Níma-változás!

A cikk megjelent a Klikk out 2019/06. számában.

Kitapinthatóan történik valami. Létrejött egy szakadék, az egyik oldalon ássák befele a széleit, hogy legyen nagyobb. Utánunk a kínözön, szemellenzővel szép az élet. A másik oldalon abból építenek tájat.

A világnak szüksége van traumákra, ugyanis abból lehet felocsúdni. Nálunk ez megvolt tavaly, azóta is zajlik az élet, előtte csak öregesen ellavíroztunk a meleg húgytengerben. Globális traumára viszont nem került sor 80 éve. Akkor tört ki.

Ma is körvonalazódik valami, sokan indulnak egy jobb világ felé, onnan meg ássák nekik befele a szakadékot. Akad azonban még egy ügy, aminek jelentőségét az imént említett problémát szemellenzőként használva sikerül eltakarni. Takarodót fúj a természet, termeli az ellenanyagot a kórokozói, azaz mi ellenünk. Még nem jött a pofon, de már lendül a kéz.

Elképesztő és egyben csodálatos, hogy a környezetvédelem két legékesebb globális szószólója ma egy 93 éves faszi és egy 16 éves csaj. David Attenborough és Greta Thunberg.

Előbbi évtizedek óta gyártja és narrálja a gyönyörű természetfilmeket arról, amink van, ami a vesztenivalónk. Kiválóan megkomponált környezetszimfóniák olyan momentumokról, amelyeket élőben soha nem lesz alkalmunk látni, és ez így is van rendjén. Idén viszont a Természetvédelmi Világalappal (WWF) és a Netflixszel karöltve hangnemet váltott, és ránk ripakodott. Már az Our Planet – A mi bolygónk címe is közelebb hozza, hozzánk kapcsolja azt, ami zajlik, amiért felelősséget kellene éreznünk. Szívbe markoló képekkel és üzenetekkel rakja helyre a kapcsolódási pontokat, és mutatja meg, ahol ebbe az alattunk forgó érett paradicsomba a rohadt fogunkkal beleharapunk.

Egy emberéletnyi korkülönbség van közte és a másik hangos, egyáltalán nem érdemtelenül felkarolt egyéniség, Greta Thunberg között. Az Asperger-szindrómás svéd tini tavaly nyáron fogta magát, és kiült országa parlamentje elé tüntetni. Aztán suli helyett oda járt péntekenként, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, időközben pedig már beszédet mondott az ENSZ-ben és az Európai Parlamentben is. Sokan csatlakoztak hozzá világszerte, kortól, nemtől, vallástól függetlenül. Akik egyenrangú figuraként tekintenek rá, és nem mint egy taknyos okostónira.

Akárhogy is, Attenborough már nem sokat fog érzékelni a traumából, ami közeleg, Thunberg viszont már pont az a gyerekünk, akit erre a gané világra szültünk.

Gáz van, nímák, kell már ide a csoda, a níma-változás! Mert kitapinthatóan történik valami.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább