Egészségesek, mégis hizlalnak

KLIKK OUT-ARCHÍVUM


A cikk megjelent a Klikk Out 2013/02. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Bizonyos ételekről meggyőződéssel állítjuk, hogy egészségesek, ám ha nem találjuk el a pontos mértéket, az összetevők megfelelő minőségét, arányát, akkor bizony okai lehetnek a súlygyarapodásnak. Esetükben a helyesebb megfogalmazás az átlagosnál egészségesebb lehet.

 

SZÁRÍTOTT GYÜMÖLCSÖK


Rosttartalmuk magas ugyan, és nagyon jó hatással vannak az emésztésre, ám a kalóriatartalmuk több mint aggasztó. Szép küllemük elérése érdekében ugyanis hozzáadott cukorral készülnek. Egy darab szárított gyümölcs általában 8-szor annyi kalóriát tartalmaz, mint a friss változata. Víztartalmuk szinte semmi, ezért sokkal többet fogyasztunk belőlük egyszerre, mint a lédús friss gyümölcsfélékből. Egy maroknyi szőlő kb. 60 kalória, míg egy maroknyi mazsola 460 kalória. Fogyasszuk mértékkel inkább az otthon készített aszalványokat.

 

ÜVEGES VAGY DOBOZOS TEA


Ha házilag készítünk gyümölcsteát, s azt citrommal, mentával ízesítve a hűtőben tartjuk, mindig lehet kéznél egészséges frissítő. Sajnos, ugyanez nem mondható el a készen kapható, dobozolt teafélékről. Túl sok bennük a cukor, a tartósítószer, a kalóriatartalmuk magas. A szomjat éppen édes ízük miatt nem oltják megfelelően, ezért ajánlatosabb palackozott ásványvízzel helyettesíteni, a teát pedig saját kezűleg készíteni.

GYÜMÖLCSLEVEK


A napi gyümölcsszükségletünket lehetőség szerint ne dobozból, palackból, hanem friss gyümölcsből próbáljuk fedezni. Sokan azt gondolják, ha nem esznek gyümölcsöt, elég csak meginni egy-két pohár gyümölcslevet, és máris kielégítették vitamin- és ásványianyag-szükségletüket. Csakhogy a palackozott, dobozba zárt gyümölcslevek egyrészt rengeteg cukrot, másrészt tartósítószereket tartalmaznak. Egy pohár dobozos almalében például közel annyi kalória van, mint egy szelet kenyérben.

 

PUFFASZTOTT RIZS- ÉS BÚZASZELETEK


Amennyiben natúr változatukat kenyér helyettesítésére használjuk, vagyis reggel vagy este megeszünk egyet-egyet egy kis tojással, sovány felvágottal, kőrözöttel stb., akkor a fogyasztása optimális. Ám ha nassként fogyasztjuk, és napközben több szeletet elrágcsálunk, akkor nemhogy fogynánk tőle, de még gyarapodni is fog a súlyunk. A cukros müzliszeletek pedig kifejezetten hizlalnak, ugyanis összetevőiket – gabonapelyhek, aszalványok, magvak – cukorszirup segítségével kötik egybe, így cukortartalmuk akár 40% feletti is lehet.

TELJES KIŐRLÉSŰ MUFFINOK


Hiába minősítik diétásnak, hiába készülnek teljes kiőrlésű lisztek felhasználásával – amelyek valóban jóval egészségesebbek, mint a fehér liszt – akkor is édességek, cukor vagy méz, és jelentős zsírtartalmuk miatt igenis hizlalnak. Természetesen, ha egy kemény fogyókúra során bűnbe esnénk, még mindig jobb egy ilyen terméket fogyasztani, mint egy nagy szelet tortát.

 

SALÁTAFÉLÉK


Nem lehet eleget ismételni, a salátafélék csak akkor diétásak, egészségesek, ha frissen, öntet és kruton vagy pirítós és szalonnapörcök nélkül kerülnek a tányérra. A frissen leveleire szedett, darabolt, szeletelt zöldségfélék megcsepegtetve hidegen sajtolt jó minőségű tökmag-, dió-, napraforgó- vagy olívaolajjal valóban az egészséges, sőt diétás életmód alapjai. Az olajra a zsírban oldódó vitaminok hasznosulása érdekében van szükség.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább