük vissza dédanyáink csipkével díszített kamrapolcait. Nekünk sincs másra szükségünk.

A cikk megjelent a Klikk Out 2011/12. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

A gond leginkább az, hogy mi nem táplálkozunk, hanem eszünk. Sokat, és nem a legjobbat. Minőség helyett mennyiséget, tápanyag helyett üres kalóriákat. Valódi ízek helyett vegyszerekből előállított aromákat (ma már ezek gyártása és a velük való kereskedelem jobban jövedelmez, mint a fegyverkereskedelem).

Az egészséges étkezés nem plusz kiadást, hanem inkább ésszerű átcsoportosítást jelent. Az egészség „olcsóbb”  mint a betegség, ami viszont drága.

 

Az egészségtelen táplálkozásra ugyanis 40%-kal többet költünk – a polcról kosárba rakott,  élelmiszernek aligha nevezhető, mesterséges színekkel, szagokkal, ízanyagokkal felpumpált valamikért, amik nem táplálnak, csak megbetegítenek bennünket -, mint az egészségesre.

Ne használjuk szánkat szemétledobónak!

 

Annak amit megeszünk, nagy része felesleges. Csak a negyedére lenne szükségünk az élethez. A másik háromnegyed része a gyógyszergyártókat gazdagítja. Kezdjünk el változtatni és válogatni!  Csak azt vásároljuk, amire valóban szükségünk van!

Mit eszünk? Mikor eszünk? Mit mivel eszünk?

Ismerjük meg a válaszokat e kérdések hármasára, és építsük felelősen szervezetünk belső védelmét. Felejtsük el az agyonfinomított nyersanyagokat. Fehér liszt helyett süssünk- főzzünk teljes kiőrlésű gabonalisztekből, sűrítésre használjunk gabonapelyheket, ma már nemcsak zabpehely, de értékes árpa-, tönköly, rozspehely is kapható.

Fehér rizs helyett köretként, főételként készítsünk teljes értékű gabonagyöngyét, más néven gabonarizst (kicsiny kis országunkban „pšeničné, špaldové, jačmenné, ovsené krúpy a megnevezés). Miután a 21.századra a tudomány is igazolta, amit elődeink laboratóriumok nélkül is tudtak, vagyis hogy a teljes értékű gabonában rejlő mikrotápanyagok gyógyítanak és védnek bennünket.

Ezt se hagyd ki:

Eljött az idő, hogy Európában megtaláljuk az egészséges korosodás receptjét

Az értékes gabonamagvak fehér lisztté való őrlése zsákutca volt. A malmok lassan kezdik újra beépíteni azokat a technológiákat, melyek biztosítják számunkra  az egészségre biztonságos, teljes értékű lisztek, darák, pelyhek, hántolt gabona gyártását. Ez annyit jelent, hogy a kémiai, biológiai, mechanikus szennyezettség egy biztonságos határérték alatt tartható a korparétegek szennyezett felhéjának eltávolításával, de megmaradnak az értékes nyomelemek, vitaminok, a nélkülözhetetlen (esszenciális) olaj és aminosavak, enzimek, antioxidánsok  melyektől a gabona az ami, vagyis csodálatos éltető tápegész.

Kutatások most kezdik csak kimutatni, mennyire lényeges szerepet játszanak az anyák a jó étkezési szokások gyermekeiknek, különösen lányaiknak való továbbadásában. 

 

A táplálkozással kapcsolatos, egészségesen kiegyensúlyozott magatartás otthoni megalapozása alakítja gyermekeink ételhez való hozzáállását későbbi életükben. Annál jobb, minél fiatalabb korban elkezdődik ez. Nemcsak a tűsarkú cipőinket, ajakrúzsainkat próbálgatják kislányaink előszeretettel. Már egészen pici korban másolják viselkedésünket. Jól dokumentált, hogy a lányok különösen hajlamosak nemcsak anyjuk öltözködését és szépítkezését, de az étellel kapcsolatos magatartását és reakcióit is tükrözni.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a túlsúlyos anyáknak jelentősen nagyobb arányban vannak súlyproblémás lányaik. Itt a helytelen étkezési szokások rögződéséről van szó, nem pedig az öröklésről.  A tény, hogy egy anya táplálkozási múltja válik lányai táplálkozási jövőjévé, egyre inkább elfogadott. Ezért fontos, hogy a gyermek környezetében lévő felnőttek tisztában legyenek azzal, hogy gyermekük összegyűjti és elsajátítja a táplálkozással kapcsolatos hozzáállásukat és viselkedésüket is.

Bárhonnan is származnak az egészségesebb életmódról szóló üzenetek, érkezzenek aktívan, vagy passzívan, otthonról vagy a televízión, netán a magazinokon keresztül, ezek felismerése az anyákat  helyzetbe hozza, és kezdődhet a változtatás. 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább