Célunk, hogy a gazdi megértse kutyája viselkedését és világát

Az El Canino kutyasuli Bindics Barnabás és Peter Stankó vezetésével már több mint egy éve működik, ezidő alatt a klub kitörölhetetlenül bekerült a nyilvánosság tudatába.

Az írás megjelent a Klikkout 2019/7. számában.
Nyitókép: Ugróczky István

Egy napfényes délelőttön nemcsak amiatt kerekedtünk fel, hogy részleteket tudjunk meg a klub működéséről, hanem magát a foglalkozás menetét is szerettünk volna megnézni.

A gyakorlatok alatt szerzett ismereteink tehát a két szakember, Barnabás és Peter első kézből származó információival bővültek.

Az egyesület által létrehozott gyakorlótér minősége az egy év alatt folyamatosan javult, a fejlődés szemmel látható. Természetesen ezzel a kutyusok száma is megnőtt, előfordul, hogy a gyakorlatokon alkalmanként tíz kutya is részt vesz. Hozzá kell tenni, a klubot egyre gyakrabban hívják különféle szervezett akciókra, iskolai és óvodai bemutatókra. Maradjunk azonban a gyakorlótéren, ahová a Nyékvárkonyt és Madot összekötő úton lehet eljutni.

 

A gyakorlópálya úgy lett kialakítva, hogy tréningek széleskörű skálája is elvégezhető rajta, nemcsak az „Ül!” vagy a „Fekszik!” típusú alapgyakorlatok.

Az alapokat nagyjából négy foglalkozás alatt tanulják meg a kutyák, ennyi idő alatt elsajátítják az alap vezényszavakat. Ez az átlag, de vannak olyan kutyák is, akik ezt két-három óra alatt megtanulják anélkül, hogy az egész folyamatot elsietnék.

A kutyasuli filozófiája, hogy segítsenek a gazdiknak sikeresen megbirkózni a kutyatartás kihívásaival, és nem csupán a célból, hogy versenyekre és egyebekre készítsék fel őket. Természetesen, ha van érdeklődés, akkor a kutyákat akár magasabb szinten is kiképezhetik, de túlnyomó többségben azt tanítják meg a kedvenceknek, ami szükséges ahhoz, hogy a gazdik bírjanak a kutyáikkal, és képesek legyenek a problémamentes és harmonikus együttélésre.

Dióhéjban valahogy így néz ki a kiképzés folyamata: két-három gyakorlás után a kutya alkalmazkodik, megnyugszik és megismerkedik az adott helyzettel. Ezt a fázist követően már akár póráz nélkül is folyhat a gyakorlás. A kiképzés olyan folyamat, mely során nagyon fontos a gazdi együttműködése, akárcsak a hazai környezetben a kutyára szánt idő.

Szenteljünk tehát néhány mondatot a megtekintett vasárnapi foglalkozásra is. Ez a bemelegítő résszel kezdődött, amely kevésbé volt nehéz,

az alapgyakorlatok után olyan szimulált szituációk következtek, melyeket a mindennapi élet hoz.

A második fázisban megismétlődtek az előkészítő részben látott gyakorlatok, ám azzal a különbséggel, hogy a kutyák helyzetileg közelebb voltak egymáshoz, mivel a szemkontaktus gyakran vált ki konfliktusos szituációt, és pont az ezekkel való megbirkózás begyakorlása folyt.

 

Megkérdeztük, hogyan reagálnak a kutyák a kiképzésre. A kutyák általában hazaérkezés után elalszanak a fáradtságtól, ám másnap reggel jelentkezik náluk a pavlovi reflex, és süt belőlük a türelmetlenség, hogy már szeretnének a gyakorlaton lenni. Ez azért is van így, mert a klub a pozitív hozzáállást és a dicséretet részesíti előnyben, nem alkalmaz fizikai megszorításokat vagy nyomásgyakorlást.

A gyakorlat utolsó részét követően a viselkedéstan-etológia gyakorlati alkalmazását láttuk, amely során egy kialakított körben élénk kommunikáció folyt. És ez az, amit a klub szeretne, hiszen a kutya és az ember együttélése a kommunikáció egy formája.

Fontos a kutyapszichológia, ami lényegében a kutyánál nem magát a trükköket jelenti, hanem a viselkedését. A klub egyéni gyakorlatok formájában nagy hangsúlyt fektet a pszichológiai oldalra, így eredményesebben kiküszöbölhetőek a kutya viselkedésében jelentkező problémák. Ha tehát a kutya otthon kapar és ás, itt nem kapja meg a „Fekszik!” parancsszót, mert megismétli a cselekvéseket, ha nem lesz a közelében ember, hanem el van magyarázva a gazdinak, hogy miért cselekszik így a kutya, hogy a gazdi megértse kutyája viselkedését és működését.

Az El Canino kinológiai klub még a kutyavásárlás előtt fontos információkkal és tanácsokkal szolgál. A klub emellett a körülményekre való odafigyelést is tanácsolja, hogy a gazdinak belefér-e az időrendjébe a rendszeres reggeli és esti séta, vagy a kutyáról való mindennapos gondoskodás.       

Itt emelnénk ki, hogy a klub nemcsak kutyavásárlás után szolgál tanácsokkal, hanem azt megelőzően is, méghozzá arról, hogyan válasszuk ki a megfelelő kutyát. Átértékelésre kerül a kutyavásárlás iránt érdeklődő személy életstílusa, fizikai képességei, mozgékonysága, és az így elvégzett kiválasztás esetén rohamosan csökken a kutya viselkedésében jelentkező problémák kockázata.

Ki rejtőzik az El Canino név mögött? Bindics Barnabás, aki rendszerint a kezdők csoportjának instruktora, és ő tanítja a kutyáknak az alapvető mozgásgyakorlatokat – ül, fekszik, lábhoz és hogy ne morogjon a többi kutyára. Az említett műveletek után a kutyák a haladó csoportba kerülnek Peter Stankó irányítása alá, ahol már összetettebbek a feladatok, és bizonyos gyakorlatoknál nem használnak pórázt.

A Bindics úrral vagy a Stankó úrral való kapcsolatfelvétel az „El Canino Kutyasuli/Kynologický klub” Facebook oldalon lehetséges, vagy az ott feltüntetett telefonszámokon. Időpont-egyeztetés csak egyéni gyakorlatok esetén szükséges (a klub a kutyatulajdonos otthonában is vállal foglalkozásokat). Ami a csoportos foglalkozásokat illeti, azokra nem kell bejelentkezni, minden vasárnap délelőtt 10.00 órakor, a nyári időszakban 8.30 órakor kezdődnek. Ha a gyakorlás elmarad, az erről szóló értesítés mindig időben megjelenik a Facebook oldalon.

Tehát az El Canino jó választás az ön számára, legyen akár már kutyatulajdonos, vagy még csak gondolkodik a gazdivá váláson…

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább