Top 5 embertípus a BKV-n

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/07. számában.

Ha Budapesten jársz, előbb-utóbb igénybe kell venned a közösségi közlekedés eszközeit. A BKV megfizethető, relatíve kényelmes és pontos – tehát elviekben ideális alternatívát kínál mindazok számára, akik nem ülnek autóba. Ha eleget utazol busszal, trolival, metróval, villamossal, HÉV-vel, akkor előbb-utóbb te is belefutsz majd az alább felsorolt embertípusokba. Az egyes kategóriákat ún. Frusztrométer alapján is pontozzuk, attól függően, hogy mennyire frusztráló a jelenlétük a többi utas számára.

1. A MŰVÉSZ, CSUPA IDÉZŐJELLEL

Az ambiciózus művészpalánta amellett, hogy a képzőművészet lelkes gyakorlója, a környezettudatossággal is azonosul – ezért is használja a tömegközlekedést. Jellemzők: „minél csúnyább, annál trendibb“ öltözék – bő, festékfoltos nadrág, bakancs, reggeli rántottától foltos, agyonlyuggatott póló, értelmezhetetlen hajviselet, óriási rajzmappák, installációk (amikkel lehetetlen a járművön egyensúlyozni), „entellektüell vagyok“ tekintet.


Frusztrométer: 10-ből 7-es

 

2. LÖ INSTA-FASHIONISTA

Igyekszik mindig az aktuális trendnek megfelelően kinézni – mivel azonban a Guccira nincs pénze, beéri az olcsóbb másolatokkal – divatmárkák logójával ellátott pólóval, szőrös papuccsal, hamisított kézitáskával, szolizott/önbarnítós testtel, napszemcsivel. A tetkók elmaradhatatlan kiegészítők a faj képviselői közt, csoportos viselkedésük során megfigyelhetőek az emberi beszédhez alapjaiban hasonlító, ám attól fényévekkel primitívebb kommunikáció elemei.


Frusztrométer: 10-ből 9-es

 

3. AZ UTAK KIRÁLYA, A BUSZSOFŐR

A „busz“ előtagot természetesen bármilyen másik jármű nevével is helyettesíthetjük, a sofőrről van szó, aki a rendszer hű szolgálja és kiskirálya is egyben. Ha jobb napja van, még menetjegyek is kaphatóak nála, rosszabb napjain az összes, önnön élete iránti gyűlöletét az utasain tölti ki. Igazi hangulatember, aki a 30 fokos hőség tényétől függetlenül, random váltogatja a légkondi „jégbarlang“, illetve „szauna“ funkcióit. A leszállásjelző megnyomására olykor nem is reagál, vidáman hajt tovább a következő megállóig, hogy beinthessen egy szembejövő kollégának.


Frusztrométer: 10-ből 7-es

 

4. KISGYEREKES SZÜLŐK

Ha a reggeli kómától még alig látsz, tuti, hogy épp melléd ülnek le. Anyukán látszik, hogy épp „ütött“ a reggeli kávé, fejben már az egész nap logisztikáját oldja, csemetéi pedig egymást túlharsogva mesélnek a nyári táboros élményeikről. Vannak konzervatívan és liberális módon nevelt csemeték – ez utóbbiak azok, akiket anya meg is puszilgat azért, ha rugdossák az üléseket vagy cipőben állnak fel azokra. A BKV-rendszer működésébe ún. természetes előjoggal lépnek be, ha szabad helyekről van szó.


Frusztrométer: 10-ből 8-as

 

5. SZATYROS NYUGDÍJASOK

Mama és papa (napszaktól függetlenül) épp megjöttek a piacról, épp begördül a busz a megállóba – és reuma ide, lábdagadás oda, bárkit képesek félrelökni a megpakolt szatyrokkal vagy banyatankkal, az ülőhelyek reményében. Ha nem adod át a helyed, az isten irgalmazzon neked! Rosszindulatú pillantások sora következik, megvárja, míg mellé keveredik egy kellően türelmes utastárs, akinek jó hangosan kezdi pattogtatni az „ezek a mai fiatalok“ és a „bezzeg az én időmben“-típusú bölcsességeket.


Frusztrométer: 10-ből 8-as

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább