Vigyázz, kész, kullancs!

A tavasz és a nyár közeledtével egyre aktuálisabbá válik a kullancsok elleni védelem a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt. Kosár Kinga gyermekorvost kérdeztük az oltást és a megelőzést illetően.

A kullancs elleni oltás kapcsán sok téves információ kering az anyukák közt. Először is ezeket tisztázzuk! Mi ellen véd és mi ellen nem véd a szóban forgó oltás?

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltás egy éves kor fölött adható. Az alapoltás három adagból áll. Ajánlatos az első két adagot a kullancsszezon kezdetéig, azaz télen beadni – ez már védettséget biztosít.

Az első oltást egy hónap múlva követi a második. Később is beadható a gyorsított oltási rend alapján, ott a két adag közt két hét van. A harmadik oltás mindkét esetben 5-12 hónap múlva adható. Az első átoltás 3 év múlva, minden következő 5 évente ajánlott.

Fontos azonban tudni, hogy ez az oltás a Lyme kór ellen nem véd. Azt baktérium okozza, és antibiotikummal kezelik. Továbbá nem összetévesztendő a gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcinával. Teljesen más baktérium okozta betegség ellen nyújt védettséget.

A jó idő azonban nemcsak a szabadtéri programoknak kedvez, hanem a kullancsoknak is. Milyen lépésekkel előzhetjük meg a bajt?

Az oltás mellett nagyon fontos a megelőzés. Kullancsveszélyes időszakban a bozótos, bokros területeken zárt ruházattal vagy kullancsriasztó szerekkel védekezzünk a kullancscsípés ellen. A kirándulás, kinti program befejeztével érdemes alaposan átnézni az egész testet, főleg a hajlatokat, a hajat, a fejbőrt.

Mi a teendő, ha kullancsot észlelünk? Erről is rengeteg házi praktika terjeng ez emberek körében, s bizony néhány tipp akár veszélyes is lehet.

Ha felfedezünk magunkon vagy másokon kullancsot, minél hamarabb távolítsuk el. Nem ajánlatos olajat, krémet, alkoholt csepegtetni a kullancsra, mert az oxigénhiánnyal küszködő kullancs így „beleköpi” a gyomortartalmát a véráramba.

Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük az állatkát. A csípés helyét lefertőtlenítjük. A következő 2-3 hétben a következő tünetekre kell figyelnünk: láz, hőemelkedés, fejfájás, rossz közérzet, ízületi fájdalmak, hányás, hányinger, kokárdaszerű foltok a bőrön. Ha ezeket észleljük magunkon, családtagjainkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább