Bravó, zakážte hymnu na našom štadióne a pokojne sa vykašlite na korupciu v lige!

Naša redakcia zažila v našej lige už kadečo, ale posledné udalosti i tak vyrážajú dych. Najprv sa vyjadrím k zákonu, ktorý zakazuje (okrem iných) maďarskú hymnu. Podľa môjho názoru, tak ako zákaz vlajok, aj tento zákaz naráža na príslušné články Ústavy tohto štátu, ako aj príslušné články Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Filozofia kvalitnej Ústavy a Všeobecnej deklarácie ľudských práv je dať a nie zobrať, a to je meritum veci.

To, že Dušanovi Tittelovi ide konkrétne o DAC, povedal sám, a nech posúdia právnici, či nás takýmto prístupom nepostavil do pozície druhoradého občana. Čo sa týka hlasovania poslancov strany Híd, feedback od občanov je jasný, mne sa z nich celkom slušne dvíha žalúdok.

O športovo-politickú ,,zábavu“ je teda postarané, vráťme sa však na nový štadión Slovana, kde sa udiali zaujímavé veci.

Prvý polčas zápasu. Nechápem rozhodcu a Ljubičića. Marin hrá bez zábran a viac zákrokov si pýta jednoznačne žltú. Výkon rozhodcu je veľmi zlý, cítiť dvojaký meter – stačí si spätne pozrieť Marinove nepotrestané fauly.

Foto: Nándor Fekete

Cez prestávku diskutujem s členom SFZ a hovorí mi, že som zaujatý, a pýta sa ma, že prečo menujem práve Marina. Druhý polčas už viac osvetlí situáciu, a pri pohľade na tváre predtým diskutujúcich vidím, že už sú viac v obraze.

Skok v čase. Po uverejnení môjho pondelkového komentára, jeden z diskutujúcich vložil pod článok prílohu, screenshot z facebookovej stránky stávkovej kancelárie Niké. Je na nej reklama na akciu, kde bolo možné tipovať na Marina, či dostane žltú kartu…

Neskladám konštrukciu, ale ako novinár a fanúšik futbalu môžem spraviť jednu vec – vysloviť ideu vyňatia zápasov slovenskej ligy z ponuky slovenských stávkových kancelárií. Bodka.

Nedeľa, späť na štadión Slovana. Je so mnou majiteľ nášho magazínu, ktorý už od roku 2011 (od vzniku Klikkoutu) podporuje – ako len vie – našu snahu o očistu slovenského futbalu. Pripomeniem, že náš magazín v tých rokoch riskujúc mnoho (vedno so stránkou fcdac1904.com), presadzoval očistu nášho klubu od toxickej dvojice majiteľov pred érou Oszkára Világiho. Vie o tom aj SFZ, často sme boli v tých časoch v kontakte s kompetentnými, aj kvôli rôznym vyhrážkam z klubu.

Mali sme podporu SFZ, na rozdiel od ÚLK (pod vedením Dušana Tittela), kde ma namiesto korektnej debaty dohodnutej s ním, griloval vtedajší majiteľ nášho klubu na spôsob päťdesiatych rokov.

Majiteľ Klikkoutu nie raz vyslovil obrovskú nevôľu a antipatiu voči zápasom, ktoré priam syčali podozrivými situáciami. Nejak som tušil, že sa na tému rozhodcov opýta trénera Slovana. Položil otázku, a podľa môjho názoru, keď si zoberieme aké grilovacie otázky dávajú novinári na celospoločenské témy, tak na takúto otázku mal môj šéf absolútne právo. Opýtal sa trénera Ševelu na opakujúce sa pochybenia rozhodcov na zápasoch DAC-Slovan. Tie sú podľa nás prehliadané.

Aká bola odpoveď trénera Ševelu? Vraj sa náš majiteľ má ísť sťažovať na Ústavný súd.

Problém je v tom, že tieto veci prvotne rieši skôr rozhodcovská komisia, ale my sme sa pýtali pána Ševelu na jeho názor. Tvrdím, že Ševela z roku 2015 by takto neodpovedal, ale budiž. Došlo k vzájomnej výmene názorov, kde sa tréner obrátil smerom k majiteľovi Klikkoutu a naznačil mu, že nemusíme nabudúce dostať akreditáciu.

Ja som mu povedal, že to je po tom, ako sa na inej tlačovke po otázke novinára nedištancoval od protimaďarského skandovania druhá vec, za ktorú si ho prestávam vážiť. Pán Ševela sa na mňa obrátil s otázkou, či on hovoril niečo protimaďarské.

Ja som ho opravil, aj dvakrát, že netvrdím, že on to hovoril, ale to, že sa nedištancoval striktne od toho pokriku, keď dostal túto otázku od iného novinára (viď záznam z tlačovky). Akokoľvek chcel zmeniť protiotázkou obsah mojej otázky, dvakrát som mu zopakoval, mnou vyslovenú vetu – mňa zaujímalo, prečo sa striktne nedištancoval, a prečo sa vyjadroval tak ako to vidno na zázname. To isté sa pýtam a hovorím znova, a nie inak.

A teraz na rovinu.

Mám s mnohými členmi SFZ výborný vzťah, lebo som napriek zlej situácii v slovenskom futbale stretol viacero vynikajúcich ľudí a musím férovo skonštatovať, že som sa od nich nie raz dočkal úžasného priameho, či nepriameho uznania.

Oslovili ma, či nemám záujem byť v širšom výbere kandidátov na post člena akadémie Siene Slávy slovenského futbalu. Keďže som mal vtedy zdravotné problémy, slušne som poďakoval za takéto uznanie mojej práce a dohodli sme sa, že nie. Naposledy som bol oslovený pri príležitosti zápasu Slovensko-Maďarsko, aby som napísal článok do bulletinu – o maďarských tréneroch. Opäť pocta, ktorú som s radosťou prijal, ale pod pseudonymom, lebo som mal v poslednej dobe veľmi zlé pocity z diania v lige.

Hm… Klikkout ako taký nikdy nešiel líniou, ktorú vidím u množstva slovenských novinárov, ktorí sa tvária, že je všetko v poriadku. Ja tvrdím, že z pohľadu čistoty futbalu padla liga na nevídané dno. A hovorím aj o zvyšných zápasoch, nemáme totiž problém napríklad upozorniť videoanalýzou, že Macík bol proti DAC-u vylúčený neoprávnene a spôsob akým rozhodca vyslovil verdikt nebol košer, alebo vyzdvihnúť, že náš brankár fauloval Marina na čistú penaltu, ako sme to urobili.

Ide tu o viac. Nevidím dôvod, prečo by mali SFZ, kluby, majitelia, diváci a médiá tolerovať to, čo sa deje v lige. Prečo by sme mali naďalej tolerovať nerovnaký meter rozhodcov a živiť ligu, ktorá má nádych skorumpovanej ligy.

Dá sa to zmeniť! Podvodníkov v radoch rozhodcov a klubov by som upozornil, že aj na prokuratúre sa nečestní prokurátori vysmievali čestným a kde sú dnes?

Očista, ale spôsobom padni komu padni!

Vyzývam všetky kluby, aby si majitelia sadli a zatiahli spoločným vyhlásením vedno so SFZ ručnú brzdu korupcii.

Netvárme sa, že sa rozhodcami neovplyvňujú zápasy, jasné rukolapné dôkazy nemáme, na to sú orgány činné v trestnom konaní, ale stačí sa pozerať na zápasy, nie sme slepí a ani hluchí. Pripomeniem prípad Ivana Hodúra, na ktorého som vyslovil podozrenie (a to v zápase kde DAC vyhral) a bol som na ÚLK bývalým majiteľom nášho klubu školený z toho, akú mieru idiotizmu mám v hlave. Myslím, že o dva týždne, keď Hodúra brala polícia sa už na ÚLK tvárili inak…

Dnes nevyslovujem podozrenie, skôr nechuť a výzvu na čistý futbal. Proste, stačilo. Nie sme taký bohatý magazín, aby sme robili promo korupcii, my chceme robiť reklamu zdravému futbalu v tejto lige, a pripomeniem, že nemáme v lige také bohaté kluby, aby investovali do rozhodcov namiesto investície do infraštruktúry a vlastného kádra.

Podávam ruku zväzu, klubom ako šéfredaktor v mene Klikkoutu držiac líniu dopytu po čistom futbale. Podávame mediálnu pomocnú ruku nášmu klubu, ale aj Ružomberku, či Podbrezovej, pri ceste za čistejšou ligou!

Dúfam, že čas ukáže, že máme možno väčší záujem o čistý futbal, ako pár ľudí, ktorí to majú priamo v popise práce.

Na záver! Pána Ševelu pozývame na kávu, ale my by sme sa radi vyhli diskusiám o dobrom účese, ponožkách, či saku. Naopak, radi by sme tvrdo a chlapsky rozprávali o tom, ako napraviť renomé tejto ligy a radi by sme spolu s ním uštedrili  korupcii v našej lige pravý hák.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább