Környezetbarátnak lenni Dunaszerdahelyről

PR-cikk

A PR-cikk megjelent a Klikk Out 2019/06. számában.

Amikor beüt a baj, már késő lesz környezetbarát módon gondolkodni. Akkor már mindegy lesz. Idén a Klikk Out rendezvényein, mint például a Nemeshodosi Nagy Lakomán is igyekszünk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, és áttérni a környezetbarátabb megoldásokra. Ebben pedig a hátteret biztosító Inportante cég is segítségünkre lesz. Hogy miként, arról Peter Tóthot, a cég  kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.

Mekkora ma a környezetszennyezés okozta probléma a világban ön szerint?

Akkora, hogy most már nem tud elmenni mellette senki. Aki olvas újságot, néz tévét vagy csak beszélget bárkivel az utcán, előbb-utóbb szembetalálkozik a témával, és minimálisan foglalkoztatni kezdi. Legalábbis a nyugati civilizációban, mint amihez mi is tartozunk. Ha struccként földbe dugnánk a fejünket, akkor is észrevennénk, hogy alattunk talán már egy szemétdomb van.

Mit tehet ez ügyben egy szerdahelyi cég?

Elöl járhat, példát mutathat. Egy fecske nem csinál nyarat, de hátha ragadós lesz a példa. Nem tudjuk megváltani a világot, de a saját portáját mindenki kisöpörheti. Ezt tesszük mi is.

Azon a területen, amelyen tevékenykedünk, megpróbálunk környezetbarátabb megoldásokat alkalmazni. Ez a vendéglátóipart jelenti, azon belül is a kültéri rendezvények ellátását.

Mi az, amit ma látunk ezen a téren?

Ha megnézzük egy vásár, de bármilyen kisebb, egy- vagy többnapos rendezvény helyszínét  utána, mindenhol a földbe belegyúrt műanyag evőeszközökkel találkozhatunk. A kukák tele vannak egyszer használatos műanyagokkal. Ilyen rendezvényeken képtelenség tartósabb eszközökkel ételt vagy italt kínálni a látogatóknak, ezért azt kell környezetbarátabbra cserélni, ami van.

Így gondolkodnak egyébként a törvényalkotók is, és idén már ellenőrizni fogják, fokozatosan pedig betiltják a műanyag tányérok, poharak és evőeszközök használatát. Mi pedig már felkészültünk arra, hogy könnyebbé tegyük azok dolgát, akik ezeket lebomló anyagból készültekre cserélnék.

Amikor arról beszélünk, hogy lebomló és környezetbarát, akkor mit értünk ez alatt?

Egy sor alternatív megoldást a műanyaggal szemben, kiemelném a PLA-t, ami a politejsav rövidítése. Ezt magas keményítőtartalmú gabonafélék, mint például a kukorica, búza vagy a rizs, de manapság már a cukorrépa és a cukornád hulladékából is elő lehet állítani. Tulajdonképpen bioműanyag előállítására használják, és foghatjuk a fejünket, mert ez a technológia már itt volt nekünk az 1800-as években is, ami elképesztő. Manapság egyre több egyszer használatos műanyag eszközt vagy csomagolást váltanak ki PLA-ból készült dolgokkal, és mi is olyan gyártót kerestünk, amelynek ez jelen van a kínálatában.

De említhetem a papírból készült tányérokat, poharakat, amelyeknek egyrészt a tapintása is kellemesebb, másrészt nem csuklanak úgy össze, mint a műanyagok. A fa evőeszközökről nem is beszélve, egyszerűen masszívabbak.

Hodosban a Lakomán már csak ilyen eszközök lesznek, kinek lehet még érdekes ez a kínálat?

Mindenkinek, aki kisebb-nagyobb eseményt szervez, melyen eddig műanyag poharakat, evőeszközöket használt. A leggyakoribb félelem, amivel az áttérésnél találkozom, hogy ez megdrágítja az egészet, pedig ez egyáltalán nem igaz.

És képzeljük csak el, hogy ezeknek az eszközöknek a használatával olyasvalamit juttatunk a szeméten keresztül a földbe, aminek másfél év múlva hűlt helye marad, míg a kidobott műanyagok még talán az unokáinkat is túlélik. Egy vékony műanyag táska például 25 év alatt bomlik le a földben, de még az sem jelenti, hogy eltűnne a semmiben – a belőle kiváló mikrorészecskék ott maradnak, bejutnak a ivóvízbe. Aztán ne csodálkozzunk, ha ilyen körülmények között minden harmadik-negyedik embernek van már tapasztalata valamilyen rákbetegséggel. Ezt le kell építenünk, és a vendéglátás területén ez a megoldás, csak élnünk kell vele.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább