A kifli története

C

1500 valahányban a török császárnak nagyon fájt a foga Bécs városára, így a sokadik meghiúsult bevétel után fondorlathoz folyamodott.

Aknákat szeretett volna telepíteni a város falai tövébe, hogy aztán felrobbantsa azokat. Véletlenül az egyik ilyen akna egy pékség alá került volna, ahol az éjjel dolgozó pékmesterek észrevették, hogy döng alattuk a föld, mozognak a dagasztóteknők. Azon nyomban jelentették ezt a város védelmét ellátó embereknek, félreverték a harangot és a szultán terve meghiúsult.

A törökök az újabb kudarc után letettek Bécs elfoglalásáról és a város falain kívüli Stefans templom tornyára, ahová a törökök kitűzték a félholdat, visszakerült a kereszt.

Ekkor, 1529-ben, készítette a török félhold formájára az első kiflit egy Wendler nevű sütőmester. És ez a kifli csakhamar meghódította az egész világot.

Az én fészbuk kiflijeim története kicsit más. 🙂

A rendszerváltás előtt, ha jól emlékszem, csak egy pékség volt a városban, és ez a pékség látta el a Csallóközt pékáruval. Anno keringtek is mendemondák, hogy a pékek a szomszédos Hubertus vendéglőbe jártak át beöntésre, s ha valamelyik pék nem sietett vissza a kemence elé, koromfeketére sültek a kenyerek.

Én azóta is maradtam a szokásomnál, és ennek a pékségnek a termékeit fogyasztom, legyen az kenyér vagy kifli. Ki ne ismerné a boltjainkban kapható hideg salátákat (treska, diabol, pikant stb.), s ha egy hideg gyors reggelire vágyunk, két kifli hozzá és mehetünk a dolgunkra.

Igen ám, de két jól megtermett kifliről beszélünk, amit szokás szerint a minap bele is raktam bevásárlószatyromba.

Kapcsolódó tartalom

Reggelizés közben aztán kiderült, hogy a kifli nem is olyan jól megtermett, és a treskám elfogyasztásához nem kettő, hanem már három kifli szükséges.

A fogyasztóvédelem helyett a kifli mellé raktam egy golyóstollat, és készítettem egy fotót a fészbuk-ismerőseim részére.

Lett is ebből a reklámgyilkosságból nagy „riadalom” és rengeteg hozzászólás, sőt már mások is készítettek hasonló fotókat.

Voltak olyanok is, akik nemtetszésüket fejezték ki a kiflik láttán, de hát mi nem tudunk a karibi kirándulásainkról képeket posztolni, így hát maradunk a kiflijeinknél, amik az utóbbi időben talán néhány centit növekedtek is. 🙂

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább