Nyár illatú Balaton (2. rész)

Itt vagyok a Balatonon és azon gondolkodom, mit is jelent nekem ez a tó, ez a hullámzó, zöldes színű, iszapos, szagos víz.

Nyár illatú Balaton (1. rész)

Bent ülök a balatoni faházban, kint nyári eső esik. Meleg van, mégis furcsán libabőrözöm, amikor kidugom az ablakon a kezem.

Eszembe jutnak a nagy, családi zsugabajnokságok, amiket ilyen rossz időkben rendeztünk. Pulóverben és kabátban ültek a szüleim kint a teraszon, és a nagybátyámékkal versengtek. Römiztek. Mi, gyerekként nem csatlakozhattunk be, ez akkor még egyértelműen kiváltságos, felnőtt sportnak számított.

De nem esett mindig az eső, legtöbbször rendes, meleg nyári idő fogadott minket. A kisház épp olyan, mint harminc éve. Köves lépcsőjű, sötétbarna falú, fakorlátos, sátortetejű. Amolyan egyszerűen szép. Emlékszem, Sári mamával kint a lépcsőkön ettük az édes, útszéli bódéból vásárolt dinnyét, mikor egyszer csak megérkeztek a legendás balatoni giga hangyák, hogy feligyák utánunk a földön összegyűlt édes cseppeket.

Ezt a házat a nagyszüleim építették. Mindig is egy biztos találkozási pont volt.

Egy olyan hely, ahol mindannyian szerettünk lenni. Ahol szünetet tarthattunk az évközi megpróbáltatások közt, ahol felengedhettünk, fellélegezhetünk, ahol elfelejthettük egy pillanatra, hogy honnan jöttünk: itt bárkik lehettünk.

Egész nap azt vártuk, mikor indulhatunk le végre a partra. 

Miután mindenki összeszedte magát és elérkezett a várva várt perc, közösen leslattyogtunk a strandra egy szál fürdőruhában, nyakunkban a törülközőnkkel, majd felvesztve futottunk neki a víznek. Rossz időben ugyanez volt a helyzet, akkor sem futamodtunk meg. A család kényesebb tagjait hátrahagyva, dideregve, de mégis vidáman ugráltunk bele a fodros habokba. A szél hidege elől az örvénylő hullámokba menekültünk, ahol valahogy mégis meleg volt. Azt hiszem, hogy számomra a vihar ijesztette Balaton marad a legszebb. Tele veszéllyel, rejtélyes kihívással és gyermeki izgalommal.

Ilyenkor a derékig érő víz is a fejünk búbjáig emelkedett és ledöntött a lábunkról. 

Közben elállt az eső is, a napkorong pedig megpróbálja visszavenni fent az uralmat. Ő is tudja, fel kell melegítenie a Balatont a sok kis család számára, akik nyaruk legszebb perceit töltik most itt.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább