Mit jelent a klub számára Bayo eladása?

Bayo és Kweuke

Vakoun Issouf Bayót érkezése után nem egyszer hasonlították Leo Kweukéhez. Hasonlóság van is, meg nincs is. Elsősorban játékostipológia szempontjából két ellentétes játékosról van szó.

Kweuke egy tank, elképesztő elemi erővel rendelkező játékos, akinek a foci taktikai része nem tartozott az erősségei közé. Persze, manapság nálunk is mások a focisták iránti igények, mint 2008-ban voltak Leó iránt.

Bayo az alkatával a kenyai atlétákra (a 800 méteres távon futókra) hasonlít. Nem sprinter és nem is hosszútávfutó alkat – valami a kettő között. Ami jellemezte Kweukét (erős lábak) az Bayónak nem az erőssége. Kweukéhez viszonyítva, Bayo (logikusan, mivel a foci fejlődik) képzettebb taktikailag, a játéka nem olyan ösztönszerű.

 

Közös erény:

mindketten magukra kötöttek rengeteg védőt, a különbség az, hogy amíg Kweuke a kicsit nehézkesebb mozgása miatt ezt kisebb területen tette, Bayo a higanymozgásával mélységbe és szélességbe is cirkál a védők elől.

A két legfontosabb tényező a gólgyártás és az eladási potenciál.

Kweuke statisztikája a 2008-as őszi szezonban tizenegy gól a bajnokin és kettő a Szlovák Kupában. Werner Loranttal rendszerileg nem volt valami hú, de szofisztikált játékstílusunk, talán picit meredeken hangzik, de érvényes volt a „baszd előre Leónak, majd valamit kitalál”-stílus…

Leónak, nem ismerve a lövési statisztikáját, csak használva az emlékezetemet, szerintem átlagon felüli eredményessége volt, de ez természetes, hiszen Loranttal inkább védekeztünk. Csak tippelni lehet, hogy egy Hyballa-stílusnál mennyi gólra lenne képes Kweuke.

Bayo statisztikájánál két dolgot emelnék ki, szerintem mindkettő fontos, és nem lehet elkülöníteni.

Fekete Nándor felvétele, nyitókép: Örzsik Ödön

 

A lövések eredményessége szempontjából nem jó Bayo statisztikája. A stílusunknál elkerülhetetlen volt, hogy rengeteg gólhelyzetbe kerüljön Bayo, és végeredményben elmondhatjuk, van mit javítania, hogy eredményesebb legyen, de…

A másik statisztika a fontosabb, mégpedig ez: tavaly március óta a DAC mezében lejátszott 32 mérkőzést, 22 gólt rúgott, 9 asszisztenciája mellett. Majdnem minden meccsen egy pont. Ezek persze csak nyers számok, melyekhez viszont ilyen tényezőt tennék: meccset nyerő gól vagy gólpassz. Ilyen pontból nem egy volt Bayónak, s amit számokkal nem lehet mérni: Bayo tbiliszi góljai óriási, elképesztő löketet adtak a KLUBNAK.

Ez volt az a pillanat, amikor kimondtunk hangosan: képesek vagyunk nagyobb dolgokra, mint ahogy eddig elképzeltük! Szimbolikus, hogy a tbiliszi góljait a remek, Fortuna Liga-szintet kirívóan lepipáló erőssége szülte: a fejelés.

 

Bayo eladása

Bayónak volt olyan időszaka, amikor talán egy meccs erejéig cserepadra lehetett volna őt ültetni, hogy lehiggadjon, de miután a cserepadunk úgymond masszívan legyengült, játszania kellett, vita nélkül.

Fontos tényező:egy Bayo-típusú játékos hosszabb ideig nem játszhat a szlovák ligában.

Amolyan „kweukesen” már kikezdték őt a játékvezetők és a játékosok is. Miután nyilvános lett az aktuális magas ára, ez duplán érvényes, szerintem, ennek idén Bayo-vadászat lett volna a vége. Sok mindenben javult a szlovák liga, de ez a képlet még bőven benne van a pakliban. Ezért érthető, hogy eladtuk az egészséges Bayót, és nem húztunk tizenkilencre még egy lapot.

 

Bayo eladása Celticből

Az üzletnek nincs vége, és én kívánom Bayónak, hogy a Celticben is eredményes legyen és egészséges, mert nem árulok el titkot, ha kimondom, hogy Bayo következő eladása lesz az igazi nagy durranás a DAC számára, megjegyzem, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a 2,2 milla nem lenne óriási összeg…

 

Bayo és a csapatépítés

Úgy vélem, a klubban két dolgot kell képletesen építeni és fejleszteni. Egyrészt az infrastruktúrát, aminek működése nem kis költségvetésű, másrészt a csapatot, és ebben összhangra kell találni.

Ebből kifolyólag, én kétfelé osztanám a játékosokat is, egy ilyen nagy bizniszt generálókra, mint Bayo, és azokra, akiket a klub megtart, és előnybe részesíti a foci, nem pedig az üzlet szempontját. Ez sokszor így is történik, hiszen megtartottuk Davist, Šatkát (abban az időszakban, amikor simán mehetett volna), aktuálisan Hercet szándékozzuk itt tartani.

Nem vagyunk hibátlan klub, és nincs megírva, hogy a jövőben nem lesznek rossz döntéseink, vagy jobban mondva, nem biztos, hogy minden döntést sikersztori követ majd.

Viszont, a kezdetleges gyerekcipős időszakból már kinőttünk, és megtanultuk a legfontosabbat – a fociklub működtetése olyan, mint egy meccs, nemcsak mi játszunk, nemcsak mi diktáljuk a dramaturgiát. Megtanultunk korrigálni és gyorsan reagálni a kellemetlen helyzetekre a magasabb emeleteken is.

 

Lassan kész lesz a stadion, az Akadémia pedig már működik

Milyen feladatok várnak ránk? Kialakítani egy működőképes, egészséges sportrészleget és bizniszrészleget. Mindkét világnak működnie kell, hogy életképes legyen a DAC, hogy tudjon élni ilyen lehetőségekkel, pénzforrással, mint amilyen a mostani eladás is, és a nemzetközi porond lehetőségeivel. A focibiznisz és a csapatépítés nem ellenfelek, hanem kollégák.

Hogy ez egy modern foci, amit utálunk?

Abban egyetértek, hogy világszerte a lelátókon a durva vandalizmussal kihalt néha a józan ész is, az agyament tiltásokkal, amit az emberiség egyik két legkorruptabb gyülekezete, a FIFA és az UEFA generál, és igen, a modern foci, amit utálunk, az a csalás világa is, a rendszertelen klubok világa is, és az a világ is, ahol kicserélik a B, a C, és a D-szektorokból az úgynevezett prolit vásárlókra. Viszont, én nem ezt látom a stadionunkban és a klubunkban.

Gazdaságilag életképes emberbarát klub, ez a DAC útja. Ez nem egyszerű út. A nagy történetek soha nem szóltak csak sikerekről, beletartoznak a nehéz, komplikált pillanatok is. Mint mindenhol az életben.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább