A magyar magánjogtudomány „Semmelweisse” is dunaszerdahelyi volt

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Szladits Károly neve ismeretlenül cseng a dunaszerdahelyieknek – nem úgy a jogtudományok ismerőinek. A magyar magánjogtudomány egyik legnagyobb alakja, Kossuth-díjas jogász, egyetemi tanár és akadémikus – méltatlanul elfeledett tudósunk – ugyanis Dunaszerdahely városának egyik legjelesebb szülöttje volt.

Szladits Károly 1871. december 27-én született Dunaszerdahelyen, ahol édesapja ügyvéd és szolgabíró volt – Szladits itt végezte elemi iskoláit. Öt és fél éves korában elveszítette az akkor már aljárásbíró édesapját – a haláleset miatt aztán vagyontalan édesanyjával később Pozsonyba költöztek, Gutter János nyugalmazott alezredes nagybátyjához.

A főgimnázium nyolc osztályát már Pozsonyban végezte, itt németül, angolul, franciául is megtanult, illetve nagybátyja mellett úszni, vívni, lovagolni is, s vele jutott el Svájcba, Németországba és Franciaországba.

Az egyetemet Budapesten folytatta – már az első év elején Ferenc József Erzsébet ösztöndíjat nyert, ahol 1895-ben szerzett doktorátust –; ő volt az első sub auspiciis regis jogi doktor. Egyetemi évei alatt oroszul is megtanult, jogtudományi szigorlatait kitüntetéssel tette le.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább