Tízórai asztalfia…

Fotók: Ugróczky István

A régi időkben az asztal volt a legfontosabb és a legmegbecsültebb bútordarab a házban, mivel a napi betevő falatokat rajta fogyasztották el az emberek. Az „asztalfia” ezen asztalok alatt található fiók volt, amelyben a család tagjainak az evőeszközeit tárolták, így mindig kéznél voltak, mikor étkezésre került a sor, legyen szó akár a tízóraizásról is…

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/11. számában.

Az előebédként is emlegetett tízóraizás, akárcsak a harmadebédként az uzsonnázás is nagyon fontos, és illene betartani, ha a napi ötszöri táplálkozást tartjuk szem előtt.

Sokan tapasztaljuk, hogy a felgyorsult világunkban egyre kevesebb időt hagyunk a minőségi táplálkozásunkra, és sokszor munkavégzés közben csipegetünk be egy-két falatot, hogy csillapítsuk az éhségérzetünket. Ez a rossz szokás még károsabb abban az esetben, ha a mű „szuper-élelmiszereket” fogyasztjuk, illetve a színezett, cukros üdítőket hörpintgetjük.

A régi világban sokkal jobban megbecsülték az ételt, így sokkal nagyobb figyelmet fordítottak az étkezésre, mikor is összegyűlt az egész család. Ez ma sok családban csak vasárnap esedékes, ám valószínűleg az is az „okos” készülékek kíséretében. Nem figyelünk magunkra, és még kevésbé arra, hogy mit fogyasztunk, közben mindannyiunk – beleértve magunkat – vagyunk a LEGNAGYOBB FOGYASZTÓK, bármilyen értelemben is vesszük vagy esszük…

Ami majdnem biztos, ha a Betyártanyában reggelizel, valószínűleg nem leszel már tíz órakor éhes, és az is biztos, ha itt tízóraizol, akkor az ebédedet is eltolhatod egy órácskával későbbre… 🙂 Mindez csak tőled függ, hogy mit és mennyit is szeretnél tízóraizni!

A tízórai főleg a későbbi ébredők reggelije, vagy maradjon a korán kelők előebédje? Döntse el mindenki maga szerint! A tízórai levesek nagyon népszerűek, ezen felül a tízóraizásnál már inkább  a meleg ételek vezetnek a hideg konyha előtt. Káposztaleves, pacalleves, gulyások, lencselevesek és egyéb sűrű levesek mind alkalmasak finom, meleg tízórai fogásként. Főleg a nehéz fizikai munkát végzőknek. Nem ritkák a melegszendvicsek és a pirítósok sem, mert például egy pikáns velős pirítós csodákra képes… Reggeliként, de akár tízóraiként is csodálatosan helytálló a bundás kenyér, vagy a tojásos bundás knédli, ám akár egy „laza”, kacsamájjal és párolt lila káposztával töltött laska is megteszi a magáét. 🙂 Avagy egy tál chilis bab? Egy-két házi jellegű cipóval csodákra képes!

Nem állítom, hogy ez a felhozatal minden nap megtalálható a Betyártanyában, ám biztos, hogy a felsoroltakból találsz valamit a fogadra. Nálunk mindig rotyog valami a fazékban, éhesen biztosan nem távozol.

Arra törekszünk, hogy a Betyártanyában otthon érezd magad, térj be, és nyugodtan kérdezd végig a felhozatalt, vagy kérd az ínyedre valót, úgy, ahogy szeretnéd. Szívesen elkészítjük néked! Amennyiben nem vagy éhes, az sem gond! Térj be megpihenni, melegedni, teát-kávét inni, kellemes energiával feltöltődni, mintha OTTHON lennél…

Térj be hozzánk KEDVES VENDÉG, mert a csendesség csúf vendég!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább