A melegítés művészete

Fotók: Szászi Dani

A írásaim elsődleges célja az, hogy közelebb kerüljetek egy-egy zenei zsánerhez, és csupán pár másodperc hallgatás után tudjatok hangzásbeli különbséget tenni akár a jazz, blues, de a house és a techno között is. Szintúgy fontosnak tartom azt is, hogy ha elmentek egy zenés klubba, tudjátok, mi miért történik. A mai epizódban a warm up DJ-k munkájára szeretném felhívni a figyelmet, akik nélkül olyan lenne egy buli, mintha beülnénk a hideg autónkba és azzal menten padlógázon hajtanánk.

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/12. számában.

Bármit teszünk, jó, ha előtte bemelegítünk. Így van ez a tánczenei rendezvényeken is, mielőtt kitáncoljuk a lelkünket. A partyra  érdemes korán érkezni, hiszen a hangolódás egy nagyon fontos része az éjszakának. Mint ahogy az előjáték is!

Ha a helyszínre érünk, azt látjuk, hogy a DJ ugyan teljes átéléssel játssza a jó zenét, de a táncparkett üres. Kik ők? A zenéjükre senki sem kíváncsi? Nos, ők a bemelegítő, azaz a warm up DJ-k.

 

A táncparkett és a vendégek bemelegítése korántsem könnyű feladat. A warm up-olás az este korai szakaszában történik, míg  a vendégek a helyszínre érkeznek, elfoglalják a helyeiket, megy a szocializálódás és lassan italozásba kezdenek. Nincsenek táncoló emberek, a tánc csak pár óra múlva kezdődik. Ilyenkor a DJ dolga kellemes és nyugodt légkört teremteni, és felkészíteni a vendégeket az éjszakai zenei utazásra. A melegítő szett alatt a DJ nem ütős slágereket játszik, (túl lágy zenék sem jöhetnek számításba) ilyenkor a visszafogott tempójú, vokálos, ritmikus és mozgató hatást elérő, mély basszusos zenéké a főszerep.

Ha a DJ jól végzi a dolgát, szettje második felére már a mosolygó, ütemre bólogató emberek lassan megtöltik a parkettet, így egy őt nagyra értékelő közönség előtt játszhat, míg az est fő fellépője át nem veszi a helyét.

 

A DJ-k a zenei pályafutásukat általában warm up-olással kezdik. Kellő kitartással nagyon sokat lehet fejlődni, hiszen az egyik legjobb lemezlovas iskola, ami már élesben működik. A közönséggel való kommunikáció, a zenei szelekció fejlesztése mind-mind ennek az elsőre hálátlannak látszó feladatnak az eredménye.

Számomra az elmúlt idők legemlékezetesebb warm up-ját a Moody csapatból Mowonic (Szászi Dani, Tornalja) játszotta, aki az őszi technón állította tűzforróra a táncteret a dunaszerdahelyi NFG klubban. Hatalmas élmény volt ez neki is, ugyanis a szettje második felében az addigra összegyűlt tömeg már ujjongva fogadta a zenéket, majd a szett befejeztével hangos tapssal köszönték meg munkáját.

Amikor világszcéna egyik legelismertebb előadója, John Digweed Magyarországra látogat, csak és kizárólag a magyar Chriss Ronsont kéri, hogy játsszon előtte. Hernan Cattaneo egész estés fellépését a szintén magyar Poli indítja be.

De nekünk nem kell messzire mennünk, ha jó warm up DJ-t akarunk hallani. Dunaszerdahelyen két fiatalembert is szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A Nagy Péterrel (Wazzovski) és Angyal Zoltánnal készített miniinterjúnkat holnap olvashatjátok weeboldalunkon!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább