Szabd személyre! Máris kiterjesztetted magad

Szeretjük a mindenféle személyes beállításainkat, nem igaz? Legyen szó a számítógépünkről, a laptopunkról, tabletünkről, a mobilunkról, mindegy is. A lényeg, hogy az a bizonyos háttérkép azzal a bizonyos menüsorral, úgy, ahogy mi szeretnénk, megjelenjen, ahogy a kezünkbe vettük. Miért is? 

Miért szeretjük azt látni, hogy az elektronikai eszközeinken magunk köszönünk vissza? Miért jó az, ha a kezdőképernyőn a kedvenc látképünk, vágyálmunk, a gyermekünk vagy a családunk néz ránk?

Miért is nem tartjuk meg az eszközeinket csak eszköznek? Miért kell, hogy egy telefon, egy tablet, egy laptop a saját elektronikus meghosszabbításunk legyen?

Ahogy személyre szabjuk a készülékünket, úgy válik azonnal lényünk részévé. Kötődni kezdünk hozzá, megszűnik az eszköz eszköz léte. Vége a kézzel fogható létünknek, kezdődik is a virtuális – mesterséges, kicsit sem valós – realitás.

Ez a megállíthatatlan folyamat pedig pontosan ott kezdődik, amikor beállítod a háttérképed és a csini csengőhangod.

Próbáljunk eljátszani a gondolattal, hogy egy gombnyomással visszaállítod a gépi, azaz az eredeti alapbeállításokat. A szíved szakad meg, nem igaz? Mintha lényed egy részét kellene törölnöd, megsemmisítened, kiiktatnod. Virtuális öngyilkosságot kell elkövetned, hogy képes legyél az eszközt – ami a szemedben ugye már rég nem csak egy eszköz –, azaz a gépet, gépet megillető módon kezelni.

Gondolj bele, miért is sajnálod? Egy elektronikai kütyü nyújtotta virtuális tér semmilyen módon nem helyettesíthet egy valós, biztonságos teret. A gyerekeddel, a családoddal töltött perceket. Ha beállítod a kedvenc autód a háttérképnek, nem fog egy csapásra a garázsban teremni csak ezért, mert már évek óta azt bámulod. A családoddal vagy a pároddal sem lesz szorosabb kapcsolatod, ha ott vigyorognak az Excel mögött.

Az elektronikai eszköz egy elektronikai eszköz csupán. Nem telcsi, mobilka, cuki plüsstokba öltöztetett művégtag. Csakis egy eszköz.

Hozzászólások lezárva.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább