Peter, podľa môjho názoru sú reakcie divákov posledná vec, ktorou sa treba zaoberať

FOTKY: ÖDÖN ÖRZSIK
ČLÁNOK V MAĎARSKOM JAZYKU: bit.ly/2MmyGg1

Je to škoda, lebo Peter je výborný, i keď prakticky začínajúci tréner v kategórii dospelých. Včera však svojim správaním v podstate odsunul debaty o samotnom futbale na pokraj záujmu, okrem strohých konštatácií, a väčšina debát končila pri Hyballovi.

Môžeme vyčítať fanúšikom hocičo, ale diváci DAC-u sú tí poslední, ktorých by mal tréner rozoberať a kritizovať po takomto zápase, a po sérii takýchto neúspešných zápasov. Nehovoriac o tom, že piskot je na celom svete celkom bežná reakcia divákov, ktorú tréneri jednoducho musia akceptovať.

Pýtam sa, čo by robil Peter Hyballa ako tréner Rapidu Viedeň, po zápase s Bayerom Leverkusen, keď 35 000 divákov pískalo tak, že všetkým praskali ušné bubienky?

Doplním, že ako sa zachovalo mužstvo a tréneri Rapidu počas a po zápase: niesli s pokorou piskot počas zápasu a po ňom pokorne podišli ku kotlu, vypočuli si piskot a potleskom poďakovali divákom — napriek zdrvujúcej kritike – za povzbudzovanie.

Včera som nezaregistroval žiaden odklon našich fanúšikov od podpory, lebo popri opakujúcich sa piskotoch, ktoré vyjadrovali nevôľu voči výkonu nášho mužstva, obecenstvo naďalej povzbudzovalo svojich tak, ako inde na Slovensku nepodporujú svoje mužstvo ani keď sa darí.

Peter včera, bohužiaľ, už počas prvého polčasu pokazil vo vzťahu k divákom, k hráčom a neviem ešte ku komu, príliš veľa.

Dialo sa to priamo pred očami tisícok. Najhoršia bola scéna priamo pred kamerou Orange Sportu. Kvalitný tréner musí mať schopnosť zvládať aj stresové situácie, Peter včera ukázal, že v takýchto chvíľach stráca rešpekt ku všetkému a ku každému.

Samozrejme, je dôležité, všeobecne, ako situácie, keď sa nedarí, zvláda vedenie, hráči, diváci a novinári. Nikto z uvedených to nezvláda ľahko, ale Peter aktuálny stav nezvládol hlavne po profesionálnej stránke.

Za vzniknuté množstvo konfliktov s fanúšikmi a rozpútanú nezmyselnú vojnu s nimi, si však môže sám.

Áno, mal sťaženú situáciu od úvodu sezóny, a napriek nej dlho ťažil z minima maximum, pričom táto misia – po prepísknutej zmene kádra – by bola podľa mňa ťažkým sústom aj pre skúsenejších trénerov akým je Peter.

Problém však nemôže vyústiť do soptenia voči kompletnému okoliu s prílišnou dávkou nekontrolovanej arogancie. Neľahká rovnica o skladaní mužstva mala svoje riešenie, včera však Peter posunul vzťahy tam, kde veľa možností už nie je.

Na záver, mám taký dojem, že si Peter včera neuvedomil dve veci: to, že v prevažnej miere útočil na ľudí a skupiny, ktoré môžu najmenej za vzniknutú situáciu a čo je najdôležitejšie, že čo tým spôsobil kabíne a mužstvu, ktoré sú plné mladých chlapcov.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább