Az évelő lila csallóközkürti csoda

PR-cikk

A PR-cikk megjelent a Klikk Out 2019/06. számában.

Fotók: Ugróczky István

A héten Vargáéknál jártam a csallóközkürti családi házukban, ahol a háziasszony, Kinga és gyermekkori jó barátom, Tamás  látott vendégül. Látogatásom célja most nem a tinidiszkós emlékek felelevenítése volt, hanem az a monumentális levendulaültetvény, ami a kertjükben található. Beszélgetésünk alatt bevezettek eme gyönyörű családi vállalkozás rejtelmeibe, és szó esett a hamarosan következő Szedd-magad c. eseményről is.

Bemutatnád kérlek röviden, mi az amivel foglalkoztok, illetve miért választottátok ezt a fajta kertészkedést?

Levendula, pontosabban francia levendulaültetvényt telepítettünk négy évvel ezelőtt Csallóközkürtön, és jelenleg hobbiként ennek a kertnek a gondozásával, fenntartásával és a virágok lehető legszélesebb körű kihasználásával foglalkozunk. Az indíték az volt, hogy ott állt a telek hátsó részében egy nagy, kihasználatlan gazos terület, és szerettük volna szebbé tenni, hasznosan kihasználni a csallóközi termőföldek gazdagságát és az itteni klíma adta lehetőségeket, valamint megpróbálkozni ennek a nemes növénynek a meghonosításával. Mivel mindkettőnkhöz közel állt – már családi „hagyatékként” is – a kertészkedés, hiszen anno gyerekkorunkban, mint akkoriban szinte minden faluhelyen, a családi zöldség- és gyümölcstermelői „bizniszbe” mi is bele voltunk vonva, nem okozott problémát megfogni a kapát és a gereblyét, így hát belevágtunk.

Ahogy azt az idő megmutatta, nagyon jó döntés volt, hiszen egyre nagyobb elánnal és lelkesedéssel csináljuk, és nem utolsó sorban másoknak is örömet szerzünk vele. Gondolok itt a levendulakedvelő emberekre, de ugyanolyan öröm látni virágzáskor a milliónyi méhecskét, lepkét akik szorgosan gyűjtögetik az értékes nektárt.

Miért pont a levendula? Milyen felhasználási módjai vannak ennek a csodás növénynek?

Mert gyönyörű, mert illatos, mert nyugtató, mert az egészség és a tisztaság jelképe. Ennek a típusú levendulának vannak további jelzői, mint pl. orvosi vagy étkezési levendula. Már ebből is lehet következtetni, hogy milyen sok felhasználási és alkalmazási módja van, és nem csak „kertészeti” szempontból, hanem a gyógyászatban, kozmetikai vagy élelmiszeriparban. Persze, mi csak kicsiben dolgozunk a virággal, mondhatni, családi manufaktúra szintjén, de ugyanezeket a jóságos tulajdonságokat igyekszünk kihasználni.

Elsősorban vizuális élmény: június végén, amikor a virágzás a csúcson van, csak rá kell nézni a szélben lengedező lila tengerre és megpihen az ember teste-lelke, ehhez még párosul a semmihez nem hasonlítható virágillat, felér egy wellness hétvégével! 🙂

Mivel a kertben semmilyen vegyszert nem használunk, ragaszkodunk a bio termesztéshez, ezért a friss virágokból szirupot készítünk, gyönyörű, magenta színben, és nemcsak mi mondjuk, hogy igazán ízletes, akár nyári frissítőként, akár télen teához adva lélekmelegítőként. A friss virágokból csokrokat készítünk és idén először szeretnénk kipróbálni az olajlepárlást, aminek eredményeképpen 100% tisztaságú levendulaolajat nyerünk.

A szüret után a virágokat száraz, szellős helyen szárítjuk, majd ezeket is különböző módon feldolgozzuk: dekorációkat, morzsolt virágból illatos párnákat, szappant, süteményt és még sok egyebet készítünk. Igaz, hogy egy évben csak kétszer virágzik, de szinte egész évben felhasználható a virág és persze márciustól novemberig szinte napi kerti munkát is biztosít számunkra.

Hamarosan elérkezik az aratás ideje. Igaz, hogy most egy olyan eseménnyel készültök, ahol az érdeklődők a kertetekből maguk szedhetik kosaraikba a levendulát?

Így van! Idén, Június 15-16-án már harmadik alkalommal szervezzük meg a „Szedd-magad” akciót, ami annyit jelent, hogy tárt kapukkal várunk reggeltől estig minden érdeklődőt, virágot és szépet szerető embert, aki szeretne egy kicsit kikapcsolódni, levendulás finomságokat kóstolni, vagy a szemét egy kicsit a lila virágmezőn legeltetni.

Ilyenkor lehetőség van saját kezűleg virágszedésre is, mindenki hozhatja a kis ollóját és megtöltheti a kosarát, tasakját a legjobb minőségű csallóközi francia levendulával. 🙂 Ezenkívül hasznos tanácsokkal, saját tapasztalatokkal is tudunk szolgálni a levendulatermesztéshez, vagy akár levendulapalántákat is tudunk biztosítani, akinek megtetszik, és szívesen ültetne a saját kertjébe is egy kis lila csodát.

Idén is sok szeretettel várunk mindenkit!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább