Újabb botlatókövek Dunaszerdahelyen

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Többen felfigyeltek rá, hogy tavasszal városszerte botlatókövek kerültek elhelyezésre több helyszínen, amelyek a vészkorszakban elhunyt egykori dunaszerdahelyi családokra emlékeztetik az arra elhaladókat.

Noha a botlatókövek már korábban kihelyezésre kerültek a városban, ünnepélyes átadásuk csak szombaton, június 29-én volt a Dunaszerdahelyi zsidó kulturális fesztivál keretében. Az eseményre a világ számos országából érkeztek az egyes régi dunaszedahelyi zsidó családok túlélői, illetve azok leszármazottjai, akik ekképp is kegyeletüket fejezik ki az elhunytak iránt.

Az első dunaszerdahelyi botlatóköveket tavaly augusztusban helyezték el a Fő utcán, idén ezeket követték továbbiak, mert a második világháborúban számos dunaszerdahelyi lakos vesztette életét a koncentrációs táborokban. A leleplezés elején Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője ismertette a jelenlévőkkel a Csallóközi Múzeummal szembeni járdán az utca korábbi történetét, s az Altmann család tragédiáját, amelynek az itt elhelyezett botlatókövek emlékül szolgálnak…

A teljes cikk elolvasható és a képek megtekinthetők a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább