KLIKK OUT-ARCHÍVUM


A cikk megjelent a Klikk Out 2013/01. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Fotók: Pixabay (Illusztráció)

Hát kérem szépen, a közel 10 órás repülés után landoltunk Bangkokban, a Suvarnabhumi nemzetközi repülőtéren. A repülőtér épületkomplexuma oly hatalmas, hogy közel 1 km távolságot kell megtennie az embernek ahhoz, hogy eljusson a belföldi járatokhoz. Igaz, elősegíti a közlekedést a legmodernebb lépcsőrendszer, annak ellenére hatalmas benyomást keltett bennem egy ekkora építmény kivitelezése. Nem hiába, Bangkok a távol-kelet kapuja!

Thaiföld (1939-ig Sziam) Ázsiában, a Hátsóindiai-félsziget középső részén fekszik. Nyugaton és északon Mianmar (korábban Burma), keleten Laosz, délen, délkeleten Kambodzsa, a déli, valamint a Maláj-félszigetre benyúló részét pedig nyugatról az Andaman-tenger, keletről a sziámi-öböl, délről pedig Malajzia határolja. Területe 514 000 km2 és közel 62 millióan lakják, ebből 6,5 millióan a fővárosban, Bangkokban. Vallási megoszlása szerint a polgárai több mint 90%-a buddhista. Az időeltolódás GMT +7 óra, fizetőeszköze a Thai Baht (THB) 1 euró = kb. 40 Baht.

Miután felszálltunk Bangkokban a Koh Samui irányába tartó vasmadárba, közel 1 órán át csak a tenger pompás kék színét bámultam, itt-ott egy óceánjáró hajót felfedezve, míg meg nem pillantottam a felhők közt a szigetet, amely több mint egy hónapig az otthonom lett. Fentről, amit a szigeten először észrevettem, az a gyönyörű fehér homokos part, amelyeket az égszínkék színű tenger gyengéden simogat, és a pálmafák, amelyek árnyékukkal a partot hűsítették. Miután lejjebb ereszkedtünk, egy hatalmas, aranyszínű Buddha szobrot láttam meg, amely a 12 évvel korábbi látogatásomkor a legfontosabb navigációs pont volt számomra. Miután kiszálltunk madarunkból, azonnal megcsapott a meleg, párás levegő, amely 10 percig légzési nehézségeket okozott nekem.

A repteret és a környéket meglátva egy igazi egzotikus paradicsomban éreztem magam. A reptér csakis bambuszból kialakított csarnoka varázslatos látványt nyújtott, és rögtön rádöbbentem, hogy ez nem Európa. A sziget Koh Samui, Thaiföld harmadik legnagyobb szigete, mesebeli fehérhomokos strandokkal és hatalmas pálmaerdeivel, dimbes-dombos vidékével és káprázatos flóra-faunájával. Mondhatnám, hogy útközben a szállásunk felé nem nagyon ismertem fel semmit a környékről, mivel 12 év megtette hatását, és sok helyen a pálmaerdők helyett immár épületek sorakoztak, az utak kiszélesedtek, újszerű aszfalt burkolatot kaptak, és mondhatni, hogy sokkal nagyobb sűrűbb a forgalom.

A szállásunkat az interneten egy thai ingatlanközvetítő irodánál rendeltük, s mivel nem szerettünk volna szállodában lakni, emiatt egy gyönyörű villára esett a választásunk, amelybe beléptünkkor megdöbbentünk a látványtól.

Egy nagyon igényesen kialakított és berendezett 300 m2-es bungaló típusú villában találtuk magunkat, amelyhez szobánként egy kerti fürdőszoba is tartozott, banánfákkal körbeültetve és jacuzzival felszerelve.

A közvetítő iroda korrekt volt, és annak ellenére, hogy előre kellett átutalni az egész összeget, nem okozott csalódást, sőt felülmúlta minden elképzelésünket. A villához tartozott egy 15 méteres úszómedence is, ami csakis a villa lakóinak volt fenntartva. Naponta tisztították a kertet, és hetente, vagy igény szerint a villát. Szóval a részünkről maximális volt az elégedettség, és merem ajánlani bárkinek, ki Thaiföldre utazik, hogy szállását a helyszínen simán kiválaszthatja elsődleges rendelés nélkül is, persze ha nem nagy csoportról van szó, és nem a legfőbb szezonban jár arrafelé.

A közlekedés terén választásunk egy kismotorra esett, ami havi 150 euróért már bérelhető. Bérelhető akár autó is, csak a parkolás és a közlekedési dugók elkerülése miatt előnyösebb a motor. Egyébként erre a célra használható az ún. TUK TUK is, amely egy pick-up féle terepjáró, melynek a hátsó része van kialakítva személyek szállítására, és körbe-körbe járják velük a szigetet, de a tömérdek taxiból is válogathatunk, melyek állandó dudálása a turistákra a legtermészetesebb dolog Thaiföldön. A helybeliek barátságosak és segítőkészek, amit állandó jellegű mosollyal koronáznak. Ez nekem kicsit fura is volt, mivel Európában ezt elég nehéz kicsikarni az emberekből. Amit észre vettem, hogy a helybeliek igénytelenek a luxuscikkekre, és csakis a életben használatos árucikkekkel rendelkeznek, némelyiküknek lakásul akár egy bambuszból összecsapott 20 m2-es házikó is megteszi.

Ez az egyszerűség nagyon lenyűgözött, és egyben elgondolkodtatott a hazánkban bevett szokásokhoz és az állandó versengéshez képest. Nekik nem kell BMW, se Mercedes, megteszi egy ócska motor is, amelyen nem ritkán az egész család közlekedik, és mindezt mosolyogva, nevetgélve.

Ahhoz képest, hogy első benyomásra nagyon kaotikus a közlekedés, minden nagyon jól működik, és ottlétem alatt nem találkoztam balesettel, sem szirénázó mentővel vagy rendőrautóval, ami a mi kisvárosunkban majdnem mindennapi látvány. És itt meg kell jegyeznem, hogy a thai orvosi és kórházi ellátás az egyik legmagasabb szintű világviszonylatban is. A thai konyha egyszerűen lenyűgöző, a maga egyszerűségével és nagyszerűségével. A thai ételek mindig és kizárólag friss alapanyagokból, a helyszínen készülnek. Igaz, a turisták miatt már jelen vannak az amerikai gyorsétterem-láncok is, de még mindig elhanyagolható, és számomra érthetetlen, miért is választja valaki azokat egy ilyen egzotikus gasztroparadicsomban.

Aki eljut e messzi vidékre, azonnal kóstolja meg a TOM YUM és a TOM KHA GAI elnevezésű leveseket. Mindkettő csípős, citrom ízű, a második kókusztejjel van gazdagítva. Léteznek több verzióban: csirkéből, rákból vagy a tenger gyümölcseiből is. Első kóstolásnál az ízlelőbimbóim kicsit tiltakoztak, de hamar rákaptam a thai konyha ízére, amely nagyon csípős és a magyar Erős Pista csak Pistike a thai chili mellett.

Nagyszerű és könnyen emészthető ételeik mellett megtalálható a világ mindenfajta étele, egyes éttermekben a Kobe steak-től a grillezett lárvákig és a „wiener schnitzelig” szinte minden. Bár az otthoni tisztiorvosi vizsgálat rögtön hátast dobna némelyik út menti „étterem” környezetétől, de soha nem találkoztam romlott, illetve koszos vagy egyéb módon szennyezett étellel. Ellentétben velünk, ahol napirenden vannak a kétes eredetű és a lejárt szavatosságú élelmiszerekről szóló hírek. Jómagam csakis a thai ételekhez vonzódtam a legjobban, hisz bármi egyéb mást odahaza is elfogyaszthatok. Itthon a thai ételekhez majdnem hogy lehetetlen beszerezni friss alapanyagokat, jómagam pedig nem is ismerek eléggé komoly thai éttermet, legközelebb talán Bécsben.

A gyors thai éttermeknek annyi közük van a valódi thai konyhához, mint a Thaiföldön kapható Rolexnek az igazihoz.

Apropó, itt a világon minden márka képviselete megtalálható: PRADA, ABERCROMBIE, LOUIS VUTTON, DOLCE & GABBANA (stb.) termékek fillérékért kaphatóak, igaz, eredetük ismeretlen, de kinek ez fontos, az ne vegye meg. Viszont nagyon komoly kézügyességgel rendelkeznek a fa- és kőfaragó mesterek, és amit kifaragnak és elkészítenek, az mind mestermunka, nagyon is megfizethető áron. Említésre méltó a thai masszázs csodálatos hatása a testünkre, amelyet olyan precizitással végeznek, hogy leírhatatlan az a érzés, amely utána testünket elárasztja. Jómagam minden másnap alkalmaztam, és elmondhatom, hogy testemet 10 évvel fiatalabbnak érzem. Minden egyes masszázs meghaladja a kétórás időtartamot, ami a legjobb helyeken is mindössze 10 euró körüli összegbe kerül. Ezt feltétlenül ki kell használni, mivel nálunk nagyon ritkán adatik lehetőség, hogy hasonló kényeztetésben legyen részünk.

Elképesztő, hogy Thaiföldön a nappal és az éjszaka mintha két külön napból állna.

Az éjszaki élet tömérdek lehetőséget kínál. Láthatunk itt Muay Thai (kick box) mérkőzéseket, amelyek egészen a végsőkig, akár vérig folynak, s akár lányok harcával is folytatódhatnak. Tömérdek diszkó és szórakozóhely áll rendelkezésünkre, mindenféle revüműsorok és sztriptízbárok, s aki a kétes eredetű hölgyek társaságát szeretné élvezni, akár 25 eurótól megteheti, persze nem egy órára, hanem egész éjszakára. Van itt minden, kakas- és kutyaviadal egyaránt.

Persze nem szabad megfeledkezni a gyönyörű tájról sem, amely a fenti Chaweng körüli részen leírhatatlan strandjairól és az éjszakai életről szól, míg a lenti rész Lamaitól Nathonig inkább a természet és kevésbé egy turistaközpont látszatát kelti. Gyönyörű vízesések és elefánt hátán való sétára alkalmas turistautak találhatóak, a pillangókert milliónyi varázslatos pillangó leírhatatlan gyönyörűségével kápráztat el minket, majomszínház, krokodil- és kígyófarm… A Magic Garden, hol soha nem látott növények és virágok láthatók. Nagyon sok templom és szobor található itt, amelyek közül a leghíresebb a BIG BUDDHA, amely egyfajta kegyhely a helybélieknek, és a legnagyobb látványosság a turistáknak. A FISHERMAN VILLAGE halászfalu, amely a szűk utcácskáival és a hangulatával a legromantikusabb párokat is lenyűgözi.

Koh Samui szigetét számtalan sziget veszi körül, amelyek közül Nang Youan egy természeti csoda és egyben csodálatos búvárparadicsom is, amelyet másfélórás hajóúttal érhetünk el, és amely felejthetetlen látványt nyújt számunkra. Az Ang Thong szigetcsoport, amely szintén káprázatos természeti csodáival nyűgözi le az odalátogató turistákat, hol búvárkodni és tengeri kajakozni is ajánlatos, hisz oly gyönyörű barlangszerű képződményeket nem látni mindenhol, és mindössze 30 km-re található Samuitól. A Koh Phangan, amely havonta teliholdkor a világ egyik legnagyobb bulijának ad otthont. A FULL MOON partynak, hol ezerszámra szórakoznak a fiatalok az egész világról.

Aki járt már Thaiföldön, az öröké visszavágyik, aki nem, ha eljut, az előzők sorsára jut. Kinek paradicsom, kinek a pokol érzetét adja, mivel nappal a gyönyörű táj mennyei, viszont ahogy eljön az éjszaka, előjönnek a „vámpírok” is, az meg igazán pokoli.

Mindenhol zene, lányok, akár lady-boyok (átoperált fiúk), de látszatra és kinézetre nagyon jó! Itt semmi sem tabu! Szóval melegen ajánlom mindenkinek, akár kisgyermekes családoknak is, sehol a világon nem kapnak a pénzükért ilyen szintű kiszolgálást, környezetet és kényeztetést, ami Thaiföldön természetes. Szerencsésnek érzem magam, hogy ott lehettem, és még szerencsésebb leszek, ha oda újra eljutok… Jó utat és jó szórakozást! KOPUNKAP 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább