Myslím si, že o týždeň môžeme Poliakov prekvapiť!

Maďarská verzia článku bola uverejnená piatok: bit.ly/2XIIHdo
Motto: Prvý polčas duelu s Cracoviou je za nami, treba sa pripraviť ešte dôslednejšie na druhý polčas a budeme mať reálnu šancu postúpiť.

Obdobie príprav s nosnou témou kreovania obrany máme za sebou, po včerajšku už aj prvú zaťažkávaciu skúšku. Vzhľadom na to, čo predchádzalo tomuto zápasu v príprave a aký priebeh mal samotný súboj s Cracoviou – napriek tomu, že každé mužstvo, klub, ide na zápas s tým, že ide vyhrať – beriem z množstva uhlov pohľadov na zápas ten, ktorý hovorí, že sme odohrali zdarný prvý polčas zápasu.

Nerozhodli sme síce o postupe, ale nestalo sa ani to, že sa naše šance dostali do roviny už len teoretických úvah, ako vlani proti Minsku. Naďalej tvrdím, že pri týždňovej ,,prestávke zápasu“ treba najviac dbať na pokoru, striedmy pohľad, a mali by sme konať s rozvahou.

Začnem súperom, a po ňom príde na rad naše mužstvo.

Z môjho pohľadu, náš súper konal včera  unáhlene a ja som tomu rád, lebo nám tým v konečnom dôsledku môže pomôcť.

Fotky: Mátyás Szinghoffer

 

Popritom, že sú DAC a Cracovia súperi, pre ktorých stále platí, že ich šance sú 50 na 50,

musíme uznať, že včera boli v prvom polčase kompaktnejší, zohratejší, a prechodové fázy mali plynulejšie a lepšie zvládnuté.

Pre nás je však dobré, že druhý polčas sa stiahli, lebo sme dovtedy robili pod tlakom veľké nevynútené chyby a niektorí hráči sa dostávali na pokraj vylúčenia. Davis dokonca už mal byť vylúčený, ale ako keby hlavný rozhodca povedal Petrovi:

Stiahni ho, lebo ho vylúčim…

Na toto si musíme dávať pozor, lebo kombinácia nezohratosti obrany, nepresných prihrávok záložníkov a k tomu čo i len jeden vylúčený, by znamenalo len jednu vec – koniec postupovým nádejám.

Na druhej strane, neviem, či nás po druhom polčase nezačali Poliaci podceňovať a aktuálne rátajú s postupom ako s istotou. Niektoré ich reakcie a kroky vyzneli nejak takto, ale to je pre nás len a len dobré.

Nie som si istý, či sú si Poliaci vedomí toho, že hra našej obrany a súhra jednotlivých formácií môže byť o týždeň superdiametrálne lepšia a odlišná od toho, čo videli včera.

Nie som si istý, či majú dobre odsledované naše ,,preteky s časom”, aby sme v zohratosti dobehli samých seba, a poskladali obranu a chémiu v mužstve.

Toto jemné podcenenie nám však môže pomôcť.

Pred zápasom som hovoril, že sa nebojím toho – po odhalení našich nedostatkov proti Groznému –, že by náš brankár nechytal dobre, tvrdil som, že by defenzíva mala pomôcť Martinovi v eliminovaní konkrétnych situácií – nedopustiť v päťke hlavičkové súboje a súperovi nedovoliť kontry. Neviem, do akej miery sú v útočnej fáze tieto veci prednosťou súpera, ale určite je to v obrannej fáze zatiaľ naša slabina.

Včerajšok priniesol jedno brvno po našom dvojnásobne prehratom hlavičkovom súboji, a dve tisícpercentné šance Martin chytil.

Jedličkovi prvý zápas vyšiel, to je superdôležitá vec, ale o týždeň už musí obrana byť nielen teoreticky, ale aj prakticky o ,,týždeň lepšia“.

Samozrejme, nutnosť zlepšenia platí aj pre zálohu a pre mužstvo ako celok, čo sa týka využívania šancí. Uvidíme, akým žolíkom bude v Poľsku Ramirez…

Bolo by dobré premieňať šance, lebo kým súperove tutovky sú krvopotne eliminované Martinom, väčšina našich šancí je v poslednej fáze zle prevedená, brankári súperov sa pri ich eliminovaní menej nadrú ako náš gólman.  

Ešte jedna vec – nevynútené chyby a takticky nedisciplinované ťahy. Tu by som spomenul Ronana, ktorý sa včera viackrát nezdravo sebavedome pustil na vlastnej polke do vlečenia lopty, raz sa mu to stalo v obkolesení piatich súperových hráčov, keď nemal za chrbtom potrebný počet spoluhráčov, ktorí by ho istili.

Bola to detinskosť, ktorá nás mohla stáť nádeje na postup – rozhodca teraz benevolentne odpískal faul na Ronana, ale nabudúce už nemusí…

Áno, chlapci hrajú z celého srdca, a statočne makajú, ale na tejto úrovni už rozhodujú detaily a každá chyba môže byť tvrdo potrestaná. Takže, Conan, prosím, zodpovednejšie.

Na záver. Brankár je momentálne skvele pripravený (bravó Raška). Treba doklepať súhru v zálohe, čo by znamenalo kvalitnejšiu súhru zálohy s obranou. Stred poľa si musí dávať pozor na nevynútené chyby, potrebuje viac taktickej disciplíny a prechod do predfinálnej fázy musí byť variabilnejší – to si však  žiada od zvyšku hráčov väčšiu ponukovú činnosť. Samozrejme, niekto by už mohol aj začať strieľať góly na počkanie…

Týždeň prestávky a potom druhý polčas. Myslím si, že o týždeň môžeme Poliakov prekvapiť!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább