Aggasztó gödröcskék

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2014/03. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Tavasz közeledtével előkerülnek a szoknyák, könnyebb anyagú nadrágok, az ember lánya pedig valahogy kritikusabbá válik a külsejével szemben. Álldogálunk a tükör előtt, és azon morfondírozunk, vajon mibe fogjuk magunkat a jó idő beköszöntével belegyömöszölni. A tél során feljött pár kiló – senki se mondta, hogy másképp lesz – és valahogy az alakunk sem a régi.

A párnácskákon kívül egy másik, kellemetlen jelenséggel is szembe kell néznie sokaknak, ez pedig a cellulitisz megjelenése. Kortól és testalkattól független az előfordulása – a vékony lányok éppúgy csípik össze a bőrüket szomorkodva, mint a teltebb hölgyek. A bőr jellemzően petyhüdtté, ernyedtté válik, felületén barázdaszerű mintázat figyelhető meg. Mégis mit lehet ezzel kezdeni?

A cellulitisz megjelenése elsősorban esztétikai probléma, hiszen gátlásokat, zárkózottságot okoz. A viselendő ruhákat meg kell válogatni, nehogy kilátsszon, a nyilvános fürdőzést el kell utasítani – tehát együtt jár csomó megvonással és negatív érzettel.

Azon túl, hogy nem szép látvány, az anyagcsere megrekedését is jelzi az érintett területeken. A keringés lassulása a salakanyagok lerakódásával jár együtt, ennek eredménye pedig a göröngyös bőrfelület a fenék és combok tájékán.

A megoldás, bár egyszerűnek tűnik, gyakran csak teljes életmód-váltással és néhány berögződött szokás végleges elhagyásával érhető el.

A „munka” legelején mindenképp érdemes méregtelenítened a szervezeted, megszabadulva ezzel a lerakódott savaktól. Segíthetnek a tisztító hatású gyógyteák (csalán, rozmaring, csipkebogyó) vagy a frissen préselt zöldséglevek. A legfontosabb azonban, hogy fokozd a tiszta víz bevitelét napi 2-2,5 literre, hogy beinduljon az anyagcsere. Ha nem szeretnél továbbra is pironkodni a bőröd miatt, néhány élelmiszert és szokást ki kell iktatnod, amely az egészséges, feszes bőr útjában áll.

Korlátozd, vagy fokozatosan szüntesd meg a bevitelüket:

cukros üdítők, tartósítószerek, túl sok só, alkohol, cigi (még mindig nem váltja ki az étkezést!), ízfokozók, édességek.

A belső nagytakarítás után jöhet a külső formálása. Nem lehet eleget hangsúlyozni a testmozgás fontosságát, ez esetben pedig kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon! Csupán az étrend módosítása nem jár tartós eredménnyel, ezt minden esetben aktív életmóddal kell kiegészíteni. A „deréktól lefelé” szekció fejlesztésére pozitív hatással van a futás, úszás, biciklizés, kardioedzés, ezek mind megdolgoztatják a futóműveket. A változást egész apró lépésekkel is meg lehet kezdeni. Ha eddig mindenhová autóval jártál, ezentúl tedd meg gyalog a táv nagy részét! Ha eddig lifttel és mozgólépcsőn jutottál A-ból B-be, használd inkább a lépcsőt!

A feszességét vesztett bőrfelszín ápolását sem szabad elhanyagolni. A boltok kínálatában rengeteg olyan bőrradír, testápoló, ill. formálókrém található, amit direkt cellulitisz ellen fejlesztettek ki. De az otthonod nyugalmában is készíthetsz szépítő kencéket, amikkel az érintett bőrfelületet kezelheted.

Keverj össze egy kevés szezámolajat fahéj illóolajjal és masszírozd be vele a combodat. A fahéj a zsírégetés egyik felfedezetlen jolly joker-e.

A szőlőmagolaj feszesíti és egyben táplálja a bőrt, igazi csodaszer e probléma ellen.

Intenzív narancsbőr elleni pakolás készíthető a következő alapanyagokból:

4 teáskanál cukrozatlan kakaópor

kávézacc

2 teáskanál durva konhyasó

langyos víz

2 csepp citrus illóolaj

2 csepp ciprus illóolaj

2 csepp boróka illóolaj

A kávét, kakaót és sót keverd össze annyi vízzel, hogy kenhető pasztát kapj, majd add hozzá az illóolajokat. A keveréket vidd fel a problémás területre, majd alaposan masszírozd be vele. A kezelést még hatásosabbá teheted, ha folpackkal (fólia) betekered magad és hatni hagyod a pakolást. A bőrt langyos vízzel mosd le, szükség szerint ismételd hetente 2 alkalommal.

A szépségszalonok kínálatában gyakran szerepelnek olyan komplex csomagok, amelyekkel szebbé teheted az alakod. A tekercselést volt már lehetőségem kipróbálni, ez egy igazán pihentető és frissítő kezelés. A combokat zsírégető hatású aromaolajokkal masszírozzák be, kötszercsíkokba tekerik, majd következhet egy kellemes félóra az infraszaunában. Hő hatására a bőr szinte kiizzadja a méreganyagokat, kb. 10 kezelés után pedig láthatóan simábbá válik a bőrfelszín.

A probléma súlyosságától függően kezelhető a cellulitisz, javítható a bőr tömörsége, feszessége. Kis odafigyeléssel és az egészséges életmód fenntartásával megelőzhető a súlyosbodása, és nem kell többé a kényes részeket takargatni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább