Hurrá, nyaralunk! – ökotudatos tippek egy all inclusive családi nyaraláshoz

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/08. számában.

ECO pozitív életforma és all inclusive nyaralás? Sokak számára nem összeegyeztethető ez a két fogalom. Kisgyerekes szülőként a legtöbben nem is vágynak másra, minthogy legalább egy hétig ne nekik kelljen a család számára a logisztikát bebiztosítani, ezért a repülőgépes, teljes ellátást biztosító nyaralás mellett döntenek. És igen, ott van az emberben az az érzés is, hogy a világ nagy és csodálatos, szeretnénk látni, na és persze megmutatni azt a gyerekeinknek, a több ezer kilométeres távolságok leküzdésének pedig jelenleg a legegyszerűbb módja a repülőgépes út, amely a legkevésbé se nevezhető környezetbarátnak. 

Egy all inclusive nyaraláson is ugyanúgy lehet igyekezni a lehető legkevesebbet pazarolni és a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk után. Íme néhány tipp, amelyeket megfogadva jelesre vizsgázhat környezettudatosságból az egész család:

  • Csak eszünk és eszünk– mert hát ott van, meg „ingyen“,  finom és még ezt se, meg azt se kóstoltuk. Miután az ember fia, lánya (túl)telítődött, majd a kajakóma után kitisztult az agya, jó esetben rájön, hogy az all inclusive lehetőség, hogy a kedvünkre való falatokat együk, nem pedig kötelezettség (márpedig leeszem a befizetett pénzem értékét). S ezzel meg is van az ökolecke első része – mértékkel, kóstolgatva. Ha egy étel szimpatikus, veszünk belőle annyit, hogy megkóstoljuk. Nem ciki újra venni, ha ízlett és finom, sokkal cikibb egy telepakolt tányért otthagyni az asztalon.
  • Tányér– ahány kör, annyi tányér, hiszen roskadnak a polcok a tiszta daraboktól. Ahol ötszázat elmosnak, ott az ötszázegyediket is el fogják. Ez így igaz, senki sem fogja azt mondani nekünk, hogy barátocskám, te már egy tányért bemocskoltál tíz perce, nincs jogod másikat elvenni. Az mégis a mi döntésünk, és újabb piros pont környezettudatosságból, ha a már használt tányérunkra válogatunk újra a finomságokból.
  • Nem  hagyni, hogy a látvány győzzön a tudatosság felett!– Picike, pár centis pohárkákba gusztusosan elrendezett vs. tálba kihelyezett gyümölcssali, édesség? Melyik gyerek ne nyúlna rögtön az aprócska virág vagy szívecske formájú műanyag, egyszer használatos tálkák után? Egyszer, kétszer, ötször egy este során, merthogy a tartalma egy kanálnyi gyümölcs vagy desszert, na meg ugyanennyi kidobott pohárka. Tanítsuk a gyerekeinket arra, hogy válasszák a tálcákon található, vágható vagy szeletelt sütiket, tortákat, valamint a tálakban elhelyezett gyümölcsöket a feleslegesen műanyagba pakoltak helyett.

  • Vajon hány ezer egyszer használatos műanyag pohárkerül a kukába esténként egy nagyobb hotelben? A kiürült pohárba itt sem szégyen újabb italt, vagy frissítőt kérni.
  • Szerencsére egyre gyakrabban találkozunk azzal az irányelvvel, hogy a szálloda kéri a vendégeket, a koszos törölközőketa földre rakva jelezzék a csere igényét, míg a polcon vagy akasztón hagyottakat a személyzet automatikusan otthagyja. Szerintem ez így van rendjén, egyre több helyen kellene ezt a rendszert bevezetni.
  • Hiszen nem kell fizetnünk érte!Egyrészt, ugye, fizettünk mindenért, amit használunk, fogyasztunk. Másrészt meg kell tanítani a gyerekekkel, hogy az emberben kell, hogy legyen globális felelősségérzet. Nemcsak a saját forrásaimat, eszközeimet, dolgaimat védem, kímélem, hanem másokét is ugyanúgy!
  • Az ingyen vanmásik esete a nyitott ablaknál elindított klíma, a feleslegesen folyatott víz, a lesötétített szobában lámpa felkapcsolása napközben. Ha egyre többen pazarolunk a nyaralás alatt, ez hatással lesz az utak árára is.
  • Nemet mondani a zacsikra– a nyaralásról hozott apró kis ajándékokat, finomságokat nem ciki a boltban saját vászontáskánkba pakolni és nem egy csomó felesleges csomagolóanyaggal és nejlonszatyorral hazatérni. A mi tapasztalatunk az, hogy ezért a kérésünkért megdicsértek minket egy görög szigeten.
  • Könnyen mosható és kombinálható ruhadarabokat választani– Ciki kétszer ugyanazt a ruhát felvenni egy út során? Állítólag igen, ha a képek a közösségi oldalra is felkerülnek. Mégis mit fognak rólunk gondolni az ismerősök??? Ugyan már!

Egyre több ember éli hozzánk hasonlóan a mindennapjait, ezért nem értelmetlen a harc a környezettudatos életért, legyen a pazarló világ bármekkora. S hogy egy ember igyekezete semmit sem ér? Ha hozzám hasonlóan te is gyerekes családanya vagy, hidd el, hogy a te példád az egész családodra hatással lesz, s ezt a fajta életszemléletet adják majd tovább ők is egyszer az utódaiknak.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább