Arany Borkehely Kolonban

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/07. számában.

Fotók: Henrieta Sándorová

Kolon község a Zoboralja egyik legjellegzetesebb és legrégibb települése. Nyitrától északkeletre egy kőhajításnyira (10 km-re) fekszik, ott, ahol a Kisalföld kezd a Tribecs hegység felé emelkedni. Tizenhárom település alkotja a nyelvszigetet, ahol a mai napig hallatszik a magyar szó, zeng a magyar nóta és templomaikban a magyar mise. Tény, hogy nem misére mentünk Kolonba, ám rengeteg finom „misebor” kóstolása után még a „Csitári hegyek alatt” c. nótát is elpengették a hegedűjükön a helyi művész urak…

Ha a borról és a férfiakról kezdenék írni, valószínűsíthető, hogy az olvasók fele a második sor elolvasása után továbblapozna! De ha úgy kezdem, hogy a bor és a nők, akkor azonnal belekortyolnak akár egy nagyon szép, zamatos borba. Tudniillik a borban és a nőkben nagyon sok a közös vonás. Egy elegáns vonalakkal bíró palack exkluzív és egybehangolt színezésű címkével ellátva éppúgy figyelemfelkeltő, akár egy csinos hölgy megjelenése a közegben. Azonnal felhívja magára a miliő figyelmét, és őszintén szólva azonnal beleharapnánk, vagyis megkóstolnánk… 🙂

Az első korty ízlelése hasonló érzelmekkel bír, akár egy nő csókja. Amennyiben kellemes, azonnal vágyakozunk egy következőre, és ebben az ütemben az ízletes bort „csókolgathatjuk” akár egy egész éjszakán keresztül.

Míg az idő múlása a nők ellensége, addig a borok nagyon jó barátja! Ám itt átbillen képzeletbeli mérlegünk a férfiak oldalára, hiszen az érett férfi és az érett, ízletes bor ellenállhatatlan párosítás! Szóval kedves hölgyeim és uraim! Naponta 2-4 dl bor, és azonnal elkerülheted az orvosokat, egyben derűsebben, pozitív gondolatvitellel élheted meg mindennapjaidat…

Balkó Róbert (Kolon polgármestere) barátom felkérésére érkeztem a Betyártanyával Kolonba, ahol szinte hihetetlen, de már 49. alkalommal szervezte meg közösen a Vinum de Colon társulat és a falu önkormányzata a Szent István Arany Borkehely elnevezésű borfesztivált. A zoboraljai kis faluban jelentős hagyományokkal rendelkezik a borkultúra, hiszen már a 19. század közepén, pontosabban az 1858-as évszámot vésték be Balkó Györgyék családi pincéjének fagerendájába a család ősei. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Balkó család már több generáció óta erőteljes munkával műveli a szőlősben a talajt, termeszti a szőlőt, és foglalkozik a bor készítésével.

A koloni borászok napjainkban már több mint 100 főt számlálnak, akik közül több mint a fele tagja a helyi Vinum de Colon borásztársulatnak. Nagyon tiszteletreméltó, hogy a koloni borkóstolón nem vesz részt egyetlen nagyüzemi jellegű borászat sem, inkább a zoboraljai családi pincészetek küldik megmérettetésre a saját kezük által készített borokat.

Gyakran előfordul, hogy mindössze negyven-ötven liter készül egy-egy fajtából, így ha azt vesszük figyelembe, hogy közel 450 fajta bort kóstolhattunk Kolonban, akkor szlovákiai viszonylatban mindenképp élvonalbeli borfesztiválról beszélhetünk. Biztos vagyok benne, hogy még a legigényesebb borfogyasztó is megtalálja a kifogástalan minőségű kedvenc „nedűjét”.

A bor fogyasztása közben jön meg csak igazán az ember étvágya! Hiszen nemcsak a finom borokat jöttünk kóstolgatni Kolonba, inkább a vendégsereg éhségét enyhíteni.

A borokhoz ez esetben sültekkel készültünk, így terítékre került a sertésből sült tarja, a zamatos és nagyon ízletes házi jellegű májas hurka, többfajta ízesítésű, ropogósra sült kolbász, és természetesen elmaradhatatlan volt a zsíros kenyér hagymával, a házi pogácsák és a különböző sajttálak. Az ételmennyiség, amellyel készültünk, az utolsó morzsáig elfogyott, ám éhesen senki sem maradt.

Bóros, te csodás! Egy rendezvényhelyszín, amelyre a koloniak nagyon büszkék lehetnek! Gyönyörű fákkal övezett terület, amelynek hegyoldalában ülő alkalmatosságokat helyeztek el, így természetesen kialakult egy színpadnak is helyt adó, „kolosszeum” jellegű szórakoztató központ. A Bóros nyújt otthont a borfesztiválnak, ám ezen a színpadon már fellépett a legendás Omega zenekar is.

 

A jövő évi borünnep nagy durranás lesz! A Koloni Szent István Arany Borkehely borfesztivált 50., azaz ötvenedik alkalommal szervezik meg, és már most megígérem, hogy a Betyártanya egy teljesen új színt visz majd a rendezvénybe! Csallóközi borbarátok! Már most jelöljétek be a kalendáriumotokba e neves borünnepet, és ha tehetitek, jövőre látogassatok el Kolonba, és kóstolgassatok kedvetekre a tiszta szívből készített borokból, egyben élvezzétek a koloniak hatalmas szívű vendégszeretetét.

Hiszen mi egy vérből valók vagyunk!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább