12 téma, amit megtalálsz az újév első Klikk Outjában!

Címlapkép: Mikle Bálint

A tavalyi évhez hasonlóan februárban jövünk első lapszámunkkal, és bármely hónaphoz hasonlóan ezúttal is rengeteg érdekes olvasnivalót kínálunk.

Lapozzunk!

EDITORIAL


Boldog új életke!

 

„„Az ifjúkor csodálatos! Micsoda bűn gyerekekre elvesztegetni!” Elég sokáig akár privát hitvallásom is lehetett volna G. B. Shaw bicskanyitogató iróniával átitatott mondata. Noha nem igaz, hogy eszem ágában sem volt felvételizni a gyerekvállaldába, sőt (!), ám ez is egy olyan cselekmény volt, mint ami mindig valaki mással történik. Aztán most nézzenek oda, gyerek: pipa.”

Szerző: Szilvási Tibor / Borítóterv: Gocoň László

AUTÓ


Kia Sportage 1.6 CRDi GT-Line

 

„Semmi újdonság, csak a egy Sportage. Szürke idő, szürke kedv, szürke autó, már ami a színét illeti. Így vittem el egy körre a koreai SUV-ot.”

Szerző és fotók: Ugróczky István

NAGYINTERJÚ


„Kicsit már könyv alakú szívem van”

 

„A Csallóközi Könyvtár a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek VMK-nak egy olyan kis izgalmas zuga, amely ugyan picit rejtőzködik odafent, ám biztosan mindenkinek van valamilyen története vele kapcsolatban, minimálisan iskolás korából. Lacza Ilonával, a könyvtár megbízott igazgatónőjével beszélgettünk a munkájáról, a könyvtár működéséről, jelenéről, és mindenről, ami közben eszünkbe jutott.”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotók: Ugróczky István

ANKÉT


Ők vajon mire készülnek 2019-ben?

 

„Az új év rengeteg meglepetéssel vár minket. Nő az ökotudatosság, de vele együtt hihetetlen szintekre lép a számítástechnika, indul az 5G adatforgalom, országunkban új elnököt választunk, zenekarok alakulnak és oszlanak fel. De mi a helyzet a mi régiónkban? Mire készülnek DJ-ink, producereink és rappereink?”

Szerző: Kovács Ákos / Fotók: Ugróczky István

IRODALOM


Molnár Ferenc: A Pál Utcai fiúk

 

„A bújócska, vagy az agyaggolyózas, esetleg a fapuska kiveszett a világunkból, helyüket a modern játékok és a mozgásszegény játékkonzolok vették át. Ez a virtuális tér nem adhatja vissza ugyanazt a kalandot, amire kortársaimmal együtt emlékezhetünk. Pontosan ezt a világot írja le Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényében. Nem tudom elképzelni, van-e köztünk valaki, aki nem olvasta el legalább egyszer.”

Szerző: Bögi Róbert

GASZTROBETYÁR


Boráldás Somorján

 

„Immár tizedik alkalommal nyitotta tágra kapuit a Somorjai Bartal családi pincészet, ahol is az újbor áldása az egyik legnevezetesebb és említésre méltó ünnepi hagyomány a borászok és a borkedvelők körében. Szent Vince nap egy hagyomány! Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince…”

Szerző: Mundi Józsi / Fotók: Fekete Nándor

ELMÉLKEDŐ


Tűzoltók

 

„Tisztelt önkéntes tűzoltók! Azt hiszem, eddig is sok mindent köszönhettünk nektek, de most igazán nagyot nőttetek a szemünkben.”

Szerző: Szigeti Attila

SPORTOS – INTERJÚ


Klempa Zalán: A Hi-Ten központ több mint tenisz, az együtt sportolás meghonosítása a célunk

 

„Hi-Ten Tennis & Activity Center néven egy vadonatúj, modern komplexum bontogatja a szárnyait, amely fokozatosan épül, s a már működő részében szívesen lát profikat és amatőröket egyaránt. A központ egyik ötletgazdájával, Klempa Zalán teniszoktatóval beszélgettünk.”

Szerző: Kiss Balázs

SPORTOS


A DAC történelmének talán legnagyobb rangadója előtt állunk

 

„Nem hiszem, hogy a cikk címében leírt gondolatom különösképpen nagy túlzás lenne. Már most, az előkészületeknél szerintem ez stimmel. Egy hárompontos kapásnál és egy (nagy) botrányt hanyagoló meccs után pedig ez borítékolható lenne. Istenem, de szeretném, ha nyernénk!!!”

Szerző: Poór Tibi / Fotó: Jojo Samek

BABA-MAMA


Természetes legyen a jó szülői példa – fogápolás a legkisebbeknél

 

„Ha a gyerek akkor találkozik először a fogorvossal, mikor már gond van, valami fáj és kezelésre szorul, gyakran egy életre szóló trauma is lehet az eredmény, mondja a szakértő. Horváth Pavlík Orsolya fogorvossal a kisgyermekek fogápolási szokásairól beszélgettünk, valamint arról, szülőként mit érdemes szem előtt tartani.”

Szerző: Štefkovič Patasi Ági / Fotó: Ugróczky István

APU(CI)RÓKA


Rókus úrfi

 

„Rókus!” – válaszolom a nagymamámnak hónapokkal ezelőtt, mikor megkérdezi, mi is lesz a kis trónörökös neve. „Fókusz? – kérdez vissza, majd huncut mosollyal megjegyzi – Nekem ő biztos Tibike lesz!”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotó: Horen

HÓNAP NŐJE


Farkas Sofia

 

Ha lenne valamilyen szuperképességed, lenne olyan dolog, amit megváltoztatnál a világban?

Az embereket. Túl modernek, minden túl gyors. Szívesebben élnék egy 20-30 évvel ezelőtti időben. Akkor az embereknek még volt idejük egymásra. Nem csak az internetre, a mobiltelefonra. A szuperképességem tehát kimerülne annyiban, hogy jó lenne visszamenni az időben.

Kérdez: Kurucz Klaudia / Fotó: Mikle Bálint

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább