Nyári fesztiválok – 2/III. rész: Magyarország – O.Z.O.R.A

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/05. számában.

Folytatódjék sorozatunk, melyben minden hónapban egy adott ország legjobb nyári zenei és összművészeti fesztiváljait mutatjuk be.

Az első nagy részben otthon, Szlovákiában vizsgáltuk meg az öt legérdekesebb zenés fesztivált. A felsoroltak közt szerepelt az ország legnagyobbja, a multikulti Pohoda, a hiphop és reggae nagyhatalmak, a Hip Hop Žije és az Uprising, valamint a főszervezőktől megtudtuk, mitől különleges a Grape és a Gombaszögi Nyári Tábor.

Előzmény:
1/I. rész: Szlovákia – Pohoda
1/II. rész: Szlovákia: Uprising, Hip Hop Žije
1/III. rész: Grape
1/IV. rész: Gombaszög
2/I. rész: Magyarország – Kolorádó
2/II. rész: Magyarország – Fishing on Orfű

Tömérdek jóérzéssel tölt el, hogy kicsiny országunk is erősen helyt áll a fesztiválok szempontjából és az európai igények legmagasabb szintjeit is boldogan kielégíti. De mi a helyzet Magyarországon? Nos, annyit elárulok, hogy Európában a ranglétra tetejét karcolgatják az eszméletlenül színes fesztivál kínálatukkal.

O.Z.O.R.A


(júl. 29. – aug. 4., Dádpuszta, Tolna megye)

A Sziget után a második legnagyobb fesztivál Magyarországon. Az öröm völgye, azaz az Ozora fesztivál a szabad gondolkodású embereké, akik külsejükkel és viselkedésükkel szemléltetik a lelki szabadságukat, és a természetes boldogság okozta eufória az, ami a helyszínen uralkodik. (Hogy van ott drog, ahogy azt a híradóban hallottad, arra azt mondanám, hogy a kétezres évek elejétől egy sima hazai falunapon is felbukkan az alja szer. Bezony.)

A fesztiválon dominál az élni akarás, a természet, a zene, a művészetek és a kreatív munkálatok imádata, a természetes anyagokból álló látványos építészet, a szürreális éjszakai fényjátékok, a vegán konyhák és főzőtanfolyamok minden formája. A teljes területén abszolút reklám- és szemétmentes, az ott lakóktól csak tanulni lehet, ahogy vigyáznak a környezetükre. Az ilyen hozzáállás még megmenthetné a Földet.

2005-ös megalakulásakor psy trance fesztiválként indult, aztán folyamatosan bővült a zenei kínálat.

Mára már megannyi zenei stílus szól a különféle színpadokon. A goa mesterein kívül eddig olyan nevek jártak ott, mint a torokének királya, Huun-Huur-Tu, Aphex Twin haverja, az éles elektronika istene, Squarepusher, a legendás német modulár szintis Tangerine Dream, vagy a brit történelemírók, a Leftfield.

A fesztiválbérlet 140 és 200 euró közt mozog per fő, és maximum 30.000-re limitálták a belépést.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább