Hozzátáplálás a BLW módszer alapján (programajánló)

A hozzátáplálási táblázatok, irányelvek, tiltások és dilemmák szinte minden kisgyermekes anyukát elérnek egyszer. Ebben szeretne útbaigazítást adni a Mesélő Jelek babajelbeszéd által meghívott előadó, Óvári Anna, aki a BLW irányzatról tart előadást. A május 24-én megrendezésre kerülő esemény helyszíne az Itsipitsi kávézó lesz. A kezdés időpontja 17.00.

Íme egy villáminterjú és egy kis ízelítő Annától.

A BLW a baby-led weaning, azaz a falatkás hozzátáplálás angol rövidítése. Kérlek, mutasd be közelebbről az olvasóknak!

A BLW valójában a baba irányította hozzátáplálás/elválasztódás rövidítése. Ezt azért fontos pontosítani, mert van másfajta falatkázós módszer is, ami nem BLW. A módszert Gill Rapley, brit védőnő írta le. Nem kitalálta, hanem évekig tanulmányozta a körzetében a hozzátáplálási szokásokat, ebből született meg a Baby-led weaning c. könyv. A hölgy azóta PhD. fokozatot szerzett táplálkozástudományból. Sajnálatos, hogy igazán jó magyar kifejezés nincs a módszerre annak ellenére, hogy már a 19-20. század fordulóján az Osztrák-Magyar Monarchia területén is elterjedt hozzátáplálási módszer volt, mely nem múlt el nyomtalanul, hiszen Vas és Hajdú-Bihar megyékben is találkoztam a módszert generációkon keresztül fenntartó közösségekkel.

A lányom igazi kanál-troll volt, ha közelítettem a szája felé kanállal, a száját összezárva fordult el tőlem. Így rászántam az időt, hogy utánanézzek, mi a baj a babámmal. Kiderült, hogy semmi, ő igazi temperamentumos BLW-s baba volt. A fiammal már adott volt, hogy nem fogunk pürézni. Ha egyszer valami bevált…!

Más irányzatokkal összehasonlítva miben látod a BLW pozitívumait?

Előnyei, hogy az étkezések nem válnak szülő-baba játszmává a mennyiségi evés érdekében, a babák kísérletező kedve a hozzátáplálást követő években is fennmarad, a maszatolással fontos neurológiai fejlődés zajlik, mivel azonnal rágni tanulnak, így a szájizmok korai erősítése prevenció a logopédiai gondok ellen. Aki pedig szoptat, annak a hosszan szoptatás is előny

A gyakorlatban mire van szüksége az anyának, ha ezt a módszert választja?

Elsősorban türelemre. Egy egyszerű, nem dönthető etetőszéken kívül a háztartásban fellelhető eszközök tökéletesen megfelelnek, plusz beruházásra nincs szükség.

Úgy tűnik kezdünk elszakadni a „3 hónaposan már adj főzeléket cumisüvegből” látásmódtól. Mit tapasztalsz, ha beszélhetünk hozzátáplálási trendekről, mi történik most e téren a világban és mi tájainkon?

A korai hozzátáplálás, azaz a betöltött 4 hónapos kor előtti etetés szokása kb. a babakocsival meg a külön szobában altatással egy idős, nem öregebb tehát 120-150 évnél. A trendek (mint minden másban) a babák evolúciós igényeinek figyelembevétele felé mutatnak. A hozzátáplálási ajánlások világszerte ugyanazok, egy-két dologban van csak eltérés kontinensenként, ilyen például a hozzáadott cukorra való ajánlás, ami európai szinten szigorúbb, mint a világszintű ajánlás. Anyatejes és tápszeres babák esetében is a betöltött 6 hónapos kort jelöli a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a hozzátáplálás megkezdésének alsó határaként 2004 óta, de Amerikában napvilágot láttak már olyan kutatási eredmények, amelyik a hozzátáplálásra való érettség idejét 6-9 hónapos kor közé teszik.

Mire számíthatnak az érdeklődők az dunaszerdahelyi előadáson?

Az érdeklődők reményeink szerint egy jó hangulatú, alapos előadásra számíthatnak, sok-sok lehetőséggel arra, hogy kérdezzenek a témában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább