Klikk Out Vikkendhouse: A bájos tánckarvezető

Folytatódjék magazinunk vasárnaponként megjelenő mixsorozata. A Vikkendhouse hivatása bemutatni hazai, a kultúrában, sportban, tudományban tevékenykedő személyek zenei világát, közben egy mixben meghallgathatjuk kedvenc zenéit. A 64. epizódban egy kedves fiatal hölgyet ismerhettek meg, aki mesél a zenével való kapcsolatáról, a táncról, a hivatásáról és a hobbijairól. 

Fotók: Ugróczky István
Tinédzser koromban sulirádióztam. Volt egy vicces műsorom a nagyszünetben, ahol eljátszottam, hogy én vagyok Robin Williams, és az öreg ”Jó reggelt, Vietnam!” stílusában köszöntöttem az egészségügyi suli diákjait.

A rádióhoz szükséges erősítők és gondosan beállított mikrofonok a suli technikusa, Écsi Mártika irodájában voltak elhelyezve. Mártika sokat segített ”világmegváltó” rádiós terveim megvalósításában.

Azóta eltelt 20 év. Változott pár dolog, nálam az egészségügy ment, a rádió maradt. Mártikát azóta sem láttam. Egy tavalyi NFG-s táncház alkalmával volt szerencsém megismerni valakit, aki kísértetiesen hasonlított rá, persze fiatalabb kiadásban. Gyorsan kiderült, hogy a táncoktató lány Mártika lánya, majd nosztalgikus beszélgetésben folytatódott az ismerkedés, ahol anyukáját és odaadó munkáját emlegettem.
Ő Écsi Nóra, aki közgazdász, a Kulturális Minisztérium államtitkárságán dolgozik, a Csallóközi tánckarvezetője, aki egy a zenével és a tánccal. Ő a Vikkendhouse mixsorozat 74. főszereplője.

 

Écsi Nóra vagyok, Nagymegyeren élek születésem óta. A pozsonyi Közgazdasági Egyetem Kereskedelmi karán végeztem mint kereskedelmi menedzser, majd egy dunaszerdahelyi reklámügynökségben, a Kanovits mediában kezdtem a pályámat. Ez idő alatt a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes aktív tagja voltam. Egy ideig a Csallóköz hetilap csapatát erősítettem, jelenleg a kulturális államtitkárságon dolgozom és a Csallóközi tánckarvezetőjeként tevékenykedem Oláh Attila, Nyuszi, szárnyai alatt. Mindig is érdekeltek a virágok, az ízléses dekoráció, a gusztusos elrendezés, a kreatív ötletek keresése, ezért idén belevágtam egy vállalkozásba. Esküvői dekoratőr végzettséget szereztem a budapesti Dekorellátó Oktatóközpontban. Szeretem a nyüzsgést, a csapatmunkát, pozitív vagyok és mosolygós. Hitvallásom: Úgy élj, ha életed filmje lepereg előtted, érdemes legyen végignézni!

Térjünk a zenére. Emlékszel az első dallamra, ami rabul ejtett? 

Hát persze, két meghatározó emlék jutott az eszembe még egészen gyermekkorból. Az első esetében a családomra gondolok. Egy fülbemászó dallam, amit minden este lefekvéskor édesanyámmal és öcsémmel énekeltünk, ez pedig a Szeressük egymást, gyerekek c. dal volt. Még ma is szívesen dúdolom és ugyanúgy melengeti a szívemet is. A második egy sláger a tinédzser korszakomból: Christina Aguilera – Dirty. Az állandó lüktetését imádtam, és hogy volt benne izgalom az elektronikus hangelemek használata miatt, nem beszélve az énekesnő hangjáról, amihez egy igazán dögös klipet készítettek. Akkor még hiphoptáncos is voltam, ezért néztem számtalanszor végig, Christina mozgása magával ragadt. 

Gyermekkorodtól mostanáig milyen zenés korszakaid voltak?

Az első korszak talán minden ember életében a gyermekdaloké. Ezt nem nevezném zsánernek, de az összes kazettája megvolt a Hupikék törpikéknek és Pap Ritának. Majd következett az az időszak, amikor a klasszikus zene és a népzene is része lett az életemnek. Talán egészen 10 éves koromig nem igazán hallgattam más zenét. Ezután megérkezett a popkorszak, a Spice-csajok, akik hozták magukkal az új őrületet, a matricás nyalókát. Az én életemből sem maradhatott ki egy igazi plátói szerelem. A Backstreet Boys csapatából Nick szőke gombafrizkójáért, kék szeméért rajongtam a zenéjükön kívül.

Őket követték sorban Nelly, Kelly, Christina Augilera, Justin Timberlake. Popslágereket a mai napig szívesen hallgatok. Ezt követte a latin zene, a Buena Vista Social Club, melynek koncertje meghatározó volt az életemben. Körülbelül 25 évesen rám tört a funky-őrület, ami a mai napig tart. Ahogy a kor halad, én úgy térek vissza régi jazz-óriások dalaira, mint Ella Fitzgerald, Loius Daniel Amstrong, Frank Sinatra.

De amik jelenleg mindennapjaimat kitöltik, azok az instrumentális formában feldolgozott mai slágerek Boyz Avenue-tól, valamint Ed Sheeran slágerei. Soundtrackek A Karib-tenger kalózai c. film megjelenése óta foglalkoztatnak. A legújabb filmzenék közül legtöbbször Hans Zimmer alkotásait, a Trónok harca zenéjét és a The Greatest Showman – Never Enough c. dalát hallgatom.

Ha meg kellene nevezni három előadót, akik hatással voltak rád, kik lennének azok és miért?

Christina Aguilera – izgalmas, vad, ritmusos dallamok – talán a többit már leírtam. 

Ed Sheeran – azt szeretem benne, hogy hallom a hangszer hangját, hogy instrumentális, lágy dallamok, technikásan kiénekelt hangokat hallgathatok.

Ella Fitzgerald – idén találtam ismét rá, hihetetlen hangi adottságai vannak, kiráz a hideg, ha meghallom őt énekelni.

Hogy mutatkozik meg nálad a zene és a tánc kapcsolata?

Ha megszólal olyan zene, aminek a lüktetése elragad, nem bírok ülve maradni, azt szokták mondani ilyenkor, hogy be van sózva a fenekem, rögtön táncolhatnékom van. Már egészen kicsiként a családom felismerte, hogy nekem a zene és a zenére való mozgás okozott örömet. Ezért amint lehetőség adódott – 6 évesen – elkezdtem táncolni. Azóta, ha egy zenét hallgatok, az jár a fejemben, hogy lehetne rá mozogni, milyen lépések, gesztikuláció passzolna hozzá. Ritkább esetben érdekel a zene szövege, ha megtalálom magam a dallamban, akkor számomra lényegtelen, hogy miről szól. 

Mi volt életed eddigi legnagyobb koncertélménye?

Nem tudom egyre leszűkíteni a kört, mivel a zenei ízlésem is nagyon sokszínű. Takáts Tamás koncertje Komáromban, a Buena Vista Social Club Pozsonyban, Dua Lipa a Szigeten. Remélem, idén Ed Sheeran koncertjére is eljutok, akkor biztosan tudom, hogy őt mondanám meghatározónak.

A mai mixhez mi alapján választottad ki a nyolc zenét? Aktuális, vagy régi kedvencekből szelektáltál?

Inkább a régi slágerek közül válogattam, és amire szeretek szórakozni. Mostanában filmzenéket, acapellákat és instrumentális zenéket hallgatok. A népzene mindig kísérte az életem, az is a listám része lehetne, de gondoltam, olyan listát készítek, amitől a legtöbb embernek elkezd mozogni legalább a lába.  Kellemes vasárnapi afterpartyt kívánok!

 

A MIX:


TRACKLIST:


1. Extreme – More Than Words
2. Nelly feat. Kelly Rowland – Dilemma
3. Christina Aguilera feat. Redman – Dirrty
4. Backstreet Boys – Everybody (Backstreet’s Back)
5. Spice Girls – Wannabe
6. Takács Tamás és a Dirty Blues Band – Pocsolyába Léptem
7. Kool & The Gang – Celebration
8. Earth, Wind & Fire – Boogie Wonderland

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább