Le a cipőkkel!

Megérezni a hajnali harmat hűvösségét a lábunk alatt, hagyni, hogy a tenger és a homok összekeveredjen a lábujjaink közt, belelépni a jéghideg hegyi patakba… még tart a nyár, járjunk sokat mezítláb, mondja a szakember, Molnár Karácsony Emőke, korai mozgásfejlesztéssel foglalkozó csecsemő- és kisgyermeknevelő.  

Mik az előnyei a mezítlábaskodásnak?

A mezítláb járásnak számos előnye van. A talp érzékenysége stimulálja az agyat, hat az idegrendszerre, hatékonyabbá teszi a járásunkat. Megelőzhetők, gerinc-, és térdproblémák, a helyes terheléssel erősödnek az izmok, ízületek, szalagok. A nem megfelelő cipők viselete tartós elváltozásokat is okozhat. Összepréseli a lábujjakat, nem egyenletes terheléshez vezet.

A legjobb amit tehetünk, ha változatos talajon, minél puhább cipőt választunk, és ha tehetjük gyermekünket engedjük mezítláb totyogni.

Amikor cipőt választunk, válasszunk minél puhábbat és vegyük figyelembe a láb hosszát, szélességét, dombosságát!

Milyen talajon érdemes cipő nélkül járni?

Igyekezzünk változatos talajokkal megismertetni a gyerekeket, ilyen a homok, a fű, a kavics, az aszfalt, a föld, a szikla.

Érezze a lába alatt a talajt, a fű puhaságát, a homok forróságát, a kavics érdességét, hogyan ropognak a gallyak, milyen a föld ha nedves és hűvös. A mezítlábas járás beindítja az ösztönöket, rengeteg ingerrel találkozik a talp, így magabiztosabban kezd el járni, egyensúlyozni a baba, miközben erősíti a láb izmait.

Egyre több a mezítlábas park, ösvény, látogassuk meg, jó program a gyerekekkel. Itt olyan útvonalakon haladunk végig, ahol a talaj a lábunk alatt folyamatosan változik.

Hogyan lehet a hidegebb, téli időszakban benti körülmények közt imitálni a kinti talaj változatosságát?

Télen, otthon próbáljuk egy kicsit tornáztatni, erősíteni a lábunkat, játékosan, járjunk lábujjhegyen, a sarkunkon, külső, belső talpélen, fogjunk meg apró tárgyakat a lábunkkal, rakjuk át egyik dobozból a másikba. Készítsünk otthon mezítlábas ösvényt, csak körbe kell nézni a kertben vagy a környéken, gyűjtsünk össze követ, fenyőtobozt, ágakat, mohát, füvet, virágszirmokat, bentről szivacsot, buborékfóliát, faháncsot. Akár a konyhából is lehet pár hozzávalót csempészni, lisztet, kisebb-nagyobb hüvelyeseket.

Látogassunk meg mozgásfejlesztő foglalkozásokat, ott találkozhatunk különféle eszközökkel, mint a kavicslépegető, a billenő rácshinta, érzékelő, egyensúlyozó korongok, babzsákok, előre elkészített taktilis szőnyegek.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább