Kinek a rosszabb?

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2013/04. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Gondolkodtál már azon egy fárasztó munkanapon, hogy mennyivel jobb lenne külföldön dolgozni?Bosszankodtál már az ideges ügyfeleken, a kapkodáson, a fizetésed csökkentésén?

A világ a határon túl sem fenékig tejföl – ezt az üzenetet hordozza a Spektrum (2013-ban sugárzott – a szerk megj.) műsora. A Távol Európától – húzós munkahelyek c. BBC-sorozat olyan dolgozókról szól, akik kipróbálják hivatásukat egy elmaradott országban.

Az első adásban egy szülésznővér kalandjait követhettem végig Libériában. A műsor első felében látott modern felszerelések, inkubátorok egy pillanat alatt köddé válnak. Marad helyette egy házikó pár műbőrrel bevont asztallal és sok jajgató nővel.

A kórház vezető nővére elmondja, hogy napi 6-8 szülést vezényelnek le, és mindenki kizárólag háton fekve hozhatja világra gyermekét. Kád, masszírozás, fájdalomcsillapítók – ez itt mind luxuscikk. A műsor 18-as karikája indokolt, mivel a szülést teljes természetességében mutatják, elhomályosítás nélkül.

Szegény angol lányon látom, hogy borzasztó zavarban van. A szülő nő artikulálatlanul üvölt. Itt nincsenek megfelelő eszközök, csak néhány lavór és törölköző. Beszélni kezd a vajúdóhoz: kérem, nyugodjon meg, vegyen nagy levegőt, most nyomjon. A nővérek értetlenül néznek rá. Ez itt nem szokás, helyette az asszisztensek könyökölnek a pocakra.

Libériában kevés a kórházi szülés, inkább bábaasszonyok hozzák világra a gyermekeket. A legelképesztőbb praktikákat alkalmazzák, a vérzés elállítására például szenet tesznek az asszony szájába.

A bábák szívvel-lélekkel végzik munkájukat, ám egészségügyi képesítésük nincs. Egy otthoni szülés Afrikában fertőzéssel és életveszélyes vérveszteséggel járhat.

Mégis jó látni, ahogy törzsi ruhába öltöztetik a „ginger” nővért és együtt énekelnek, táncolnak. Ezután a főnővér előadást tart a bábaasszonyoknak, amelyek anyagát a brit lány biztosítja. Próbál számunkra olyan eljárásokat javasolni a szülés során, amelyek biztonságosabb és higiénikusabb környezetet adnak a procedúrának. Hangosan ismétlik a mondatot – Ha a vérzés nem áll el, azonnal felhívom az ügyeletet!

A műsor koncepciója önmagában remek, ám a megvalósításban akadnak hiányosságok. Nehéz egy órán át fenntartani a néző érdeklődését, és ez nem is mindig sikerül. Összességében azonban egy igényes és értéket közvetítő műsort láthatunk, amely talán leszoktatja követőit az állandó elégedetlenkedésről.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább