Szabó Veronika ékszervilága

Az interjú megjelent a Klikk Out 2019/07. számában.

Fotók: Ugróczky István

Egy szépen kidolgozott, minőségi kézműves ékszer igazi kincs, mely az évek múlásával sem veszít értékéből, vallja Szabó Veronika (31), aki szabadidejében sujtásos ékszereket készít.

Gyönyörűek a munkáid, gratulálunk hozzájuk! Mik a legfontosabbak, amiket elmondanál magadról?

Nagyon szépen köszönöm! 🙂 Egy csodálatos kisfiú édesanyukája vagyok. Csallóköz szívében egy kis faluban, Balonyon lakom. Már kicsi korom óta érdekelt a kézműveskedés világa. Sujtásos ékszereket két és fél éve készítek. Egy éves volt a fiam, amikor elkezdtem keresgélni olyan elfoglaltságot, amit anyasági mellett szívesen csinálnék, és ezzel másoknak is örömet tudnék szerezni.

Egészen új oldalról közelíted meg ezt, a már jól ismert, sujtásos technikát. Te mivel különbözteted meg magad a többi ékszerkészítőtől?

Tudni kell, hogy ezen ékszerek alapja az úgynevezett sujtászsinór, ami lapos, vastagsága pedig pár milliméter. A sujtás nem más, mint fonaltechnika. Ezeket a fonalakat állva varrom egymáshoz, és különböző Swarovski kristályokkal díszítem. Nagyon fontos szempont számomra a minőség, amiről nemcsak beszélek, hanem teszek is érte. Csakis megbízható forrásból szerzem be az alapanyagokat, valamint a Swarovski kristályokat eredetiségi tanúsítvánnyal vásárolom.

Mi volt eddig a legkülönlegesebb megrendelésed?

Mindegyik megrendelés különleges, nem tudnék egyet kiemelni. Készítettem már ékszert egy tündéri hatéves kislánynak, aki gyűrűvivő volt egy esküvőn, valamint egy anyukának, aki lánya diplomaosztóján tündökölt. Továbbá születésnapra, házassági évfordulóra, menyasszonynak, koszorúslányoknak, szalagavatóra, és még sorolhatnám.

Megtiszteltetve éreztem magam, amikor egy kedves ismerős anyuka megkeresett azzal a kéréssel, hogy lennék-e az egyik támogatójuk az első rendezvényüknél, ami egy gyermekkoncert volt. Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar látogatott el Dunaszerdahelyre.

Legutoljára egy anyukának készítettem két pár fülbevalót. Pár nap elteltével visszahívott és megkért, hogy készítsem el ezeket az ékszereket miniben, az ő ötéves lánya számára is. Anya és lánya egyforma fülbevalóban, hát nem aranyos?

Mennyi ideig tart egy ilyen ékszer elkészítése?

Az elkészítési idő változó. Egy kisebb fülbevalóé úgy 4-5 órát vehet igénybe, de volt már példa olyanra is, hogy egy ékszerszett elkészítése több, mint egy hétig tartott, ami tartalmazott egy nyakéket, karkötőt és egy pár fülbevalót is.

Mikor van időd alkotni?

Elsősorban a családom és gyermekem körüli teendők kötnek le, de mindig találok olyan szabad perceket, órát, órákat, amikor varrhatok. Szeretem, amikor elcsendesedik a ház, és eljön az én időm. Ilyenkor képes vagyok megfeledkezni az időről is, így van olyan, hogy azon kapom magam, hogy már hajnalodik. Tű és cérna az én barátaim. 🙂

Milyen ruházatot, öltözködési stílust ajánlanál az ékszereid viselőjének?

Mindenki képvisel egy bizonyos öltözködési stílustÉn személy szerint szeretem, amikor csak felkapok egy farmert, vagy egy lenge vászonnadrágot, hozzá egy laza pólót, egy kisebb sujtásos fülbevalót, és már indulhat is a nap. Sportos, de mégis elegáns.

Mik a jövőbeni terveid?

Egy saját műhely kialakítása, ami csak az én kis ékszerkészítő birodalmam lesz – a szívem nagy vágya egy ilyen hely.

Meglepetésemre nemrégiben megkeresett egy budapesti stúdió azzal, hogy egy ideje figyelik a munkáimat, és olyan ajánlattal fordultak hozzám, hogy örömmel látnák alkotásaimat náluk. Azt elárulhatom, hogy nem vagyok semmi jónak az elrontója.

Hol találhatunk Rád?

Munkáim megtalálhatóak a közösségi oldalakon Veronika Szabó Jewelry név alatt.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább