Nyári fesztiválok – 2/IV. rész: Magyarország – Sziget

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/05. számában.

Folytatódjék sorozatunk, melyben minden hónapban egy adott ország legjobb nyári zenei és összművészeti fesztiváljait mutatjuk be.

Az első nagy részben otthon, Szlovákiában vizsgáltuk meg az öt legérdekesebb zenés fesztivált. A felsoroltak közt szerepelt az ország legnagyobbja, a multikulti Pohoda, a hiphop és reggae nagyhatalmak, a Hip Hop Žije és az Uprising, valamint a főszervezőktől megtudtuk, mitől különleges a Grape és a Gombaszögi Nyári Tábor.

Előzmény:

1/I. rész: Szlovákia – Pohoda

1/II. rész: Szlovákia: Uprising, Hip Hop Žije

1/III. rész: Grape

1/IV. rész: Gombaszög

2/I. rész: Magyarország – Kolorádó

2/II. rész: Magyarország – Fishing on Orfű

2/III. rész: Magyarország – O.Z.O.R.A

Tömérdek jóérzéssel tölt el, hogy kicsiny országunk is erősen helyt áll a fesztiválok szempontjából és az európai igények legmagasabb szintjeit is boldogan kielégíti. De mi a helyzet Magyarországon? Nos, annyit elárulok, hogy Európában a ranglétra tetejét karcolgatják az eszméletlenül színes fesztivál kínálatukkal.

SZIGET FESZTIVÁL


(Aug. 7-13., Óbudai-sziget, Budapest)

Az itt felsoroltak közül, talán az egyetlen, amelyet senkinek sem kell bemutatni. Növekedése és transzformálódása viszont lehengerlő! Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi fejéből pattant ki az ötlet 1993-ban, és Diáksziget néven indult. A kétezres évek elejéig Pepsi Sziget, azóta pedig Sziget Fesztivál néven ontja magából a pop és alter zenevilág legjobbjait. Abszolút unikumnak számít a zenei műfajokon és művészeti ágakon átívelő programkínálatával, az instant házasságkötős sátoros, silent diszkós közösségépítős szupererejével.

Sikeressége a Sziget produkciós iroda terjeszkedéséhez vezetett, felvásároltak kisebb, egyébként is sikeres fesztiválokat, mint a Balaton Sound és a Volt Fesztivál. Így lett az iroda fesztivál-nagyhatalom Magyarországon. A Sziget eddigi legemlékezetesebb koncertjei közé sorolandó a Morcheeba 2001-es, az Underworld 2005-ös, a Radiohead 2006-os, valamint Prince 2011-es koncertje. Néhányukon magam is részt vettem. Aki ott volt, az tudja, aki meg nem járt soha a Szigeten, annak itt a lehetőség valami olyat látni, amit még a TV-ben sem mutatnak! (Mert nem merik!)

A hetijegyek jelenleg 250 és 320 euró közt állnak, de ez csak nőni fog. Egyértelműen a legköltségesebb mind közül, viszont olyan koncerteket és egyéb élményeket kapsz érte, ami megfizethetetlen!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább