Csernobil-ankét: „Azok a képek, melyeken a Föld egy roncstelep, valóra válhattak volna…”

Fotó: Milan Vrábeľ (borítókép), ill. Klikk-archívum

A csernobili atomerőmű katasztrófájáról bizonyára mindenkinek van véleménye. Aki már megélt egy bizonyos kort, saját bőrén tapasztalhatta a letűnt rendszer sajátosságaként értelmezhető információ-visszatartást és ferdítést, aki pedig akkoriban vagy utána született, annak szülei, családtagjai mesélhettek róla. A Klikk Out megkérdezett néhány személyiséget arról, hogyan tekintettek erre a rettenetes cselekményre, néhányuk pedig véleményt tudott formálni az HBO-nak a témában készített játékfilmsorozatáról is. Az első alkalommal Antal Ágotát és Fibi Sándort kérdeztük, most következzék Győry Attila vállalkozó és Pavol Penksa focikapus.

1. MIKÉNT TEKINTETT A TRAGÉDIÁRA ANNAK IDEJÉN, ILLETVE MA?

2. MILYEN BENYOMÁSA VAN AZ HBO CSERNOBIL-SOROZATÁRÓL, HA FIGYELEMMEL KÍSÉRI?

GYŐRY ATTILA

(magánvállalkozó)


1. „Annak idején katona voltam. Igazi kopasz, a páncélosoknál, Martinban, az altiszti iskolában. Semmit nem tudtunk, ezt leszűrték, csak hónapokkal később tudtam meg a részleteket, de az az igazság, hogy nem is tudtam felmérni a helyzet komolyságát. Azt gondoltam, hogy egy baleset. Komoly, de semmi különös. Persze, örültünk, mert ide-oda hurcoltak minket, kivizsgáltak, rendszeresen… És ez lógást jelentett, kiestünk a kaszárnyai rutinból, élveztem, hogy törődnek velem, más környezetben és némi emberséggel. Ma persze teljesen másként gondolok erre a mérhetetlen katasztrófára, ismerem a részleteket, könyvek, filmek ismertetik a következményeket…”

2. „Ami a sorozatot illeti, nem nézem és noha tudom, hogy szakít, kiváló minősítést kapott, amolyan nézők kedvence lett, de én nem fogok rá törekedni, hogy mégnézzem, mert nem a zsánerem. Nem szeretem ezeket a típusú filmeket, nyugtalanná válok tőlük…”


PAVOL PENKSA

(professzionális labdarúgó)


1. „Mióta az eszemet tudom, tudatosítom, hogy ez a katasztrófa akkoriban személyesen érintett, hiszen gyermek voltam, akit ez befolyásolhatott az egészséges fejlődésben. Igaz, mélyebben nem követtem a témát, annyit viszont tudtam, hogy ez volt a legnagyobb katasztrófa a nukleáris kutatás történetében.”

2. „Ami a sorozatot illeti, a környezetem szinte megparancsolta a megtekintését, mert én nem nagyon szeretem a sorozatokat – felesleges időpocsékolásnak tartom – de ezt a sorozatot nem bánom. Már az első rész tizedik percében megnyomtam a pause funkciót és a neten kikerestem rengeteg olvasni és nézni valót. Hihetetlenül jól elkészített sorozatról van szó, és engem külön megfogott, hogy a karakterek miként fejlődtek. Például az egyikük az elején még negatív szerepet játszott, viszont idővel szinte hőssé vált.

Elmondhatom, hogy mivel az HBO filmjeit rengetegen megnézik, ez a film picit kinyitotta a szemünket… Szerintem sokszor eszetlenül belefutunk olyan dolgokba mint például a mesterséges intelligencia, géntechnológia, de szerintem a kompetensek se tudják száz százalékra, hogy mi lesz a kutatásuk végkifejlete, és mindez hova vezet majd. Ahogy Elon Musk mondta, a mesterséges intelligencia egyrészt elképesztő a jövőre nézve, de másrészt rettentően veszélyes dolog is.

A sorozatot is egy intőnek tekintem, amitől talán az emberek legalább részben óvatosabbak lesznek és tudatosítják, hogy milyen szerencsénk volt, hiszen, ha nem lett volna a csernobili emberek áldozata, akkor Európa java része ma egy szellemföld lenne. Azok a képek, amelyeket sok filmben látunk, tehát hogy a Föld egy roncstelep, valóra válhattak volna…”


ELŐZMÉNY

Chernobyl – Ghost Land: Milan Vrábeľ felvételei

Csernobil-ankét: Miként látja a katasztrófát Antal Ágota és Fibi Sándor?


Milan Vrábeľ 2017-ben járt a környéken, akkoriban videó- és fényképfelvételeket is készített. Előbbiekből Szabó Péter Pál utómunkájának köszönhetően is született meg az alábbi összeállítás, a fotókból később szemezgetünk:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább