„A rossz diadalához elegendő, ha a jó emberek nem tesznek semmit”

Több mint százötven egykori túlélő leszármazottja érkezett haza a napokban Dunaszerdahelyre, hogy visszatérve őseik földjére tiszteletüket tegyék az egykori Kis Palesztinában, felidézzék annak hajdani forrongó zsidó életét, s megemlékezzenek azokról a Dunaszerdahelyről és környékéről haláltáborokba deportáltakról, akik a második világháború vészkorszakában veszítették életüket.

A cikk a dunaszerdahelyi.sk-val való együttműködésünk révén kerül közlésre.

Az egész héten zajló Dunaszerdahelyi Zsidó Fesztivál szomorú kicsúcsosodása volt a vasárnap délutáni, rekkenő hőségben megtartott aszkara, holokauszt-megemlékezés. A mintegy kétórás eseményt a holokauszt 75. évfordulója alkalmából a dunaszerdahelyi zsidó temetőben szervezte meg a helyi zsidó egyházközség.

A szomorú alkalmat a nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar nyitotta meg a szlovák, a magyar és az izraeli himnusz eléneklésével, majd a holokauszt emlékfalon elhelyezett mintegy kétszáz további áldozat nevére hívták fel a figyelmet, felavatva a dióspatonyi, somorjai és nagymagyari zsidó áldozatok neveit tartalmazó részt is az emlékfalon, amelyet Stern György, a helyi zsidó egyházközség vezetőségi tagja, Orosz Csaba somorjai és Rigó Marek nagymagyari polgármester leplezett le.

 

A cikk tovább folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább