15 momentum, amiért beleszerethetsz a májusi Klikk Outba!

Címlapkép: Ugróczky István

Május a szerelem hónapja, ennélfogva azt kívánjuk, szeress bele, akibe/amibe bele kell szeretned, többek között e havi lapszámunkba. Mutatjuk, miért!

Lapozzunk!

EDITORIAL


Elalszol a padon, csöves-e vagy?!

 

„Bizonyítványhamisítás. Valahogy így képzelem el, amikor a hajléktalanokat úgy próbálják meg eltüntetni az utcákról vagy a számukra kialakított szállókba gyömöszölni, hogy az első esetben megtiltják, míg a másikban kötelezővé teszik számukra, hogy ott legyenek. A hajléktalanok a társadalmunk pattanásai, rendellenességre rámutató „rendszerellenségek”.

Szerző: Szilvási Tibor / Borítóterv: Gocoň László

AUTÓ


Az új Cherokee

 

„Mutatós, merőben más, mint az elődje. Főleg az orr része, a hűtőrácsok és a fényszórók külleme változott. A spicces orr már nem divat, szerencsére. Ezzel az új  karakterrel sokkal jobban illik a Jeep családba.”

Szerző és fotók: Ugróczky István

NAGYINTERJÚ


SNITT – Egy oázis a nagymegyeri kultúrpusztán

 

„Szűk négy évvel ezelőtt, 2015 nyarának végén néhány filmkedvelő nagymegyeri fiatal kialakított egy kultúrteret, ahol időről időre összegyűltek, hogy mainstreamnek nem nevezhető, kultusz, művész-, alternatív filmeket vetítsenek, vitassanak meg, és közben csak úgy együtt legyenek. Nemcsak ők, magukkal, hanem mindenki, aki kikapcsolódna egy laza közegben. Arról, hogy hova jutottak, és innen merre tovább, az immár polgári társulásként működő SNITT két tagjával, Katona Rékával és Horváth Attilával beszélgettünk.”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotók: Fekete Nándor

EZTHALLGASDMEGË


Nyári fesztiválok (2. rész, Magyarország)

 

„Folytatódjék háromrészes sorozatunk, melyben minden hónapban egy adott ország legjobb nyári zenei és összművészeti fesztiváljait mutatjuk be. Nyakunkban a “mindjárt itt a nyár!” érzés, mi pedig színvonalasan akarjuk az értékes szabadságot tölteni, ezért a legjobbat keressük. Ha nem tengerpartos pihire vágyunk, hanem nyüzsgéssel teli zenés napokra, arra tökéletes megoldás lehet elvegyülni egy zenés fesztivál mély bugyraiban. Akár társaságban, akár egyedül.”

Szerző: Kovács Ákos

PESTI NAPLÓ


2. fejezet: Jövök-megyek, intézkedek

 

„Pár utcával feljebb találtam egy boltot, ahol fénymásolnak, és ahol tegnap elbeszélgettem a kiszolgáló hölggyel. Hullámos fekete haja és kreol arca van, meglepően kék szemekkel. Megdicsért, hogy szépen beszélek magyarul, csodabogárnak nevez, amiért magyar iskolába jártam Szlovákiában. Láthatóan nem értette, hogyan lehetséges az, hogy valaki magyarnak születik külföldön. Talán hiányzott történelemóráról. Mindig.”

Szerző: Këri


GASZTROBETYÁR


Aranyhal

 

„Nincs bográcsozás tűz nélkül, ezt minden bográcsozó tudja, és valószínűleg azt is, hogy ez esetben nem egy gáz- vagy villanykályha gombjával állítjuk megfelelő mértékűre a lángot, hanem gondos odafigyeléssel és kellő tapasztalattal tápláljuk fával a tüzet, hogy az étel le se égjen, és mégis időre elkészüljön. Voltatok már olyan helyszínen, ahol több mint 80 bográcstűzhely füstölög? Páratlan látvány, ám miután a füst már könnyesre csípte a szemedet, és nem tudod, mivel vigasztald magadat, csapattársaidat, szomszédaidat, akkor jön az első pálinka… :-)”

Szerző: Mundi Józsi / Fotók: Molnár Artúr

GASZTROBETYÁR


A magyar ízek őrangyala

 

„Eszik, iszik, sosem alszik, és már több mint nyolc éve a Gasztroangyal vezetésével fáradozik. Meghívtuk hát Borbás Marcsit körünkbe, hadd nézzen a körmünkre, és vessen egy pillantást a hodosi legényekre, akarom mondani edényekre.. 🙂 Mivel Borbás Marcsi is szeret jókat enni, inni, lakomázni, nem is lehetett sokáig kibírni, hogy a Nemeshodosi Nagy Lakoma jóhíre előtte titokban tudjon maradni. Ahogy tudomást vett a sikeres rendezvényről, úgy gondolta, filmet készít vidékünkről. Így került Marcsika Hodosba, hogy a hagyományos ételeink receptjei ne tűnjenek el a laposba.”

Szerző: Mundi Józsi / Fotók: Ugróczky István

ELMÉLKEDŐ


Katonaéveink: a magyar katonagyerek

 

„Nekünk, magyar ajkú gyerekeknek talán már kevésbé kellett egymást lesnünk egy-egy sorakozó alkalmával, hogy milyen ruhát kell felvenni, amikor érthetetlenül ordibálják a folyosón, hogy NÁSTUP (sorakozó). Volt ott, cseh, morva, východniar (kelet-szlovákiai), és mi, magyarok. Néha azonban nem tudtuk kibogozni, valójában mit is akarnak tőlünk, pedig ott sosem beszéltek susogva, de még csak normális hangnemben
sem. Nem volt könnyű azoknak a magyaroknak, akik nem beszéltek szlovákul. Nem ritkán megaláztak, kinevettek bennünket, lehetett az a kortársunk, vagy akár idősebb szolgálatos is. A kedvenc megszólításunk a „maďar” volt.”

Szerző: Szigeti Attila / Fotó: archívum

SZÓRAKOZTATÓ


Mejking of: Mondok Árpi és az ő beszéde a himnuszról

 

„Nem én vagyok az egyetlen a környékünkön, aki elmondhatja magáról, hogy időtlen idők óta ismeri Árpi bácsit. Megállapíthatom, hogy a vele való ismeretségem bizony elővarázsolt néhány olyat pillanatot és szituációt, amelyet nyugodtan nevezhetek hevesnek vagy forrongónak…”

Szerző: Poór Tibor / Fotó: Fekete Nándor

SPORTOS


Hodos, a pingpongnagyhatalom

 

„Három aranyérem és egy ezüst után április elején ismét bajnoki címet ünnepelhettek a hodosi asztaliteniszezők. Aki tud még egy olyan falut mondani Szlovákiában, melynek sportklubja ilyen rövid idő alatt ennyi érmet bezsebelt egy sportágon belül, az tegye fel gyorsan a kezét! A Jozef Kmeť irányítása alatt működő klub egész szezonban veretlen maradt az Extraligában, így az lett volna az igazi meglepetés, ha nem az ő nyakukba kerül a legfényesebben csillogó medál. Gondolom, közben senki sem emelte magasba a kezét…”

Szerző: Kiss Balázs / Fotó: Fekete Nándor

SÁRKÁNY ELLEN SÁRKÁNYFŰ


Édes kis semmiség – A homeopátia eredete (I. rész)

 

„Ha azt mondom, alternatív gyógyászat, az emberek zömének valószínűleg egyből a homeopátia ugrik be. A homeopatikumok hihetetlen népszerűségnek örvendenek, a patikák polcain előkelő helyen virít a dobozuk, a gyógyszerészek, de sok orvos is meleg szívvel ajánlja ezeket mindenféle nyavalyára a náthától kezdve a székrekedésen át egészen a legsúlyosabb diagnózisokig. De honnan is ered ez a gyógymód? Mik az alapelvei? És legfőképp: tényleg működik? Mi több: csodákra képes, ahogy egyesek állítják?”

Szerző: Sipos Janka / Fotó: Elements.envato

BABA-MAMA


„Ha kisgyerekekkel dolgozol, a rohanó jövővel szembesülsz…”

 

„E sorok írásakor még tart az iskolai beiratkozások ideje. A szülők mérlegelnek, érveket és ellenérveket keresnek, majd döntenek, hiszen a felelősség nem kicsi, a gyermek élete nagy részét pedagógiai intézményben tölti, formálódik, tanul. Ennek kapcsán kérdeztem Bíró Huszár Ágnest, aki édesanya és pedagógus is egyben, így a helyzet mindkét oldalát jól ismeri. Ági mindemellett Ügyes vagy! címmel fejlesztő foglalkozásokat tart, melyre a gyerekek örömmel és lelkesedéssel járnak.”

Szerző: Štefkovič Patasi Ági / Fotó: Ugróczky István

MERT NŐNEK LENNI JÓ


Jól vagyok!

 

„A női szerepünk, minőségünk megváltozott az elmúlt években – nem, nem azért, mert egyenrangúvá váltunk, hanem mert magunkra aggattunk olyan terheket is, amelyek egy személynek túl nehezek. Eközben mi, nők tudatosítjuk, hogy a társunk nem képes mellettünk Férfiként helyt állni, mert az akaratát felváltotta a közös érdek és a megfelelési kényszer. Nincs férfi dominancia, csak a működtetéshez szükséges női. Másrészt ez az ember, aki megszelídült, már unalmas, mert pont olyan, mint amilyenné alakítottuk. Hamar untat bennünket a látszólagos tétlenség, hogy semmit sem kell csinálnunk, mert nem erre lettünk kondicionálva. Hát keresünk mást!”

Szerző: Mészáros Krisztina / Fotó: Elements.envato

SZÉP


Híres nők, akik megváltoztatták a történelmet – 1. rész

 

„Vannak köztük lázadók, akik nem tudtakés akartak azonosulni a kor által előírtnői szerepekkel. Vannak, akik arra tették fel az életüket, hogy harcoljanak az igazságtalanság ellen. Vannak köztük ikonikus hősök, akik egy olyan világért küzdöttek, ahol mindenki egyenlő esélyekkel indulhat. Ismerjük meg azokat a híres nőket, akik megváltoztatták a történelmet.”

Szerző: Poór Marianna / Fotó: Jojo Samek (archívum)

HÓNAP NŐJE


Csicsay Viktória

 

Említs néhány példát, milyen áldozatokat kellett hoznod a felkészülés alatt, hogy ilyen szép eredményt érj el?

A legrosszabb tulajdonságom a lustaság volt, ezen mindenképpen változtatnom kellett. A másik, hogy nagyon szeretek enni, ezt is el kellett hagynom, mivel a diétába nem fért bele semmiféle cukor, sem szénhidrát.

Kérdez: Kurucz Klaudia / Fotó: Szabó Péter Pál

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább