Klikk Out Vikkendhouse: „A természet zenéje a kedvencem!”

A mixsorozat szélsebesen vágtat a századik epizód felé. Még mielőtt elérnénk oda, álljunk meg egy nagyon fontos pihenőnél, ahol mai főszereplőnk bemutatja azt a zenei világot, ami többek közt a környezettudatosságra inspirálja és vele együtt érezzük annak fontosságát, hogy nekünk embereknek bizony vissza kell térnünk a természethez, hiszen „mindannyian a természet gyermekei vagyunk!”

Fotók: Ugróczky István

A dunaszerdahelyi Stredl Tamás szűnni nem akaró energiával küzd a hulladékmentes, szebb jövőért. Az ő vezetése alatt a helyi Buena Coffe House teljesen zero waste állapotba transzformálódott, ami mindenki számára egy követendő példa! Ezek mellett Tomi a helyi kultúra fontos képviselője. A kávézó markáns illatú és varázsos helyisége csak úgy ontja magából a kultúrát: kiállítások, workshopok, beszélgetések, könyvbemutatók és laza koncertek vonzzák a hasonló gondolkodású és a minőségi tartalomra éhes embereket.

Sziasztok, Stredl Tamás vagyok, barista, egy hulladékmentes üzlet tulajdonosa.

Hogy jellemeznéd a kapcsolatod a zenével?

Szívesen hallgatok zenét vezetés közben, vagy ha dolgozom. Igazán alkalmi hallgató vagyok.

Gyerekként a nagy „kazettafeljátszós” időszakban kikkel kezdődött a rajongás?

Sokat hallgattam gyermekkoromban a Süsü, a sárkány dalait. Később megtaláltam otthon egy klasszikus zenés LP-t, és azóta az volt a kedvencem. Beethoven, Mozart, Schubert és mások szerzeményei voltak rajta. A középiskolás időszakomban kazettán megvolt a Vangelis és az ERA együttes albuma. Főleg ezeket hallgattam.

Kik azok az előadók, akik bármikor pozitív irányba billentenek, elkísérnek hosszú utakon, vagy inspirálnak a munkában?

Egész életemben a klasszikus zene, a kelta. ill. new age zene jellemzett. Hosszú évek óta a kedvenc előadóim, és társaim, mikor szükségem van „elmenekülni” a mindennapokból, azok

Enya,

ZAZ,

Evanescence,

és

Loreena Mckennitt.

Mi volt életed legnagyobb koncertélménye?

Talán a 90-es évek elején a Karthago koncertje volt a legnagyobb élmény számomra. Az első koncertem volt, és egy életre szóló élmény maradt számomra.

Fontosnak tartod, hogy a zene neveljen és irányt mutasson a szebb világ, mint a zero waste és a tudatos létezés terén

Bízom benne, hogy ez megtörténik. Rengeteg zene van ilyen üzenettel. Engem az is befolyásolt a hulladékmentes gondolkodásban, hogy a kelta dalok mindig a tiszta természet, a nyugalom és környezetbarát érzést sugallták. Fiatal koromtól imádom a 2-8 óra hosszú meditációs zenéket, ahol csak a természet, a madarak, a fák hallhatók. Ez a környezettudatos életmódra inspirál. Kedvelem azt a pillanatot, mikor kilépek a zúgó világból és belehallgatózom a természetbe, a csodás állatok hangjába, éneklésébe, a víz csobogásába, a levelek sustorgásába. Ez vezet a kezdethez, hogy megértsük, mindannyian a Föld gyermekei vagyunk. Ez ad energiát, hogy segítsek a természetnek.

Mi alapján válogattad össze a zenéket a mai mixbe?

Ez itt a nyolc abszolút kedvencem. Hozzátennék egy kilencedik dalt, ami sokszor talán a legfontosabb (főleg ha hazajövök sok-sok rendetlen embert látva aznap), bekapcsolom a természet hangját és hagyom, hogy elvigyen egy csodaszép világba. Elvisz oda, ahol szeretnék élni, ahol szeretném nevelni a gyermekeimet. Távol az emberektől, távol a várostól. Egy nagy telken, tavakkal, erdővel, állatokkal, és együtt ébredni a madarakkal.

A MIX:


 TRACKLIST:


1. Enya – If I Could Be Where You Are
2. Susan Boyle – Wild Horses
3. Axelle Red – Parce que c´est toi
4. Karthago – Requiem
5. Sinead O´Connor – The Moorlough Shore
6. Isabelle Boulay – Parle-moi
7. ZAZ – Je Veux
8. Evanescence – My Immortal

Az eddigi epizódokat az alábbi linken találod.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább