Szépítő pancsolás

KLIKK OUT-ARCHÍVUM


A cikk megjelent a Klikk Out 2015/01. számában.
Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Sziasztok, Hölgyek! Mivel hideg téli napokat élünk mostanában, az alábbiakban egy olyan ősi módszert mutatok be, amellyel nem csak kikapcsolódhattok, de egészségeteket, szépségeteket is megőrizhetitek. A kulcsszó a víz és annak pozitív hatásai.

A víz, amelyet akár az élet forrásaként is értelmezhetünk, a földi élet elengedhetetlen feltétele. Ez táplál mindent és mindenkit, áldásos hatásait azonban nemcsak rendszeres vízfogyasztás útján élvezhetjük, hanem pihentető fürdőként is.

Az emberiséggel egyidős az a felfogás, hogy a víz fájdalomcsillapító hatású, ellazít és szervezetünket energiával tölti fel.

A fürdőgyógyászatról mindenkinek elsősorban a gyógyfürdők, termálforrások jutnak eszébe. Közismert, hogy a Csallóköz bővelkedik ivó- és termálvízben, így joggal nevezhető Közép-Európa legnagyobb vízkészletének. Szinte minden nagyobb település büszkélkedhet gyógyfürdővel, amely a külföldi turisták által is közkedvelt. A gyógyvizes kúrát ma balneoterápiaként emlegetik, melynek a fürdőzésen kívül az ivókúra is szerves részét képezi. A gyógyvizek magas ásványaianyag-tartalommal bírnak, az ásványok pedig jótékony hatással vannak az egészségre. A magas kéntartalmú vizekkel elsősorban reumát és egyéb ízületi panaszokat enyhítenek, a szénsavas fürdő pedig értágító hatással bír.

A vízgyógyászat számtalan formáját vehetjük igénybe: a gyógymedencék, kádfürdők, iszappakolás, orvosi gyógymasszázs, súlyfürdő és a víz alatti vízsugármasszázs mind közkedvelt a fürdőket látogatók körében. A fürdőzés kellemes perceit azonban nemcsak a termálban, wellness-szállodákban, hanem a saját otthonunkban is élvezhetjük.

A gyógynövényes fürdőket preventív jelleggel, vagy akár meglévő betegségek kezeléseként is bátran alkalmazhatjuk, ha néhány alapszabályt betartunk.

A fürdővíz 36-39°C fokos legyen, és befejezésként mindig langyosabb, hűvösebb vízzel öblítsük le magunkat. A fürdő ideális hossza 15-25 perc, ennél tovább nem érdemes a kádban időzni. A két héten át, heti két alkalommal végzett fürdőkúra már elég ahhoz, hogy tartós, pozitív hatást gyakoroljon egészségünkre. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők ne végezzenek teljes testfürdőt, mivel ez nagyon leterheli a keringést. Ha nem szenvedsz ilyesmiben, de hozzám hasonlóan kissé szédülős vagy, fürdő előtt igyál meg fél pohár hideg vizet, így elkerülheted a vérnyomás-ingadozást.

A fürdő 5 alaptípusát különböztetjük meg:


  1. Teljestest-fürdő: A víz az egész testet ellepi, a fej kivételével.
  2. Háromnegyedes fürdő: A víz hónaljig ér, a vállakat és mellkast nem lepi el.
  3. Féltest-fürdő: A víz derékig ér.
  4. Ülőfürdő: Lényege, hogy a lábak nem érnek a vízbe, csak az altestet merítjük. Ezt a módszert főként nőgyógyászati vagy urológiai betegségek esetén alkalmazzuk.
  5. Lábfürdő: Ülő testhelyzetben történik, a lábat lábszárig, de nem egészen térdig mártjuk vízbe.

A fürdővízhez különböző adalékokat adhatunk, amelyek illatuknak és jótékony gyógyhatásuknak köszönhetően igazi wellness-élménnyé varázsolják a procedúrát.

A gyógynövényes fürdőhöz készíthetünk gyógyfűvel töltött vászon- vagy gézzsákocskát, amelyet közvetlenül a vízcsap alá köthetünk. Ha a gyógynövény tea formájában is kapható, készítsük nagyjából 1-2 liternyi főzetet belőle, és ezt öntsük a fürdővízhez.

Az illóolajok rosszul oldónak vízben, ezért a vízhez öntés előtt oldjunk fel 5-6 cseppet tejben, vagy mézben.

A meleg fürdővíz a stressz gyilkosa, így szellemi munkát végzők számára erősen javallott fürdőkúra alkalmazása.

Gyógynövények stressz ellen:

levendula, citromfű, kamilla

Megfázásra:

borsmenta, kakukkfű, zsálya, rozmaring, cickafark, körömvirág

Feltöltődés:

bazsalikom, zsálya, kakukkfű

Immunrendszer-erősítés:

hársfa, bodza

Idegrendszer:

macskagyökér, orbáncfű, lucfenyő

A hideg-meleg vizes váltózuhany segít, ha reggelente gondod van az ébredéssel, emellett az immunrendszert is erősíti. A hideg-meleg váltakozó hatása az erekre különösen jótékony hatást fejt ki: a hideg összehúzza az érfalakat, a meleg pedig kitágítja.

Így végezd:


  1. Először meleg vízzel mosd le magad, nagyjából 10 másodpercig engedj magadra hideg vizet.
  2. Néhány perc erejéig válts újra melegre.
  3. A váltakozást végezd 2-4 alkalommal attól függően, hogy bírod. Tapasztalat, hogy idővel egyre jobban megy, ill. a kezdeti fogcsikorgatás és vacogás is elmarad.
  4. A zuhanyt hideg vízzel fejezzük be.

Hölgyeim, mindenkinek kellemes fürdőzést, szépülést kívánok a téli napokon!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább