Lapozz bele a Klikk Out augusztusi számába!

Címlapkép: Ugróczky István

Hamarosan kézbe is foghatod, addig is itt egy csöppnyi ízelítő augusztusi lapszámunkból, hogy legyen mit olvasnod a strandon, a kertben, vagy urambocsá’ a toaletten!

Lapozzunk!

EDITORIAL


Volt egyszer egy mocskos város, Dunaszerdahely

 

„Amikor annak idején az iskolában tanultunk a holokausztról vagy bármilyen alkalom kapcsán bárhol szóba kerülnek a második világháború szörnyűségei, szintén borzalmasnak tűnt, ami immár 75-80 éve történt, de (számomra) az égvilágon semmi sem teszi kézzelfoghatóbbá és átélhetőbbé, mint az a kapocs, hogy a nagyszüleim gyerekkora idején itt, ebben a városban élő emberek tették ezt – aktív vagy passzív hozzájárulásukkal.”

Szerző: Szilvási Tibor

AUTÓ


Csodataliga

 

„Nincs új a nap alatt. Minden évbe Lakoma. És minden évbe egy talján csodataliga a fődíj. Fijat csinkvecsentó, ahogy a taljánok híjják.”

Szerző és fotók: Ugróczky István

INTERJÚ KORNFELD TIBORRAL


„Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely”

 

„Az édesapámtól megkérdeztem, hogy lehetett, hogy az addigi szomszéd, barát átment az utca túloldalára, hogy ne kelljen köszönni – miért változtak meg így az emberek. Sorban jöttek a nagyon kegyetlen zsidóellenes törvények Magyarországról, és kevesen mutatták ki emberségüket a zsidókkal szemben. Végül megfosztották őket az egzisztenciájuktól és szociális probléma lett a zsidóság, örültek is annak, hogy elviszik őket.”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotó: Ugróczky István

EZTHALLGASDMEGË


Miért van csönd Pozsonyban éjjel tizenegy után?

 

„Bivaly nagy lakat került a fővárosban a legendás Subclub kapuira. Huszonhat év, megannyi generációváltás, és csak úgy “dovi-dopo”. Jött egy invesztor, aki meggyőzte a várost a terveivel és viszi a barlangot. De ez csak egy szelet a tortából. Pozsonyban sorra zárnak be a legendás helyek, és lassan szűnik az a fajta révület, ami a hazai technóra volt jellemző. Ezek hatására a szlovák klubszcéna egyre halványabban világít Európa bulitérképén és vele együtt eltűnnek az inspiráló, innovatív külföldi előadók, akik megmutatták a zenét.”

Szerző: Kovács Ákos

PESTI NAPLÓ


Kapaszkodók

 

„Az egyik nagyon fontos és hasznos hozadéka annak, hogy elköltöztem Dunaszerdahelyről, a saját magamra való utaltságom megélése. Annak ellenére, hogy élnek a magyar fővárosban ismerőseim, akik mindig jóindulattal válaszolnak a kérdéseimre, nagyon sok feladatot és akadályt kellett egyedül leküzdenem. Ezáltal fedeztem fel újra, hogy bármire képes vagyok önállóan is.”

Szerző: Këri

GASZTROBETYÁR I.


A Betyártanya legnagyobb napja

 

„1000 év egy tányérban, oly régen van otthon a magyar konyha az ízek világában! Míg más országok népe a kölest válogatta, addigra a magyar nép a pörköltjeit kavargatta! S mivel a magyar ember a bendőjét szereti, a Nemeshodosi Nagy Lakomát ki nem kerülheti! Nem fogok én most másról prédikálni, minthogy elmesélni, mi finomságok közül lehet majd e lakomán a Betyártanyában válogatni… A Betyártanya legnagyobb napja, a Nemeshódosi Nagy Lakoma!”

Szerző: Mundi Józsi

GASZTROBETYÁR II.


A ragadozók és a „vegák” lakomája!

 

„Rács, grillrács, bogrács… Aki szabad tűzön vagy faszénen főzőcskézik, az tudja, hogy nincs annál jobb, amikor a füst nyelve „végignyalja” a készülő ételt, és olyan zamatot, ízvilágot kölcsönöz a szabadban készített ételnek, amelyet ellenőrzött konyhai körülmények közt nagyon nehéz elérni. A füst aromát gyakran használják ízfokozóként a gyártók, ám a valódi füst és a parázs hatását az ételre nem váltja fel semmi egyéb…”

Szerző: Mundi Józsi

JEGYZET


Pista bácsi, köszönet mindenért és hiányozni fogsz!

 

„Sms-ben kaptam meg a telefonszámát, és szinte rögtön fel is hívtam azt a számot, amelyet naponta néhány tíz ember hívhatott. Egy interjút terveztem vele, amelynek két témája lett volna – a Kormorán és a DAC, mivel hosszú évek óta a klubvezetés tagja volt. Nem vette fel, de nagyjából húsz perc múlva visszahívott, és becsületesen elnézést kért, hogy nem reagált az első megkeresésemre. Rákérdezett a nevemre.  Megmondtam neki és csendben marad. Semmi reakció. Visszaemlékeztem az apám becenevére: „a C-dúr fia vagyok…” A „Micsoda?” válasza olyan erővel bírt, hogy a hangjában felfedezett öröm és meglepetés keveréke még a mai napig is olyan élénken él az emlékezetemben, mint akkor a telefonban…”

Szerző: Poór Tibi / Fotó: Šenkár Márió

INTERJÚ GÓDÁNY FERENC BÚVÁROKTATÓVAL


„Soha nem szabad alábecsülni a víz alatti világot”

 

„Egy amerikai rendszerben oktatok, és a megszerzett bizonyítvánnyal bárhol a világon merülhetnek a búvárok. Az alap tanfolyam elvégzése 18 méteres merülést engedélyez, de természetesen vannak további fokozatok. 12-13 órányi elméleti oktatáson vesznek részt az érdeklődők, ennek nagy részét fizikai alapismeretek alkotják, melyet sokan unnak, mégis elengedhetetlen annak érdekében, hogy tudjuk, mikor mire számíthatunk a víz alatt. Az alap tanfolyam 80-90 víz alatt eltöltött percet ír elő, de ezt én nagyon kevésnek tartom, ezért nálam ez akár a 300 percet is meghaladhatja. Nem adok senkinek a kezébe úgy tanúsítványt, hogy ne lennék meggyőződve arról, az illető érti a dolgát.”

Szerző: Kiss Balázs / Fotók: Ugróczky István

SÁRKÁNY ELLEN SÁRKÁNYFŰ


A csoda C-vel kezdődik

 

„A legenda szerint a mi időszámításunk előtt 2600 körül, véletlenül fedezték fel a szurka pozitív hatásait. A mongolokkal vívott háború során ugyanis egy nyílvessző fúródott az egyik katona testébe. Ám az ahelyett, hogy megölte volna a férfit, kigyógyította egy hosszan tartó nyavalyájából. Valószínűleg úgy gondolták akkor, hogy a betegségekért a testbe telepedett démonok felelősek, a testbe szúrt tűk pedig kiűzik ezeket az ártó szellemeket.”

Szerző: Sipos Janka / Fotó: Elements.envato

DIVAT


Egy éven át tartó fogadalom a fenntartható divat jegyében

 

„December, 2018. Egy találkozóm volt, és csak azt vettem észre, hogy kétségbeesve ülök a szekrényem előtt. Eltelt 30 perc és már könnyek szöktek a szemembe, hogy nincs mit felvennem, ami persze nem volt igaz, mert a ruhatenger előttem szinte fulladást is okozhatott volna. Akkor, ott rádöbbentem, hogy ez nem normális, hogy ebből nem tudok felöltözni. Próbálok minél környezettudatosabban élni, és sok ilyen jellegű témáról olvastam az utóbbi időben. Egy szlovák női oldalon bukkantam rá egy cikkre, melyben három barátnő elhatározta, hogy nem vesz egy éven keresztül magának ruhát. Lehetetlennek tűnt.”

Szerző: Štefkovič Patasi Ági / Fotó: Elements.envato

APU(CI)RÓKA


Anyu(ci)róka

„Ha nem így születnének a gyerekek, akkor tuti, hogy annak ezt a formáját Mengele doki találta volna fel! Én ezt úgy képzelem el, hogy ha én volnék Anyuci teste, akkor a magzat a legrosszabb szomszéd vagy albérlő. Márpedig annak a fele se tréfa! Először csak piszkálódik, meg azzal idegesít fel, hogy lemetszi a hozzá átlógó orgonát, egyszer csak azt veszed észre, hogy ő parkol a garázsodban, kizabálta a hűtődet és még az a rohadt távkapcsoló is az ő kezében van. Az idegen test az életedben, aki jó nagy rendetlenséget hagy maga után, mikor távozik. Ja, és azt még nem mondtam, hogy te meg eközben a Fűrész Jigsawjának válogatott kínzóeszközeit viseled az összes végtagodon (igen, azon is!) a fejedig bezárólag!”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotó: Horen

MERT NŐNEK LENNI JÓ


Hurrá, nyaralunk! – ökotudatos tippek egy all inclusive családi nyaraláshoz

 

„Egy all inclusive nyaraláson is ugyanúgy lehet igyekezni a lehető legkevesebbet pazarolni és a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk után. Íme néhány tipp, amelyeket megfogadva jelesre vizsgázhat környezettudatosságból az egész család…”

Szerző: Bartalos Tóth Iveta / Fotó: Elements.envato

JEGYZET


Mars- és Vénusz-lakók esete a Földdel

 

Miután a Mars uralta férfiak és Vénusz uralta nők egymásra találnak, egy megmagyarázhatatlan folyamat veszi kezdetét, nevezzük szerelemnek. De a folytatás már nem mindig mesébe illő. „A Mars- és Vénusz-lakók szerelme varázslatosan indul. Idővel azonban az érzések megkopnak, az eddig természetesnek vett különbözőségek már nem varázslatnak hatnak, hanem mérgezik a kapcsolatot.” Vajon ki lehet védeni az egymástól begyűjtött mélyütéseket? El lehet kerülni az elkerülhetetlent?

Szerző: Poór Marianna / Fotó: Jojo Samek

HÓNAP NŐJE


Kis Tünde

 

Mondj egy férfi tulajdonságot, ami a legfontosabb szerinted, és amivel minden férfinak rendelkeznie kellene!

Egy férfi legyen határozott, tudja mit akar, és legyenek céljai az életben. Ez számomra a legfontosabb, de még sorolhatnám…

Kérdez: Kurucz Klaudia / Fotó: Szabó Péter Pál

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább