A Betyártanya legnagyobb napja

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/08. számában,

1000 év egy tányérban, oly régen van otthon a magyar konyha az ízek világában! Míg más országok népe a kölest válogatta, addigra a magyar nép a pörköltjeit kavargatta! S mivel a magyar ember a bendőjét szereti, a Nemeshodosi Nagy Lakomát ki nem kerülheti! Nem fogok én most másról prédikálni, minthogy elmesélni, mi finomságok közül lehet majd e lakomán a Betyártanyában válogatni… A Betyártanya legnagyobb napja, a Nemeshodosi Nagy Lakoma!

Pitymallatkor már talpon leszünk, hogy a reggeliddel időben elkészüljünk! Az isteni kolbászos lecsó, ezt megkóstold ám, kedves „eccsó”! Aki csak a kacsazsíros kenyér felé hajlik, megkaphatja azt is, míg a reggelizés zajlik. Házi sonka, töpörtyű vagy préssajt, eme étkek hallatán minden favágó étvágyú ember felsóhajt. Sült kolbászmájas hurka vagy sült disznóvér, jó ropogós abonyi kenyérrel, ezektől sosem leszel kövér! Majd ha tízet ütött a napóra, kerülnek a levesek a tablóra. Gulyáslevesek és pörköltek hada várakozik majd rátok, kóstoljátok, míg bírjátok!

Ez évben a Betyártanyában sürgölődni, forgolódni fognak a messziről gyütt főfőzőmesterek, nézzük, kik és mit bográcsoznak majd néktek:

Tóth Géza Zsigárdról negyven éven át nyomta a főzőkanalat az első ligában! Sütni, grillezni, forgolódni, sózni, borsozni fog majd mindenfelé, ám a takart káposztáját ki ne hagyd hajnalban hazafelé!

Bertók Igor (Shamann) egy igazi konyhai sámán! Vérbeli nemeshódosi, ám a a konyhaművészetet a szomszéd labancország fővárosában mesterfokon bűvöli. Ha előkapja a zöldfűszeres dobozát, különleges fűszerétől megnyílik számodra a hatodik érzékvilág. Báránypörköltet készít majd néktek, zöldfűszeres-kapros-tejszínes galuskával, biztos „beharapsz” belőle egy hatalmas tállal. Amennyiben már a bárányok elhallgatnak, Sámán a májukból resztelt báránymájat varázsolgat!

Madáchy Attila a hévízi ötcsillagos Lotus Hotel főborsolója szarvaspörköltet juhtúrós galuskával készít néktek terítékre! Lessetek majd a körmére, és bíráljátok ételét ti is a Betyártanyában, mivel ő a főfőzőversenyünk főfőbírája, és jó tudni, vajon milyen is a szája íze-világa!

Haulik Zoltán az újvári ízek mestere, manapság a goral konyha istene és életművésze! Magyarként a lengyel határnál tevékenykedik, ám a híres babgulyását és a körömpörköltjét a lakomán is biztosan megkedvelik. Ha lesz boros üveg a közelében, talán még lángost is süt majd jókedvében az üstjében! Faszagyerek ez a Zoli, pörköltkirályként nem egyszerű élni!

Jómagam Mundi Józsi vagyok, sütök, főzök majd én is jó pár ízletes falatot! Rám marad a Borbás Marcsi kedvenc étke, a kacsapaprikás túrós csuszával lesz majd az est fénye! Kend, ki annyira szereted a kacsát, libát, bicskáddal szelheted majd a hízott máját! Sült hízott kacsamáj vagy libamáj, sült almával, pirítóssal, ez így dukál! Ha ezt a falatot „bevágod”, az irigységtől még Mátyás király is elsápod! (sic!) A harcsapaprikás kapros-túrós csuszával is királyi étek, ám én a lakomán ezt is elkészítem néktek!

Édesanyám, Mundi Viki néni, az ő ízvilágáért megéri élni! Ha rajta múlna a világ sorsa, éhes száj sehol sem volna. Megtömi még a tömhetetlen zsákot is, amióta és amíg az eszét tudja, a konyha művészetét soha meg nem unja. Hogy mit is főz és süt majd néktek a lakomán, legyen az most még hétpecsétes titok, komám! Biztosra veheted, hogy a mama megtömi rendesen a begyedet!

Kedves barátom, amennyiben a lakomán a tiszteleted teszed, asszonyodat otthon ne feledd! Ha szereted a jó pálinkát, egy olyannal kínállak majd, amely teljesen hazavág! Na, nem ám úgy, ahogy te azt megszoktad, ajkad, agyad leszakad, miután ezt megkóstoltad! Isteni bendőfelkészítő ez a tüzesvíz – miután megittad, jól kiver az öröm, majd homlokodon a verejtékvíz!

Nem maradt más hátra, minthogy meghívjalak a Betyártanyába a Nemeshodosi Nagy Lakomára! Ne feledj egy régi bölcsességet:

„Nincs olyan szekér annyi rakománnyal, amelyre nem férne fel még egy lapáttal!”

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább