Peter, szerintem a szurkolók reakciója az utolsó, amivel mostanság foglalkozni kellene

FOTÓK: ÖRZSIK ÖDÖN
SZLOVÁK NYELVBŐL FORDÍTOTTA: NÉMETH ANDRÁS

Kár lenne érte, mert egy kiváló edzőről van szó, annak ellenére, hogy gyakorlatilag még csak kezdő a felnőtt labdarúgás világában. Tegnap azonban a viselkedésével lényegében az érdeklődés szélére lökte magáról a futballról szóló vitákat, ugyanis tegnap a megállapítások mellett szinte mindegyik vita Hyballánál végződött. 

Felróhatunk bármit a szurkolóknak, de a DAC nézői az utolsók, akikkel az edzőnek foglalkoznia, és akiket kritizálnia kellene egy ilyen mérkőzés és ilyen sikertelen sorozat után. Arról nem is beszélve, hogy a fütty az egész világon megszokott reakció a szurkolóktól, amelyet egyszerűen az edzőknek el kell fogadniuk.

Kérdem én, mit csinált volna Peter Hyballa a bécsi Rapid vezetőedzőjeként a Bayer Leverkusen elleni összecsapást követően, amikor 35 000 néző fütyült fülsiketítő módon?

Annyival egészíteném ki, hogy mit csinált a meccs alatt és után a Rapid együttese és edzői stábja: alázattal viselték a füttykoncertet az egész kilencven perc alatt és a lefújást követően alázatosan odamentek a keménymaghoz, meghallgatták a fütyülést, és tapssal köszönték meg a nézőknek – a lesújtó kritika ellenére – a bíztatást.

Tegnap a szurkolóink részéről a buzdítástól való végleges elhajlást sem vettem észre, mert a csapatunk teljesítményét díjazó, ismétlődő fütty mellett a nézősereg továbbra is úgy buzdította az együttest, ahogy máshol Szlovákiában akkor sem, ha megy a szekér.

Peter tegnap sajnos már az első félidő alatt, sok mindent elrontott a nézőkkel, a játékosokkal…

Ez egyenesen több ezer ember szeme láttára történt, ám a legrosszabb az Orange Sport kamerái előtt lejátszódott jelenet volt. Egy minőségi edzőnek rendelkeznie kell a stresszhelyzetek megoldásához szükséges képességgel, ám Peter tegnap megmutatta, hogy ezekben a pillanatokban elveszti a mindennel és mindenkivel szembeni tiszteletet.

Természetesen általánosságban fontos, hogy a vezetőség, a játékosok, a nézők és az újságírók miként kezelik a hullámvölgyeket. A felsoroltak közül senki sem kezeli jól, de Peter főleg a dolog professzionális oldaláról mondott csődöt.

A szurkolókkal kialakult konfliktusok számáról és az esztelen háború kirobbantásáról azonban csak ő tehet.

Igen, alaposan meg volt nehezítve a helyzete, és ennek ellenére sokáig a lehető legtöbbet hozta ki belőle. Ez a küldetés a keret túlzott cserélődésével a tapasztaltabb edzők számára is nagy falat lett volna. Ez a probléma azonban nem fajulhat a teljes közeggel szembeni, komoly, ellenőrizhetetlen arroganciaadaggal megtűzdelt tűzokádássá.

A csapat összerakásáról szóló nehéz egyenletnek megvolt a megoldása, tegnap azonban Peter olyan szintre alacsonyította a kapcsolatokat, ahol nincs sok lehetőség.

Végezetül az az érzésem, hogy Peter tegnap két dolgot nem tudatosított: hogy túlnyomó többségben olyan emberekre és csoportokra támadt, akik a legkevésbé sem felelősek a kialakult helyzetért és ami a legfontosabb, hogy mit ért el ezzel egy olyan csapat öltözőjében, amely tele van fiatal srácokkal.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább