Koma! Hamarosan itt a Lakoma!

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/07. számában.

Nemeshódos apraja-nagyja most kikiáltja, hogy hamarosan itt a nemeshódosiak nagy lakomája! Kisasszony havának 10-ik napja, a vidámság és lakomázás nagy napja! Írd be hát a kalendáriumba, hogy az időpontod ne ütközzön semmi másba! Lesz itt szem-szájnak ingere, csak ne kerüljön a hófehér ingedre! Gyere korántól már a helyszínre, hogy kóstolni tudd, milyen étkek kerülnek a felszínre…

Napkeltekor termelői piaccal kezdünk, hogy minden frisset és egy jót együnk. Csallóközi és mátyusföldi kertek és udvarok legjava, spájzolj be te is télre, hogy legyen minden, ha eljön az emberek hideg hava. Ha a piacon jól beboltoltál, reggelizz, akár egy nagy császár. Sült hagymás vér és egyéb disznóságok hada várja majd azt, aki a lakomára kilátogat kora hajnalba. Nem is kell olyan korán kelned, hiszen reggel hétig a tested még pihentetheted. Ám ha tágra nyílt már a csipád, fogd kezén a lurkókat és az asszonyt, pattanj a vasparipádba, vagy még jobb ha a bringádra, és gyere egy jó lakomai zabálós brigádra!

Akik csak mozognának egy kicsit, azok mindenképpen hagyják otthon a kocsit! Előmelegítésnek kikocoghatsz Hodosba, majd a futóversenyen futhatsz a laposra. Kislurkók is nevezhetnek, úgy is mindannyiunkat kinevetnek. Így van ez ám rendjén, majd meglátjuk, ki nevet a végén! Ha csak egyszerűen szereted a „labdahajtást”, lesd meg a focikupában a pajtást! Ha rúgni szeretnéd te is a bőrt, fogd a csapatot, tegyetek ki közösen hat tagot! Mielőtt viszont mindenféle mozgástevékenységre sor kerülne, nem ártana, ha Halász Denisa reggeli borzongatásától mindenki kimerülne…

Főborsolók és kotlabűvészek, figyelem! Ez évi bográcsozó versenyünkön sem lesz kegyelem! Főfőbíráink Madáchy Atilla, a Keszthelyi főfőzőmester, Lieselotte Lotti Francsics, a győri ízek, illatok, hangulatok mestere, az Ízes-Mázos szakembere. A harmadik főfőbíró személye egészen az elbírálásig láthatattlan marad, hadd érezd egy kicsit bizonytalannak magad. Hogy mit főzhetsz a kotládban? Bármit, csak ne forogjon a szádban! Igyekezz egy olyat főzni, amivel a bográcsversenyen tudsz győzni! Semmiképp se használj gázpalackot, hiszen akkor kapsz egy gázálarcot, és azt viselheted, akár egy vasálarcot. Szigorúan csak szabad tűzön mesterkedj, nehogy a versenyből idő előtt kirekedj!

Volt itt már bőbeszéd bármiről, ám egy szót sem említettünk eddig az ételről! Nem kotkodákolok én más helyett, mindenki megtalálja épp azt, amit majd bevesz a bele. Elégedj meg annyival, hogy sok mindent kóstolhatsz, amíg a gyomorgörcs beléd nem nyilall. Ám a gyomorgöcs gyühet az éhségtől is, így inkább repedjen a bőségtől, minthogy a guta megüssön a hőségtől. Annyi biztos legyen mára, ha reggel kigyűsz a lakomára, akkor reggelezel, ha délebédkor, akkor ebédelsz, ám ha estéli étkezésre térsz be, estétkeket teszünk elédbe. Annyit azért elkotkodákolok, hogy Borbás Marcsi kedvenc étkét, a kacsapaprikást a Betyártanyában biztosan megtalálod.

A jó étekhez jó ital dukál, főleg ha az istenadta borra gondoltál. Bartal Laci, gancsházai borászbarátom hozza magával a fél pincéjét lóháton… 🙂 Lesz itt a hűtött olaszrizlingtől egészen a szalmaborig minden, csak a kiszáradás jele meg ne jelenjen kenden. A borudvart és a fröccsteraszt keressétek, jéghidegen ebből a borból nem inni óriási vétek. Ha mégsem a bor a kedvenc italod, hűsítheted magad egy jó zúzmarás pohár sörrel, ahol csak akarod. De lesz itt is egy különlegesség, hiszen a Sörkertben összejön majd a nagy népség. A Székelyföld és a Csallóköz különleges kézműves söre teszi fel majd a pontot az i-re. Ízletes, zamatos nedűk, a lakoma nem lakoma nélkülük.

Rétes, lángálló lepény, cukorvatta vagy kürtöskalács, nélkülük nem is vásár a vásár! Ha már vásári lesz a hangulat, reméljük reggeltől majd mulat az egész csapat. Erdő szélén sátoroznak a győri cigányok, majd muzsikálnak egész nap, hadd énekeljenek kedvükre a nagyfödémesi lányok. Mivel vándorzenekarról van szó, nincs náluk zárt ajtó! Megtalálhatóak és hallhatóak lesznek az egész vásárban, így a muzsikaszó mellett zsákbamacskázhatsz is a kosárban. Reggeltől színpadon lesz a művészek java, ember legyen ám majd a talpán, ki a mulatozástól őket is hallja. Fontos a színpadmesterek nyikorgása, ám nem múlik el étel nélkül a bendőd korgása. Így kifogástalanul ki merem jelenteni, hogy a lakomán a fő sztárvendég EGY JÓT ENNI!

A kislurkókról sem feledkeztünk meg teljesen, hiszen annyi minden történik majd a gyermekréten, mint máskor egész héten. Kuttyomfitty, Kakadémia, Glamour és Vovoland, velük lesz a nagy kaland! Ne feledd otthon a fürdőnadrágot, mert lesz ám óriási parasztmedence, amelyben hűsítheted magadat kedvedre. Hozzatok magatokkal pokrócot is, piknikezhettek kedvetekre, láthattok akár bohócot is. A pónilovakat most kihagyjuk, hadd pihenjenek ott a kicsinkók, ahol az anyjuk. Fejszédítés és az ugrálás biztosítva, ha kiléptek a herkentyűkből, biztosan el lesztek majd kábulva. Szalmavár, tábortűz vagy útvesztő, ezek elől sem lesz kitérő… 🙂

A kapunál a kincstárasok adót szednek, minél előbb jössz, annál kevesebbet! Ha nem haladod meg a százhúsz centit sem, akkor nem fizetsz egy centet sem. Sőt, ha délig betévednél, és onnan el nem mennél, akkor minden vigadalmat ingyen élvezhetnél. Ám később sem lesz durva, csak óránként két pengőnként ugorva. A helyieknek a belépés díjtalan, ám a kilépés a jó pálinkától bizonytalan! Ha úgy akarsz érkezni, mint egy király, szólj időben, és megáll érted a Hodosi vasmadár. Nem maradt már más hátra, minthogy kilátogass a lakomára!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább