One World Family

Fotó: Facebook / On The Spot

„Maradj otthon, nézzél tv-t. Töksötét vonatokat mutat minden csatorna“  – énekli Lovasi András. Én viszont azt mondom, hogy tévét ne, ha kedves az életed, de a YouTube-ot, azt mindenképpen nyisd meg alkalomadtán. Az utóbbi időben ugyanis több, valamit is érő műsor a tévé helyett az online világba költözött. Ilyen például Hajós András zenei műsora, a Dalfutár, most is a fülembe ordít Lábas Viki hangja, Grecsó Krisztián szövegével, áááá. Na, a zenerovatot meghagyom másnak, amit viszont ajánlok, az az On the Spot legújabb miniszériája.

Az On the Spot készítőiről írtunk már nektek ITT. Akkor az ellenség gyermekeiről forgattak, többet közt egy kassai születésű magyar nőről, aki túlélte az auschwitzi haláltábort. De érdekes lehet még a szintén magyar származású Máté Gábor, a világhírű orvos története is, aki többek közt azt is kutatja. hogy a múltbéli traumáink miként határozzák meg sorsunkat. A dokumentumfilm egyik legerősebb pillanata ebben a részben, amikor Máté Gábor tört magyarsággal egy napolórészletet olvas fel édesanyjától, melyet az anya születése utáni időben írt. A zsidó család helyzete akkortájt nem volt egyszerű, édesapja munkaszolgálatos volt, a család több tagját elhurcolták, ebbe a politikai környezetbe született bele a kis Gábor.

A szerzőpáros az elmúlt években sokat formálódott. A kezdeti időszakban háborús övezetben járták az utcákat egy kis kézi kamerával, titkos pincékben készítettek riportokat politikai bűnösökkel, ellenállókkal, történeteik az adott ország aktuálpolitikai helyzetéről szóltak. Ahogyan ők maguk is egy párrá alakultak, érezni lehetett, hogy a témák sokkal inkább az egyénre koncentráltak. Az utóbbi szériákban a hangsúlyt a családra, a gyerekekre helyezték, arra, hogy a kulturális különbségek hogyan alakítják a nő várandósságát, a gyermek megszületését, majd a felnevelését.

Kezdődött mindazzal, hogy megkeresték hat, 20. századi diktátor egy-egy leszármazottját, keresve a választ, vajon milyen lehetett felnőni az ő árnyékukban, hogyan alakította életüket annak a ténye, hogy ki volt az édesapjuk, elismerik-e hozzátartozójuk bűnösségét. Az ellenség gyermekei sorozat az érem másik oldalát mutatja. Áldozatokat, túlélőket, akik a frontvonal másik oldalán álltak, elszenvedői voltak az adott rezsimnek. Az ő sorsuk alakulását a traumák és a fájdalmas emlékek határozták meg.

Az én személyes kedvencem a 9 hónap alatt a Föld körül sorozat, mely a szülésről, a megszületésről szól. Miért nem szabad hangosan vajúdni a zsidó kultúrában, hogyan születnek a babák a koncentrációs táborban és miért mennek a világ minden tájáról szülni az indonéz szigetre, Balira. Az útjuk közben kiderül, ők maguk is hamarosan szülővé válnak.

A szerzőpáros útja hármasban folytatódik tovább. A legújabb minisorozat a One World Family nevet viseli. Az egyes részek azt firtatják, hogy valójában a világ bármely pontján is élünk szülőként, gyermekeinket ugyanazzal a szeretettel, félelemmel és aggódással neveljük helytől, kultúrától és bőrszíntől függetlenül. A minisorozat rövidke részekből áll, az On the Spot YouTube-csatornáján tekinthető meg.

Ha van itt-ott pár lopott 10-12 percetek, nézzétek meg, hogyan nevelik a gyermekeket Srí Lankán vagy Thaiföldön.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább