Mi is dönthetünk arról, mire költ Nagyszombat megye!

Idén már Nagyszombat megyében is bevezették a participatív, vagyis részvételi költségvetést, amely azt jelenti, hogy a megyei források egy részét a lakosok döntése alapján osztja szét az önkormányzat.

A cikk a dunaszerdahelyi.sk-val való együttműködésünk révén került közlésre.

A részvételi költségvetés egy olyan döntéshozatali mechanizmus, amiben az állampolgárok közösen dönthetnek közpénzek felhasználásáról. Lehetővé teszi, hogy az adófizetők együtt döntsenek a közhatalommal a költségvetéssel kapcsolatos kérdésekben – olvasható a szakmai összefoglalók egyikében.

A szerda este a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában megtartott tájékoztató előadás része azon 12 találkozónak, amelyet a megye szervez. Dunaszerdahely nyolcadikként került sorra, ahol a résztvevő polgári társulások képviselői kaptak információt a pályázati lehetőségekről. Az önkormányzat összesen negyedmillió eurót különített el erre a célra, amelyből az egyes járások projektjei a lakosság aránya alapján részesülnek. A Nagyszombati járás után a Dunaszerdahelyi rendelkezésére áll a legnagyobb forrás, méghozzá 54 ezer euró. Egyetlen közösségi ötlet megvalósítására legfeljebb 5 ezer eurót lehet fordítani. Projektet természetes személyek, azok csoportja, polgári társulások és nonprofit szervezetek adhatnak be.

Januártól márciusig tart a projekt előkészítésének időszaka, ekkor kell azokat beadni. A szervezők tájékoztattak, érdemes minél hamarabb leadni a pályázatokat (elektronikusan van rá mód), mert így még a pályázók kaphatnak visszajelzést arról, miként tudják az esetleges hiányosságokat, pontatlanságokat javítani.


A cikk tovább folytatódik a Dunaszerdahelyi.sk oldalon

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább